ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΝίκος Μίνης: Τι είναι κοιλάδα;

ΘΗΒΑ

#TAGS: Νίκος Μίνης 

Νίκος Μίνης: Τι είναι κοιλάδα;

Νίκος Μίνης: Τι είναι κοιλάδα;

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023

Γιώργος Πέππας

- Μάθημα γεωφυσικής το ανάγνωσμα, για όσους δεν γνωρίζουμε, τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ή τη λέξη κοιλάδα.-

Δυστυχώς, σε ορισμένους υπάρχει μια σύγχυση ως προς τη σωστή έννοια της κοιλάδας, από τις οποίες υπάρχουν άπειρες στη χώρα μας, καθ' ότι η Ελλάδα μας είναι μια, κυρίως, ορεινή χώρα!

Κοιλάδα..., υπάρχει και χωριό στο νομό Κοζάνης, όπως μου είπε κάποιος, που ήταν από εκεί, όταν τον ρώτησα να μου πεί ,τι είναι κοιλάδα.

* Για να μη κάνετε λάθος, κοιλάδα δεν είναι ούτε το ύψωμα, μήτε το υψιπέδιο, ο γήλοφος ή ο λόφος αλλά το βαθούλωμα , το κοίλωμα, η επιμήκης στενή εντομή στην επιφάνεια της γης, ανάμεσα σε δυο βουνά ή στις υπώρειες των ορέων μας, με κλίση προς τον ορίζοντα που καταλήγουν οι εντομές αυτές,( η κατωφέρεια προς τη θάλασσα, όπου χύνονται οι ποταμοί, μ' άλλα λόγια κοιλάδα είναι κι ένας ποταμός !

* Η κοιλάδα του Αχελώου, είναι η μακρύτερη σε μήκος στην Ελλάδα και άκρως απολαυστική για τους φυσιολάτρεις. Την έχω επισκεφτεί σε πολλά σημεία της.

Η γνωστή κοιλάδα των Τεμπών , ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα, έχει μήκος 10 χλμ.,ενώ το πιο στενό σημείο της είναι μόλις 25 μέτρων και το βάθος 500 μ.

Οι κοιλάδες διαρρέονται από ποταμούς !