ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Μουλκιώτης: «SOS εκπέμπουν οι βαμβακοκαλλιεργητές στην Βοιωτία»

Γ. Μουλκιώτης: «SOS εκπέμπουν οι βαμβακοκαλλιεργητές στην Βοιωτία»

Γ. Μουλκιώτης: «SOS εκπέμπουν οι βαμβακοκαλλιεργητές στην Βοιωτία»

«Να μειωθεί το πλαφόν παράδοσης βάμβακος στα εκκοκκιστήρια, ώστε να μην υπάρξει απώλεια των ενισχύσεων βάμβακος»

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ζητάει να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα για να ενισχυθεί η Βοιωτική βαμβακοκαλλιέργεια και προστασίας των βαμβακοπαραγωγών.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, oι βαμβακοπαραγωγοί της Βοιωτίας, πέραν των προβλημάτων που προκύπτουν από την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις καταστροφικές προκληθείσες ζημιές στην καλλιεργητική περίοδο του 2023 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (συνεχόμενοι καύσωνες, έντονες συνεχόμενες βροχοπτώσεις την περίοδο ανοίγματος των καρυδιών).

Τονιζεται επίσης ότι, όπως επισημαίνει με την υπ’ αρίθμ. 1543/6-10-2023 επιστολή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού, με βάση την έως σήμερα συγκομιδή βάμβακος, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ούτε οι μισοί παραγωγοί καλλιεργητές θα καταφέρουν να καλύψουν την ελάχιστη παραγωγή για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

Τέλος, υπογραμμίζεται, από τον κ. Μουλκιώτη, ότι τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην τραγική μείωση του αγροτικού εισοδήματος ενώ το κόστος παραγωγής είναι ήδη αυξημένο και η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής με εξαιρετικά σημαντική επίδραση στις τοπικές οικονομίες των περιοχών δραστηριοποίησης των παραγωγών.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό, με άμεσο τρόπο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να ενεργήσει και να μεριμνήσει για την μείωση του απαιτούμενου πλαφόν παράδοσης βάμβακος στα εκκοκκιστήρια, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια των ενισχύσεων βάμβακος. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι