ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της Σωσώ Μανάρα - Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Συνέντευξη της Σωσώ Μανάρα - Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Συνέντευξη της Σωσώ Μανάρα - Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020

Γιώργος Πέππας

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, κ. Σωσώ Μανάρα, μίλησε, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, στο Ράδιο Θήβα, στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης».

Αρχικά η κ. Μανάρα μίλησε για τον προβληματισμό των δικηγορικών συλλόγων αναφορικά με την μη κατάθεση των χρημάτων προς τους δικηγόρους, από την κυβέρνηση, πριν το Πάσχα. «Μας είχε διαβεβαίωσει και ο Υπουργός κ. Βρούτσης και ο κ. Γεωργιάδης πως θα έμπαιναν τα χρήματα της τηλεκατάρτησης την Μ. Πέμπτη. Ενημερωθήκαμε πως επειδή δόθηκε παράταση μέχρι την Παρασκευή στις αιτήσεις, περιμένουν να τελειώσουν οι αιτήσεις από όλους τους επιστήμονες και μετά θα μπει η προκαταβολή. Αναμένουμε με πολύ επιφύλαξη.»

Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσουν τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία, η κ. Μανάρα επισήμανε πως σε τηλεδιάσκεψη που είχαν, στην οποία συμμετείχε και ο Υπ. Δικαιοσύνης καθώς και ο Γεν. Γραμματέας κ. Αλεξανδρής, η λειτουργία των δικαστηρίων αρχίζει με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακειων, κτηματολογικών γραφείων, κτλπ. «Υπάρχαν πολλά εγκεκριμμένα δάνεια σε πάρα πολλές επιχειρήσεις και μεγάλες και μικρές. Υπήρχε από τον Σεπτέμβριο ως και τον Ιανουάριο ένας «οργασμός» δανείων. Όλες οι περιπτώσεις λήψης των δανείων από τις επιχειρήσεις σταμάτησαν, έπρεπε να ολοκληρωθούν με μια προσημείωση, με μια εγγραφη στο υποθηκοφυλακείο με τα πιστοποιητικά που παίρνεις το δάνειο. ?ρα αυτή η προσπάθεια που γίνεται, γίνεται για να πάρουν οι επιχειρήσεις αυτά χρήματα να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά, να πληρώσουν και να μην απολύσουν αντίστοιχα εργαζόμενους. Αυτός ήταν ο λόγος, που μας είπε τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γεν. Γραμματέας, για να λειτουργήσει η οικονομία.»

Για την εκδίκαση νέων υποθέσεων, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν πολύ σταδιακά. «Αρχικά στα δέκα μεγάλα υποθηκοφυλακεία της χώρας, θα υπάρχουν σεκιούριτι που πληρώνει το Ελληνικό κράτος επειδή έχουν μεγάλο αριθμό προσωπικού και επειδή είναι πολυπληθή. Υπάρχουν σε εκρεμμότητα στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών 1.200 προσημειώσεις. Στα μικρότερα υποθηκοφυλακεία θα υπάρχουν σαφής οδηγίες, θα έχει την ευθύνη ο επικεφαλής του υποθηκοφυλακείου για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τους όρους που θα στείλουν. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα ειρηνοδικεία, τα πρωτοδικεία. Ποινικά ίσως θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο που είναι και πολυπληθή. Αποφασίσαμε εχθές και συμφωνήσαμε και ήδη έγινε δεκτό από τον Υπουργό και δόθηκαν τα ονόματα, σε όλα τα κομμάτια ποινικό, αστικό, διοικητικό που αφορούν τα αντίστοιχα δικαστήρια θα μπουν στις επιτροπές που έχει το Υπ. Δικαιοσύνης μέλη της ολομέλειας, ώστε να ελέγχουμε και εμείς και να δίνουμε τις γνώσεις μας, γιατί αλλιώς βλέπει ένας δικαστής πως λειτουργεί το δικαστήριο και αλλιώς ένας δικηγόρος.»