ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘωμάς Κιούσης: Νέες παιδικές χαρές στο Δήμο Θήβας

Θωμάς Κιούσης: Νέες παιδικές χαρές στο Δήμο Θήβας

Θωμάς Κιούσης: Νέες παιδικές χαρές στο Δήμο Θήβας

Κυριακή, 17 Μαΐου 2020

Γιώργος Πέππας

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησαν τα έργα για τις εφτά παιδικές χαρές που γίνονται μέσω του προγράμματος Φιλόδημος στο δήμο Θήβας. 

Θα κατασκευαστούν σε Ύπάτο, Μουρίκι, Πλατανάκι, Αμπελοχώρι, Μελισσοχώρι, Πλαταιές και παραλία Σαράντη. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού (όργανα, περίφραξη, παγκάκια) ανέρχεται σε 285.486,44€. Επιπλέον για τα έργα (2η εργολαβία), που αφορούν τις υποδομές και τη διαμόρφωση των χώρων (εκσκαφές, καλωδιώσεις, ηλεκτρολογικά, φωτιστικά), ο προϋπολογισμός είναι 140.000,00€. 

Οι εκσκαφές ξεκίνησαν από Ύπατο, Μουρίκι και Σαράντη και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι στα τέλη Ιουνίου. Κάτι που θα είναι θετικό μιας και το καλοκαίρι ο πληθυσμός στα χωριά αυξάνεται. 

Στο χρονοδιάγραμμα δεν έχει ληφθεί όμως υπόψη το νεκρό διάστημα λόγω κορωνοϊού. Επομένως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για αίτημα παράτασης και πιθανές επιπλέον καθυστερήσεις. 

Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι, ότι η δημοπρασία για τις εφτά παιδικές χαρές από την οποία προέκυψε ο ανάδοχος, έγινε στις 29 Μαρτίου 2019. Χρειάστηκε δηλαδή να μεσολαβήσουν 14 μήνες για να ξεκινήσουν τα έργα, πλέον του χρόνου βέβαια που χρειάστηκε για να φτάσουμε μέχρι τη δημοπρασία. 

Για κάποιες μάλιστα από αυτές, το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει τη σχετική απόφαση κατασκευής πολύ καιρό πριν. Ενδεικτικά για την παιδική χαρά του Σαραντίου που ήταν από τις πρώτες που ψηφίσαμε, έχουμε αποφασίσει θετικά εδώ και 5,5 περίπου χρόνια. Μεσολάβησαν όμως άλλες … προτεραιότητες.

Τουλάχιστον ας προλάβουμε το καλοκαίρι. 

Για άλλες τρεις παιδικές χαρές δε θα έχουμε όμως την ίδια τύχη. Θα κατασκευαστούν και αυτές ως ενιαίο έργο, σε Χώστια, Λουτουφί και Νεοχωράκι με συνολικό προϋπολογισμό 250.157,18€. 

Η κατασκευή τους έχει αποφασιστεί να γίνει με ένταξή τους στο πρόγραμμα Leader, που σημαίνει περισσότερη γραφειοκρατία και ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Στην πορεία του έργου εμπλέκονται εκτός από το δήμο, η Περιφέρεια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η απόφαση να ενταχθούν ως έργο λήφθηκε στις 25/10/2019. Ακόμα δεν έχει γίνει η δημοπρασία. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες.