ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Πούλου: «Η υπομονή του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις!»

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: Γιώτα Πούλου  ΣΥΡΙΖΑ 

Γ. Πούλου: «Η υπομονή του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις!»

Γ. Πούλου: «Η υπομονή του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις!»

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ερώτηση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, τον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη και τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκη, κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων ήταν και η βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γ. Πούλου. Η Ερώτηση είχε να κάνει με το ζήτημα της συνεχιζόμενης έλλειψης εργατών γης που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, με τους βουλευτές να υποστηρίζουν πως αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

• Εσωτερικών

• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

• Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης»

Το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης εξακολουθεί να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους παραγωγούς και να υπονομεύει την ίδια την παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που άρχισε να διαφαίνεται από το 2020 και σήμερα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Δυστυχώς, μια σειρά από λανθασμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και η κατάργηση του άρθρου 13α του ν.4251/2014 συμπληρωματικού του άρθρου 58, ν.4384/16, που επέτρεπε να απασχολούνται εκτάκτως στον πρωτογενή τομέα, νόμιμα, με αναστολή απομάκρυνσης, μετανάστες που βρίσκονταν παρατύπως στην Ελλάδα, μέσω ενός κανονιστικού πλαισίου που έδινε τη δυνατότητα διαβίωσης και νόμιμης εργασίας, οδήγησαν στη γιγάντωση του προβλήματος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους εργάτες γης τρίτων χωρών, που στο παρελθόν είχαν εργαστεί στη Χώρα μας, να μεταβούν για εργασία σε γειτονικές χώρες, όπως π.χ. Ιταλία. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη φετινή χρονιά, αν δεν υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες.

Μετά από καθυστερήσεις και κωλυσιεργία, η κυβέρνηση προχώρησε στην κύρωση συμφωνίας με την Αίγυπτο, για μετάκληση 5.000 εποχικών εργατών γης, που θα κατανεμηθούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πολύ μικρός μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χώρα μας χρειάζονται, περίπου, 50.000 εργατικά χέρια. Ενδεικτικά, στην Ηλεία, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περισσότεροι από 4.000 εργάτες γης, μόνο για τις καλλιέργειες της φράουλας και των κηπευτικών. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τις ανάγκες για τις ελιές και τα εσπεριδοειδή.

Επιπλέον, σοβαρές καθυστερήσεις σημειώνονται στη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων για μετακλήσεις εργατών γης από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει άμεση ενίσχυση των ανωτέρω Διευθύνσεων με προσωπικό, για την ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Παράλληλα, μια παράμετρος που πρέπει να επανεξεταστεί και να αναπροσαρμοστεί είναι οι Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι ανάγκες που υπάρχουν είναι διαφορετικές από τα όσα προβλέπονται. Πρόκειται για μια αναγκαιότητα, προκειμένου να μπορεί ο κάθε παραγωγός να μετακαλέσει τους εργαζόμενους που πραγματικά χρειάζεται.

Επειδή η μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες είναι απαραίτητη για το μέλλον του αγροτικού τομέα στη Χώρα μας.

Επειδή το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης αποτελεί ζημιογόνο παράγοντα στην παραγωγική διαδικασία.

Επειδή πρέπει να υπάρξει τροποποίηση των ΜΑΕ, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών.

Επειδή η έλλειψη του απαιτούμενου υπαλληλικού προσωπικού στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελεί παράγοντα καθυστερήσεων στις μετακλήσεις εργατών γης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να υπάρξουν άμεσες διαδικασίες μετάκλησης του απαιτούμενου αριθμού εργατών γης από τρίτες χώρες;

2. Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις των καλλιεργειών;

3. Θα ενισχύσουν με προσωπικό τις υποστελεχωμένες αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε να προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις η διεκπεραίωση των αιτήσεων για μετακλήσεις εργατών γης;

4. Ποια διαβούλευση έχουν κάνει με τους συλλογικούς φορείς των αγροτών για την επίλυση του ζητήματος με δεδομένο ότι οι φορείς τους εξέφρασαν ήδη επιφυλάξεις για την συμφωνία με την Αίγυπτο (ΕΘΕΑΣ);

5. Για ποιους λόγους δεν απέδωσαν αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαγενά Αννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κων/νος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος (Πάνος) Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τόλκας Αγγελος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι