ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΛ.Σ. Θήβας: «Γιατί είναι ακριβό το νερό στη Θήβα;»

Λ.Σ. Θήβας: «Γιατί είναι ακριβό το νερό στη Θήβα;»

Λ.Σ. Θήβας: «Γιατί είναι ακριβό το νερό στη Θήβα;»

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε στην ακρίβεια του νερού στη Θήβα, και συγκεκριμένα στην ειδική προσαύξηση 80%, σημειώνοντας πως «Από την εποχή της ίδρυσης των ΔΕΑΥΑ, το κράτος απέφυγε να χρηματοδοτήσει τα έργα ύδρευσης», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «Αυτά εκτελούνταν από τις ΔΕΥΑ, οι οποίες υποχρεώνονταν να δανείζονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.»

Η Λ.Σ. Θήβας επισήμανε πως «Ειδικά στους καιρούς που ζούμε, με την ακρίβεια να σπάει κόκκαλα, η θέση μας είναι μία:

Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΘ, με κατάργηση του τέλους του 80%. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης των χωριών του Δήμου»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΗΒΑ;

Εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί κοινό τόπο ότι τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΘ ειδικά για την πόλη της Θήβας είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Αν προσέξει κανείς ένα λογαριασμό, θα δει τη χρέωση «Ειδική Προσαύξηση 80% (αρ. 25 Ν. 1069/1980)». Ένα καπέλο δηλαδή που σχεδόν διπλασιάζει την αξία του νερού.

Τι συμβαίνει;

Από την εποχή της ίδρυσης των ΔΕΑΥΑ, το κράτος απέφυγε να χρηματοδοτήσει τα έργα ύδρευσης. Αυτά εκτελούνταν από τις ΔΕΥΑ, οι οποίες υποχρεώνονταν να δανείζονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι, το κράτος επέβαλλε ένα υποχρεωτικό τέλος ποσοστού 80% στα τιμολόγια, ώστε να αποπληρώνονται τα δάνεια. Το τέλος αυτό παρέμεινε υποχρεωτικό ως το 2012.

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια τα έργα ύδρευσης χρηματοδοτούνται από το κράτος, συνεπώς (και) η ΔΕΥΑΘ έχει σταματήσει να δανείζεται. Κάθε χρόνο λοιπόν, το ποσό που καταβάλλεται για την εξόφληση των παλαιών δανείων μειώνεται.

Το 2014 προέκυψε άλλη μία εξέλιξη που μείωσε τα έξοδα της ΔΕΥΑΘ. Η τιμή αγοράς ακατέργαστου νερού από την ΕΥΔΑΠ Παγίων (πρακτικά από το κανάλι του Μόρνου) μειώθηκε από 0,18 €/κυβικό σε 0,084 €/ κυβικό. Δηλαδή πάνω από 50% μείωση…

Θα περίμενε κανείς η μείωση των εξόδων της δημοτικής επιχείρησης να μετακυλιστεί σε μειώσεις των τιμολογίων.

Όχι όμως, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις φορεών αλλά και της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας, η πρώην δημοτική αρχή Νικολάου (με Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ τον κ. Στάικο) αποφάσισε τη διατήρηση του τέλους του 80%. Φυσικά η τρέχουσα δημοτική αρχή του κ. Αναστασίου δεν μπήκε καν στον κόπο να μειώσει τα τιμολόγια.

Αντίθετα, όποτε έμπαινε το ζήτημα στα Δημοτικά Συμβούλια, βασικό μέλημα του κ. Αναστασίου ήταν να βρει κάποια δικαιολογία για την επιλογή του.

Ειδικά στους καιρούς που ζούμε, με την ακρίβεια να σπάει κόκκαλα, η θέση μας είναι μία:

- Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΘ, με κατάργηση του τέλους του 80%. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης των χωριών του Δήμου.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι