ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΤο Ε.Κ.Π.Ε.Φ. «καταγγέλλει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

#TAGS: ΕΚΠΕΦ 

Το Ε.Κ.Π.Ε.Φ. «καταγγέλλει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Το Ε.Κ.Π.Ε.Φ. «καταγγέλλει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ε.Κ.Π.Ε.Φ. κατήγγειλε το «νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας πως «θέλει να βάλει στο γύψο τους εργατικούς αγώνες, προχωρώντας στην ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων, απειλώντας με ποινές φυλάκισης και με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα όσους και όσες μετέχουν σε απεργιακές συγκεντρώσεις.»

Το Ε.Κ.Π.Ε.Φ. απαιτεί, μεταξύ άλλων «Απάλειψη των εξαιρέσεων στις κατηγορίες εργαζομένων, ώστε το πεδίο εφαρμογής των προστατευτικών διατάξεων της Οδηγίας να καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος εργαζομένων και υπηρεσιών» και την «Κατάργηση των διατάξεων για τη θέσπιση της 12μηνης δοκιμαστικής περιόδου και να καθοριστεί όπως προβλεπόταν αρχικά στους 2 μήνες και με ισχύ μόνο στις σχέσεις εργασίας αορίστου και όχι ορισμένου χρόνου».

Η ανακοίνωση:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας καταγγέλλει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που κατατέθηκε στις επιτροπές της Βουλής θέλει να βάλει στο γύψο τους εργατικούς αγώνες, προχωρώντας στην ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων, απειλώντας με ποινές φυλάκισης και με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα όσους και όσες μετέχουν σε απεργιακές συγκεντρώσεις. Καταργεί το πενθήμερο και το οκτάωρο και προβλέπει την απασχόληση των εργαζόμενων για 13 ώρες την ημέρα και 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων νομιμοποιώντας τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, επιβάλλει την εξαήμερη εργασία, φιμώνει το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι αυτούς τους λόγους:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1.Απάλειψη των εξαιρέσεων στις κατηγορίες εργαζομένων, ώστε το πεδίο εφαρμογής των προστατευτικών διατάξεων της Οδηγίας να καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος εργαζομένων και υπηρεσιών.

2.Κατάργηση των διατάξεων για τη θέσπιση της 12μηνης δοκιμαστικής περιόδου και να καθοριστεί όπως προβλεπόταν αρχικά στους 2 μήνες και με ισχύ μόνο στις σχέσεις εργασίας αορίστου και όχι ορισμένου χρόνου.

3.Ρητή πρόβλεψη στο νόμο για την απαγόρευση παροχής εργασίας σε περισσότερους εργοδότες που είναι όπως και ο αρχικός εργοδότης, εταιρίες του ίδιου ομίλου.

4.Διατήρηση του κανόνα της δήλωσης εκ των προτέρων των αλλαγών και των τροποποιήσεων του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους. Μόνο έτσι μπορεί να διενεργηθεί ουσιαστικός έλεγχος από τους Επιθεωρητές εργασίας, να διαπιστωθούν οι παραβάσεις και να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες του ψηφιακού ωραρίου εργασίας.

5.Η Επιθεώρηση Εργασίας πρέπει να επανέλθει οργανικά στον επιχειρησιακό έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.

6.Κατάργηση της δυνατότητας διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου.

7.Απόσυρση της διάταξης της ποινικοποίησης της απεργίας γιατί προσβάλει τον πυρήνα του συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 23 παρ.2)»