ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤρία εικονοστάσια βρέθηκαν κατεστραμμένα στο δρόμο Αλιάρτου-Μαζίου (Φωτογραφίες)

Τρία εικονοστάσια βρέθηκαν κατεστραμμένα στο δρόμο Αλιάρτου-Μαζίου (Φωτογραφίες)

Τρία εικονοστάσια βρέθηκαν κατεστραμμένα στο δρόμο Αλιάρτου-Μαζίου (Φωτογραφίες)

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργος Ντασιώτης, σε ανάρτηση που έκανε, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, έκανε γνωστό πως στον δρόμο Αλιάρτου-Μαζίου βρέθηκαν τρία εικονοστάσια κατεστραμμένα, από άγνωστο μέχρι στιγμή δράστη, με τον Δήμαρχο να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «λυπάμαι και ντρέπομαι που συνέβη αυτό το ασεβές γεγονός που προσβάλει ανθρώπους, μνήμες και πίστη.»

Αναλυτικά όσα έγραψε ο κ. Ντασιώτης:

«ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ !!!

Ένα σύμβολο στις άκρες όλων των δρόμων μας είναι τα εικονοστάσια. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν σε άλλες χώρες του κόσμου και αν υπάρχουν δε γνωρίζω τους λόγους. Όμως εδώ γνωρίζω τι σημαίνουν, όπως το γνωρίζουμε όλοι.

Τα εικονοστάσια ΔΗΛΩΝΟΥΝ κάτι. Κανένα δε βρέθηκε τυχαία στο σημείο που το βλέπουμε και τις περισσότερες φορές κρύβουν μια τραγική ιστορία. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα εικονοστάσια είναι το σημείο που κάποιος άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή ή κάποιος γλίτωσε από θαύμα. Στη μνήμη του ή στην καλοτυχία του αντίστοιχα ένα καντήλι καίει και θυμίζει το γεγονός.

Τα εικονοστάσια μπορεί να ΚΡΥΒΟΥΝ μια λαμπρή ιστορία της περιοχής, όπου πάνω στα λείψανα ενός ναού χτίζονται για να κρατούν τη μνήμη ζωντανή σε βάθος χρόνου. Επίσης μπορεί και να αντανακλούν στην πίστη κάποιου που με αυτό τον τρόπο εξωτερικεύει την ευγνωμοσύνη του στο Θεό.

Τα εικονοστάσια ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ τοπόσημο. Όλοι ξέρουμε πως σημαίνουν κάτι, χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι αυτό. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι ιερό.

Το εικονοστάσι ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ερημικά σημεία. Είναι ένδειξη κατεύθυνσης και προσανατολισμού και δείγμα της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο, όπως επίσης και μια ιδιότυπη ΟΔΙΚΗ σήμανση που εφιστά την προσοχή των οδηγών.

Τα εικονοστάσια ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΑΝ ποτέ κανέναν και όλοι τα σεβόμαστε, κάνοντας ασυναίσθητα και το σταυρό μας, περνώντας από το σημείο, ενώ πολλοί διαβάτες σταματούν και ανάβουν το καντηλάκι, ως μια άτυπη υποχρέωση.

Δεν έβλαψαν κανένα λογικό άνθρωπο, πλην κάποιου/ων που για τους δικούς τους αδιερεύνητους και σκοτεινούς λόγους ΤΑ ΒΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΟΥΝ, πετώντας στο δρόμο τις εικόνες.

Στο δρόμο ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΜΑΖΙΟΥ τρία (3) ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΑ στη σειρά, σήμερα το απόγευμα. Από ανθρώπινο χέρι που προφανώς είναι επικίνδυνο.

Απλά ΛΥΠΑΜΑΙ και ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που συνέβη αυτό το ασεβές γεγονός που προσβάλει ανθρώπους, μνήμες και πίστη.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι