ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑνεξέλεγκτος ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα - Τι αναφέρει ο Νίκος Σταθόπουλος στο radiothiva.gr

Ανεξέλεγκτος ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα - Τι αναφέρει ο Νίκος Σταθόπουλος στο radiothiva.gr

Ανεξέλεγκτος ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα - Τι αναφέρει ο Νίκος Σταθόπουλος στο radiothiva.gr

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Γεν. Γραμματέας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Νίκος Σταθόπουλος, μίλησε στο radiothiva.gr για το μείζον ζήτημα των αγριογούρουνων, τα οποία έχουν προκαλέσει πολλά τροχαία ατυχήματα στη Βοιωτία, αλλά και ζημιές σε καλλιέργειες αγροτών.

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε πως οι αγριόχοιροι δημιουργούν τρία σοβαρά προβλήματα πανελλαδικά, πρώτον τα τροχαία ατυχήματα, δεύτερον τις τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες και τέλος η πανώλη των χοίρων, που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Γίνεται μια προσπάθεια με το αρμόδιο Υπουργείο και τις κυνηγετικές οργανώσεις να δημιουργηθούν συνεργεία για να κάνουν δίωξη του αγριόχοιρου. Ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε πως το πρόβλημα είναι τεράστιο, κάνοντας γνωστό πως σε πανελλαδικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, υπολογίστηκε πως ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στην Ελλάδα κυμαίνεται από 500 έως 600 χιλιάδες, καθώς αναπαράγονται ταχύτατα. Συγκεκριμένα, η διασταύρωση με τον ήμερο αγριόχοιρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του πληθυσμού, καθώς οι κανονικοί αγριόχοιροι στην Ελλάδα γεννούσαν μια φορά το χρόνο, περίπου 4-5 αγριόχοιρους, ενώ με την πρόσμειξη γίνονται δύο γέννες των χρόνο με 9 ή και περισσότερα μικρά αγριογούρουνα να γεννιούνται κάθε φορά.

Για να έρθει στα φυσιολογικά του επίπεδα ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, θα πρέπει να θηρευθούν μέσα σε 12 μήνες περίπου 270.000 αγριόχοιροι, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος προσπαθεί, σε συνεργασία με τα δασαρχεία και τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, να εξωθήσουν τα ζώα σε ορεινές περιοχές, να μην είναι κοντά στον αστικό κλοιό των πόλεων, για να αποφευχθούν τα ατυχήματα. Ο κ. Σταθόπουλος έκανε γνωστό πως ένας αγριόχοιρος μπορεί να διανύσει μέχρι και 40 χλμ κάθε βράδυ για να βρει τροφή, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η προσπάθεια να μπλοκάρουν τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν αυτά τα ζώα.

Στην περιοχή της Βοιωτίας έχουν σημειωθεί πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα, τα οποία προκαλούν σοβαρές ζημιές στα οχήματα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να τραυματίζονται και οι οδηγοί των οχημάτων, με τον κ. Σταθόπουλο να σημειώνει πως τα ζώα δεν θέλουν να μπουν σε δρόμους, καθώς είναι άγνωστη περιοχή για αυτά, όμως αναγκάζονται για να βρουν τροφή, λόγω του υπερπληθυσμού. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι