ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘωμάς Κιούσης: Απογραφή και αποδυνάμωση κοινοτήτων στη Βοιωτία

Θωμάς Κιούσης: Απογραφή και αποδυνάμωση κοινοτήτων στη Βοιωτία

Θωμάς Κιούσης: Απογραφή και αποδυνάμωση κοινοτήτων στη Βοιωτία

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023

Γιώργος Πέππας

Έντονα αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα της απογραφής σε αρκετές δημοτικές κοινότητες στη Βοιωτία. Τα αστικά κέντρα έδειξαν μεγαλύτερες αντοχές, αλλά συνολικά, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 10,06%.

Στο δήμο Θήβας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση το 2021 σε σχέση με την απογραφή του 2011, είχε η κοινότητα Μουρικίου με -47,77% και ακολουθούν: Καπαρέλλι (-35,08%), Χώστια (-33,67%), Νεοχωράκι (-31,65%), Λεύκτρα (-28,60%). Πτώση είχε η πόλη της Θήβας κατά 1038 άτομα (-4,6%) και τα Βάγια (-22,16%).

Ανοδο είχαν μόνον η κοινότητα Θίσβης (+39,83) και ο Ελαιώνας +13,38%.

Αξίζουν τα εύσημα στους Θίσβιους για την προσπάθεια και τη συσπείρωση να βγει το χωριό πάνω από 300 κατοίκους και να έχει τριμελές τοπικό συμβούλιο, αν και ο νόμος όπως τροποποιήθηκε και ισχύει έχει κατεβάσει το όριο αυτό στους 200 κατοίκους.

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ by Γιώργος Πέππας on Scribd

Η απογραφή ήταν μια απεικόνιση σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Δεκέμβριος 2021) και τα αποτελέσματα θα ήταν πιθανότατα διαφορετικά σε μια άλλη περίοδο του έτους και ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές. Πέρα από το χρόνο της απογραφής, τις επιπτώσεις της κρίσης, τις ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχές, την προβληματική γενικότερα διαδικασία όπου πολλοί δε γνώριζαν, δεν έμαθαν, δεν ενημερώθηκαν σωστά και πιθανόν δεν απογράφηκαν, η γενική εικόνα δημιουργεί προβληματισμό.

Όλες οι περιοχές με εξαίρεση τη σχετική σταθερότητα στη Λειβαδιά, τις δύο κοινότητες στο δήμο Θήβας και τρεις περιπτώσεις στο δήμο Τανάγρας, είχαν μείωση πληθυσμού (Αλίαρτος, Ορχομενός, Αράχοβα, Κυριάκι, Μαυρομάτι, Θεσπιές, κλπ).

Το θέμα δεν είναι να βλέπουμε μοιρολατρικά να αποδυναμώνονται τα χωριά μας και η περιφέρεια γενικότερα.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την πτωτική εδώ και χρόνια πορεία και στη Βοιωτία με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, απαξίωση σε δομές υγείας, το κλείσιμο σε σχολεία, αστυνομικά τμήματα, υποκαταστήματα τραπεζών και άλλες υπηρεσίες.

Και δείχνουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων όπως:

- Ουσιαστικές πολιτικές ανάπτυξης που σε τοπικό επίπεδο θα εστιάζουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης με περισσότερους δικαιούχους και με στόχο τη στήριξη εισοδημάτων και νέες θέσεις εργασίας.

- Έργα που τα έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος με πιο αποτελεσματική αξιοποίηση πηγών χρηματοδότησης, με μεγαλύτερες ταχύτητες και λιγότερη γραφειοκρατία.

- Καλύτερες παροχές υγείας, εκπαίδευσης, μετακινήσεις, προσβάσεις.

Πολιτικές που απαιτούν συνέργειες (κεντρική εξουσία, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς κλπ), δε θα είναι αποσπασματικές και ευχολόγια, αλλά ουσιαστικές δεσμεύσεις μέσα από στρατηγική, σχέδιο, ξεκάθαρη στόχευση, με υψηλή ποιότητα και σύντομους χρόνους υλοποίησης.

Το αρνητικό αποτέλεσμα της απογραφής και οι συνέπειές της, θα περιμέναμε να ήταν πρώτο θέμα στην πολιτική συζήτηση ενόψει των επικείμενων εκλογών, με προτάσεις, προγραμματικές δεσμεύσεις ακόμα και άμεσες ενέργειες.

Μέχρι τώρα περνά στα ψιλά.

Ας ελπίσουμε ότι η συνέχεια θα είναι διαφορετική.

Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι