ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Πέππας: Διαβάσεις πεζών και καθαριότητα στη Θήβα

Γιώργος Πέππας: Διαβάσεις πεζών και καθαριότητα στη Θήβα

Γιώργος Πέππας: Διαβάσεις πεζών και καθαριότητα στη Θήβα

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Είθισται όταν συναντάς κάποιον μετά από πολύ καιρό, και ιδιαίτερα όταν αυτός ο φίλος ή ο γνωστός πλέον ζει στο εξωτερικό, η κουβέντα αργά ή γρήγορα να καταλήξει στα προβλήματα της πόλης, της Θήβας, και πολλές φορές να γίνονται και συγκρίσεις με παρόμοιες πόλεις στο εξωτερικό. Όποιος ζει στη Θήβα, γνωρίζει πόσα πολλά προβλήματα υπάρχουν, άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, όμως τα περισσότερα από αυτά μας επηρεάζουν καθημερινά. Από την καθαριότητα, στα αδέσποτα, κ.ο.κ.

Πολλές φορές θα ακούσει κανείς τον έναν ή τον άλλον να κατηγορεί τον Δήμο, την Περιφέρεια ή την κεντρική Κυβέρνηση, και συνήθως έχουν δίκιο όταν το θέμα υπό συζήτηση «πέφτει» στις αρμοδιότητες τους, όμως η αλήθεια είναι πως ορισμένα πράγματα, αν και τυπικά μπορεί να είναι ευθύνη του Δήμου, λ.χ. η καθαριότητα, είναι σε μεγάλο βαθμό θέματα των πολιτών και των κατοίκων. Ο ρόλος του κράτους, δεν είναι, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι, αυτός της «νταντάς», που όλη την ώρα τρέχει από πίσω μας, καθαρίζει τα σκουπίδια που πετάμε, και εν ολίγοις μας λύνει όλα τα προβλήματα. Σε αφορμή μια πρόσφατη συνάντηση που είχα, θα αναφερθώ εδώ, κυρίως, σε δύο καθημερινά θέματα, στην καθαριότητα και στις διαβάσεις των πεζών στη Θήβα.

Το θέμα της καθαριότητας, από τα πάρκα, στο Μοσχοπόδι, ή μέσα στη πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Θήβα. Τυπικά είναι ευθύνη του Δήμου, ή άλλων φορέων του κράτους, να διατηρεί καθαρούς αυτούς τους χώρους, αυτό όμως σημαίνει πως οι πολίτες δεν έχουν καμία ευθύνη; Θα δει κανείς ουκ ολίγες φορές άτομα, που ζουν και ψηφίζουν εδώ, να πετάνε σκουπίδια στα διάφορα πάρκα, ενώ υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων δίπλα τους, ή στον πεζόδρομο, και γενικά οπουδήποτε αλλού, εκτός από τους κάδους απορριμμάτων, που υπάρχουν σε πληθώρα στη πόλη μας. Όταν, σπάνια, κάνεις παρατήρηση σε αυτά τα άτομα, άλλοι θα παραδεχτούν το λάθος τους, και θα περισυλλέξουν τα σκουπίδια τους ώστε να τα πετάξουν στους κάδους, ενώ άλλοι θα απαντήσουν αλαμπουρνέζικα, και θα συνεχίσουν την ημέρα τους, δίχως να διανοηθούν πως η συμπεριφορά τους είναι λανθασμένη. Όμως για να λειτουργεί σωστά αυτή η πόλη, θα πρέπει και ο Δήμος αλλά και οι πολίτες να κάνουν το καθήκον τους, και όχι να χρειάζεται το κράτος να τρέχει από πίσω μας για να μας «νταντεύει», ή να επιβάλει διαρκώς πρόστιμα, μήπως και βάλουμε μυαλό.

Ένα άλλο θέμα, που επηρεάζει καθημερινά τους πολίτες αλλά δεν είναι ιδιαίτερα «σημαντικό», είναι οι διαβάσεις των πεζών, με μια μικρή επισήμανση στη διάβαση των τυφλών. Κάνοντας κανείς μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, θα δει ξανά και ξανά αυτοκίνητα να παρκάρουν πάνω στις διαβάσεις των πεζών, ενώ σπάνια σταματάνε τα διερχόμενα αυτοκίνητα ώστε να περάσουν οι πεζοί στις διαβάσεις, και είναι τόσο σπάνιο αυτό το φαινόμενο, που όταν κάποτε σταματάει ένα διερχόμενο όχημα, ο πεζός χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσει την ευγενική αυτή χειρονομία. Ξανά, σε αυτό το θέμα χρειάζεται κοινή λύση, από την μια ο έλεγχος, και η επιβολή προστίμων, από τις αρμόδιες αρχές, σε όσους, παράνομα, παρκάρουν πάνω σε διαβάσεις, ακόμη και όταν λένε τις περίφημες δικαιολογίες «δύο λεπτά θα κάνω», ή σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, αλλά και από την άλλη οι ίδιοι οι οδηγοί να αλλάξουν νοοτροπία, ώστε αφενός να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, αφετέρου να σταματήσουν να παρκάρουν είτε στους χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, είτε στις διαβάσεις των πεζών, κάνοντας έτσι, με μια απλή κίνηση, καλύτερη την καθημερινότητα όλων των πεζών στη Θήβα. Όσο για την διάβαση των τυφλών, αν και προσωπικά δεν έχω δει ποτέ κάποιον να την χρησιμοποιεί, το γεγονός πως καταπατάτε, είτε, ανάλογα την ημέρα, από κάδους απορριμμάτων, είτε από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, είναι ντροπή για την πόλη, και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτή η κατάσταση.

Πολλές φορές, δίνεται μεγάλη προσοχή στα μεγάλα έργα που κάνουν οι πολιτικοί, είτε σε εθνικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όμως μεγαλύτερη σημασία έχουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, αυτά με τα οποία οι πολίτες έρχονται σε επαφή μέρα με την μέρα, όπως το που θα βρουν να παρκάρουν, το πως θα έχουν πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, στην περίπτωση των ΑμεΑ το πως θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, και πολλά άλλα ζητήματα, όπως λ.χ. οι λακούβες στις οποίες πέφτουν και ζημιώνονται τα οχήματα, η έλλειψη πεζοδρομίων, τα οποία καταπατώνται από αυτοκίνητα, κολώνες, δέντρα, κ.ο.κ., τα οποία αν και μπορεί να φαίνονται δευτερεύουσας σημασίας, εξακολουθούν παρόλα αυτά να προβληματίζουν και να κάνουν πιο δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, λύσεις μπορούν να δώσουν και οι πολίτες, αλλάζοντας απλά την συμπεριφορά τους.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι