ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Πέππας: Διαδίκτυο, εκπαίδευση και πρόσβαση σε πληροφορίες

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γιώργος Πέππας: Διαδίκτυο, εκπαίδευση και πρόσβαση σε πληροφορίες

Γιώργος Πέππας: Διαδίκτυο, εκπαίδευση και πρόσβαση σε πληροφορίες

Τρίτη, 23 Μαΐου 2023

Γιώργος Πέππας

Πολλές φορές στη καθημερινότητά μας επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα και τα αρνητικά της καθημερινότητάς μας, και αυτό γίνεται από προσωπικό σε κοινωνικό ζήτημα. Θα δει κανείς ομάδες, φορείς, και κόμματα να αναφέρονται διαρκώς στα προβλήματα που υπάρχουν, και σπάνια στις ευκαιρίες και στις λύσεις.

Ξεκάθαρο παράδειγμα αποτελεί η εκπαίδευση. Ειδικά στην Ελλάδα, είναι κοινό μυστικό πως συλλήβδην είμαστε απογοητευμένοι από την ποιότητα του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, με τον καθένα να παρουσιάζει την δική του λύση, από αύξηση των μισθών, των καθηγητών, των σχολείων, μέχρι και ιδιωτικοποίηση του συστήματος ή μια ενδιάμεση λύση. Πολλοί αναφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας γονέας, καθώς στη παρούσα φάση τα ιδιωτικά φροντιστήρια είναι σχεδόν απαραίτητα για να πετύχει ακαδημαϊκά ένας μαθητής, και δεν έχουν όλη την οικονομική δυνατότητα να μισθώνουν τις υπηρεσίες φροντιστηρίων ή ιδιωτικών καθηγητών για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Ακόμη και στην ανώτατη εκπαίδευση, ακούει κανείς για περιπτώσεις όπου φοιτητές σταμάτησαν τις σπουδές τους γιατί τα έξοδα ήταν υπερβολικά, ενοίκιο, σίτιση, ρεύμα κ.ο.κ., ενώ πολλοί, κυρίως εκ της αριστεράς, κάνουν λόγο για ένα σύστημα παιδείας που περιορίζει την πρόσβαση στους φτωχούς.

Στην πραγματικότητα η σημερινή εποχή παρέχει, σε πολλές περιπτώσεις κυριολεκτικά δωρεάν, πρόσβαση σε αδιανόητη γνώση και εκπαίδευση. Ακόμη και οι πιο φτωχοί στη σημερινή εποχή έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και κατά συνέπεια στις πληροφορίες αυτές. Ντοκιμαντέρ για την φύση, για τα ζώα, για την ιστορία και τον πολιτισμό, βιβλία ιστορίας, φαντασίας και λογοτεχνίας, διαλέξεις καθηγητών σχεδόν σε κάθε πεδίο, και πάρα πολλά άλλα μπορεί να τα βρει κανείς δωρεάν σε σελίδες όπως το youtube.com. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να αποκτήσουμε και νέες δεξιότητες μέσα από το διαδίκτυο, δίχως να χρειάζεται να πληρώσουμε χρηματικά, πληρώνουμε σε χρόνο όμως, όπως ξένες γλώσσες, ή να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας λ.χ. στην ιστορία, στην πολιτική, στα οικονομικά.

Μπορεί κανείς λ.χ. σήμερα να ακούσει ομιλίες και διαλέξεις μεγάλων οικονομολόγων, όπως του Milton Friedman, ή να ακούσει σε μορφή audiobook τα βιβλία τους, όπως το Basic Economics του Thomas Sowell. Μπορεί να δει ντοκιμαντέρ για τον οίκο των Τυδώρ από το φημισμένο ιστορικό, David Starkey, και πάρα πολλά άλλα πράγματα, αρκεί κανείς να τα ψάξει, κάτι που στο παρελθόν ήταν απλά αδύνατο.

Επομένως, όσο αφορά ζητήματα εκπαίδευσης και απόκτησης γνώσης, παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία, έχουμε όλοι τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται τις δυνατότητες που μας παρέχει το διαδίκτυο και να εμβαθύνουμε, δίχως οικονομικό κόστος, τις γνώσεις μας και τις δεξιότητές μας σε πάρα πολλά πεδία.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι