ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαTo δίλημμα του Πρωθυπουργού: Ανασχηματισμός ή εκλογές

ΕΛΛΑΔΑ

To δίλημμα του Πρωθυπουργού: Ανασχηματισμός ή εκλογές

To δίλημμα του Πρωθυπουργού: Ανασχηματισμός ή εκλογές

Τι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ ή κατά της κάλπης

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

Γιώργος Πέππας

Ενώπιον του διλήμματος για ανασχηματισμό μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ή για εκλογές το φθινόπωρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρητικά η μία επιλογή δεν αποκλείει την άλλη, ιδίως αν υπάρχει χρονική απόσταση μεταξύ τους, αν και για τους περισσότερους μία αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης θα σημαίνει στην πράξη λήξη συναγερμού για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης.

Ο ανασχηματισμός βέβαια είναι κάτι το λογικά αναμενόμενο λίγο πριν ή κατά τη συμπλήρωση ενός έτους στην εξουσία, καθώς κάποιες διορθώσεις πολιτικής θεωρούνται αναγκαίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο προσώπων. Το πολιτικό μήνυμα της αλλαγής στη σύνθεση της κυβέρνησης είναι κυρίως το ζητούμενο, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με ένα νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, με τη φιλοδοξία να καταστεί κυρίαρχη η ΝΔ στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου, αλλά και με ερωτηματικό το τι θα σημαίνει η πίεση αυτή στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά. 

Η μετατόπιση του πολιτικού λόγου του κομματικού απογόνου του ΠΑΣΟΚ σε πιο φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ θεματολογία δεν περνά απαρατήρητη, αν και η συμμετοχή της κας Γεννηματά στην τελετή για τα θύματα στη Marfin επανέφερε το ΚΙΝΑΛ (που λόγω και απλής αναλογικής αποτελεί έναν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο) σε μία «μέση γραμμή». Σε κάθε περίπτωση το μεταρρυθμιστικό πρόσημο αναμένεται να παραμείνει ισχυρό και μετά τον ανασχηματισμό, όποτε και εάν αυτός γίνει.

Το κακό με κάθε ανασχηματισμό είναι ότι μοιάζει με μια… νέα συνταγή μαγειρικής. Ακόμα και αν τα υλικά είναι τα καλύτερα και ο σεφ δοκιμασμένος, το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να είναι κατώτερο των προσδοκιών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2014, περισσότερο σαν «λευκή πετσέτα» και άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών προ της επερχόμενης ήττας ερμηνεύθηκε, παρά σαν επένδυση στις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για παραμονή στο ευρώ. Επίσης, κάθε πρωθυπουργός σε αυτήν την περίπτωση, δημιουργεί μια ομάδα δυσαρεστημένων βουλευτών, είτε πρόκειται για αυτούς που βγήκαν από το κυβερνητικό σχήμα είτε για όσους δεν μπήκαν σε αυτό. Το συγκεκριμένο πρόβλημα βέβαια, λόγω της συμμετοχής αρκετών εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση και της άνετης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, με 158 βουλευτές, δε μοιάζει να είναι σημαντικό σήμερα. Ενδεχομένως να είναι σημαντικό όμως το ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα διαθέτει ο κ. Μητσοτάκης μετά από μία εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική και άλλη μία πιθανότατα, αμέσως ή λίγο μετά, με εκλογικό νόμο αναλογικότερο και πάλι αυτού που ίσχυσε τον Ιούλιο του 2019.

Πηγή: www.star.gr