ΑρχικήΑθλητικά6-7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο 23ος Ευχίδειος Αθλος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

#TAGS: Ευχίδειος Αθλος 

6-7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο 23ος Ευχίδειος Αθλος

6-7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο 23ος Ευχίδειος Αθλος

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο 23ος Ευχίδειος Αθλος θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Μαΐου 2023, στα πλαίσια του οποίου θα σημειωθεί ο Κλασσικός Ευχίδειος άθλος 107,5 χλμ, ο δρόμος 9 Μουσών Ευτέρπη, και η 31η αφή Δελφικού φωτός-Ευχίδεια λαμπαδηδρομία. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τον διεθνή όμιλο Ευχίδειος ?θλος, "Ο Ευχίδας", με τη συνδιοργάνωση από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, τον ΟΠΑΣΤΕ Π.Ε. Βοιωτίας, την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και τον ΟΠΑΣΤΕ Π.Ε. Φωκίδας.

Ιστορικοί διεθνείς αγώνες υπεραπόστασης , που θα λάβουν χώρα στις 6-7 Μαΐου 2023.

Οι αγώνες θα τελεστούν υπό την αιγίδα την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την αιγίδα αρωγή και συνεργασία των Δήμων Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και Δελφών, την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), άλλων φορέων, καθώς και με την συμμετοχή και συνεργασία φίλων συλλόγων σωματείων και φορέων.

Ένας ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ, όπως πάντα μοναδικός, σας περιμένει φέτος, με δύο ιστορικούς πανέμορφους αγώνες υπεραπόστασης, τον κλασσικό πλέον Ευχίδειο άθλο Πλαταιές-Δελφοί 107,5 χλμ, και τον δρόμο 9 Μουσών, που αυτή την φορά θα είναι αφιερωμένος στην Μούσα Ευτέρπη, Αρβανίτσα-Δελφοί 59 χλμ.

Η εκκίνηση του 23ου Ευχίδειου ?θλου Πλαταιές – Δελφοί 107,5 χλμ., θα λάβει χώρα το Σάββατο 6 Μαΐου και ώρα 19.00 στις Πλαταιές.

Η μεταφορά της Δελφικής φλόγας στις Πλαταιές πριν 2500 χρόνια, από τον οπλίτη ημεροδρόμο Ευχίδα, αποτελεί σημείο αναφοράς και εκκίνησης 30 χρόνια τώρα, από την πρώτη λαμπαδηδρομία, και 23 χρόνια από τον 1ο Ευχίδειο άθλο, για χιλιάδες δρομείς που έτρεξαν αυτή την ιστορική διαδρομή.

Η ιστορική μάχη των Πλαταιών και ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα, που έτρεξε από τις Πλαταιές στους Δελφούς και επέστρεψε μεταφέροντας το ιερό φως των Δελφών για κάθαρση και νέα αρχή αμέσως μετά τη μάχη, αποτελούν από μόνα τους το κίνητρο, για να θέλει κάθε αθλητής να τρέξει αυτήν την ιστορική διαδρομή.

Το δέος και η συγκίνηση των αθλητών όταν αντικρίζουν από ψηλά το κέντρο της γης, είναι μεγάλο και ακόμη μεγαλύτερη η χαρά, όταν στον τερματισμό, τους περιμένει ένα δάφνινο στεφάνι αλλά και το μοναδικό σύμβολο- έπαθλο του αγώνα η δάδα του Ευχίδα.

Λίγα λόγια για τους αγώνες που πραγματοποιεί ο ομιλός «Ο Ευχίδας»:

Ο Ευχίδειος άθλος, 107,5 χλμ. Πλαταιές-Δελφοί , ή αντίστροφα, διοργανώνεται κάθε χρόνο, και πραγματοποιείται σταθερά, το 2ο Σαββατοκύριακο του Μαίου κάθε έτους.

Είναι ιστορικός διεθνής αγώνας υπεραπόστασης, υψηλών προδιαγραφών, με διαρκώς αυξανόμενες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένας αγώνας ιδιαίτερα δύσκολος, και απαιτητικός, ισως ο δυσκολότερος στην Ελλάδα επί ασφάλτου, ( ορεινός αγώνας ασφάλτου) που απαιτεί υψηλό επίπεδο αθλητών υπεραποστάσεων.

Ο Ευχίδειος Υπερ-άθλος 215 χλμ. : Κάθε δεύτερο χρόνο, πραγματοποιείται ο Ευχίδειος υπέρ-άθλος, 215 χλμ. όπου αναβιώνεται εξ ολοκλήρου το ιστορικό του οπλίτη – ημεροδρόμου Ευχίδα.

Είναι ο πρώτος αγώνας στην Ελλάδα, που αναβίωσε όλο τον άθλο ενός αρχαίου ημεροδρόμου.

Οι αθλητές, καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δυο φορές δυο ιστορικά βουνά, τον Ελικώνα, και τον Παρνασό.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι