ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑρχιμ. Νικόδημος Κάστιζας: Σκέψεις για την επιθετικότητα των παιδιών

Αρχιμ. Νικόδημος Κάστιζας: Σκέψεις για την επιθετικότητα των παιδιών

Αρχιμ. Νικόδημος Κάστιζας: Σκέψεις για την επιθετικότητα των παιδιών

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Σε μία εποχή που η επιθετικότητα των παιδιών κάθε μέρα όλο και μεγαλώνει και αναβαθμίζεται, προέχει να αντιληφθούμε και να καταλάβουμε τη σημασία που έχει η επαφή και η σχέση των γονέων με τα Μυστήρια της Εκκλησίας (κατήχηση, εκκλησιασμός) και γενικότερα τον τρόπο ζωής που στα παιδιά τους προσφέρουν σήμερα. Ο Ιερός Χρυσόστομος σε έναν από τους λόγους του περί μετανοίας αναφέρει: "Δεν ξέρετε ότι λίγο προζύμι, ζυμώνει όλο το ζυμάρι; Λόγια που σημαίνουν ότι όταν το κακό προχωρά στο δρόμο του, θα πιάσει και τα άλλα μέλη πρέπει, λοιπόν, να σκέφτεστε και να φροντίζετε σαν να πρόκειται για ολονών το κακό".

Αν προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις σκέψεις στον σύγχρονο κόσμο, θα διαπιστώσουμε με λύπη ότι γινόμαστε ακροατές θλιβερών γεγονότων στα οποία όμως στεκόμαστε με μία απάθεια, πιστεύοντας ότι αυτό δε μας αφορά, δε μας αγγίζει και έτσι αδιαφορούμε συμμετέχοντας ηθελημένα ή άθελα στη διόγκωσή του.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι αλλαγής και βοήθειας, που αυτοί έχουν ένα βασικό συστατικό: την πίστη στην Εκκλησία. Η απαξίωση των Μυστηρίων της Εκκλησίας οδηγεί σε ολέθριες συνέπειες με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σήμερα.

Ο Χριστός μας δεν αποστρέφεται κανέναν. Θυμηθείτε την περίφημη παραβολή του Ασώτου Υιού. Δεν έκλεισε την πόρτα στον μετανοημένο υιό, αλλά τον αγκάλιασε και τον επανέφερε εκεί που ανήκει, γιατί όπως διαβάζουμε στο Ιερό Κείμενο, τον θεωρούσε χαμένο που βρέθηκε και νεκρό που ξανάζησε.

Έτσι, λοιπόν, πρέπει να βλέπουμε και τα παιδιά μας σήμερα, που έχουν χάσει την ορθή και ευθεία οδό. Χωρίς να τα κατηγορούμε, χωρίς να τα επιπλήττουμε, αλλά προσεγγίζοντάς τα με πολλή αγάπη, υπομονή και αγνή επιμονή στις αντιδράσεις τους και στις επιλογές τους με σκοπό να μαλακώσει η καρδιά τους - μην ξεχνάμε ότι είναι παιδιά - και όταν αναφερόμαστε σε παιδικές ψυχές πρέπει να καταλαβαίνουμε και την απειρία της ηλικίας τους.

Σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται και η έμπρακτη και ουσιαστική συμμετοχή της οικογένειας. Και του πατέρα και της μάνας, οι οποίοι γίνονται συνοδοιπόροι και του σχολείου και της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όταν δεν έχουν καμία επαφή με την Εκκλησία και όταν απαξιώνουν το σχολείο τότε το μόνο που κερδίζουν είναι ανεξέλεγκτα παιδιά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ας προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, βάζοντας στην άκρη ιδεοληπτικές πρακτικές του παρελθόντος να βοηθήσουμε τη νεολαία μας. Ο λόγος του Θεού είναι σταθερή πέτρα που στερεώνει την ψυχή των ανθρώπων. Δεν οδηγεί ούτε στην αποχαύνωση, που πολλοί ψευδώς διαδίδουν, ούτε πολύ περισσότερο στο Μεσαιωνισμό και σε μία κατάσταση σκότους που η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ διαχρονικά δεν είχε.

Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Ας μην τα καταστρέψουμε, ποτίζοντάς τα με δηλητήρια πνευματικά και ανυπόστατα.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι