ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Η FIFA δίνει τα κλειδιά στον Βενγκέρ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου 

(copyright: FIFA)

Γιώργος Αγγέλου: Η FIFA δίνει τα κλειδιά στον Βενγκέρ

Γιώργος Αγγέλου: Η FIFA δίνει τα κλειδιά στον Βενγκέρ

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ» φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.   

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Η FIFA δίνει τα κλειδιά στον Βενγκέρ....

Καταρχήν να ευχαριστησω απο καρδιάς, όλο τον κοινό για τα μηνύματά του, κυρίως στον προσωπικό μου λογαριασμό στο twitter , στο fb , στο instagram και στο mail, για την απήχηση του "παρθενικού'' άρθρου, που αφορούσε ‘’το ποδόσφαιρο της αλάνας’’ (https://www.radiothiva.gr/content/27645/giorgos-aggeloy-na-gyrisoyme-stin-epoxi-tis-alanas!-).

Σήμερα θα μιλήσουμε, για τον τεράστιο Γάλλο προπονητή τον Αρσεν Βενγκέρ, που μετά τα τόσα χρόνια ενασχόλησής του κυρίως στην Premier League και την Αρσεναλ , είναι ό άνθρωπος που πλέον η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) όρισε, και του έχει εμπιστευτεί τις τύχες, να δημιουργήσει ένα πλάνο, για την ανάδειξη σπουδαιων ποδοσφαιρικών ταλέντων ανα τον πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει γενικότερη βελτίωση στο ποδόσφαιρο και στο θέαμα.

Ο Βενγκέρ σε όσα έχει πει τα τελευταία χρόνια από το 2019 και μετά που έχει αναλάβει αυτή τη δουλειά, πριν συνεχίσει να εφαρμόζει το δύσκολο πλάνο του ανά την υφήλιο, έχει εντοπίσει κάποια βασικά πράγματα και έχει πει τις απόψεις του, που ο καθένας μας, που αγαπάει το ποδόσφαιρο, μπορεί να τα διαβάσει και να προβληματιστεί.

Ποιά είναι αυτά;

1)Μετά από ανάλυση σε 205 χώρες, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον στις μισές από αυτές, υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης, όσον αφορά την ποιότητα των προπονήσεων και την ποιότητα αγώνων σε αναπτυξιακές ηλικίες.

Ο Βενγκέρ θέλει να βγουν και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα, η Ιαπωνία και το Μαρόκο που διακρίθηκαν στο πρόσφατο Μουντιάλ και όχι το ποδόσφαιρο να στηρίζεται μόνο στις γνωστές παραδοσιακές δυνάμεις. 

2)Όσον αφορά τώρα την πραγματική εκπαίδευση, θεωρεί ότι παγκόσμια οι Ακαδημίες, πρέπει να επενδύουν στο να βγάζουν αθλητές μορφωμένους, γιατί ο Αλσατός τεχνικός θεωρεί, ότι όσο το ποδόσφαιρο πάει στο αντιληπτικό κομμάτι με τις συνεχείς ταχύτατες μεταβάσεις ( transition game), τόσο πιο μορφωμένος πρέπει να είναι ο ποδοσφαιριστής. Εξάλλου υπάρχει ζωή και μετά το τέλος της καριέρας ,ενός ποδοσφαιριστή και ο αθλητής, θα πρέπει να έχει τα εφόδια και τη γνώση, για να μπορεί να υποστηρίξει κάποιον άλλο τρόπο ζωής

3)Παραδέχεται ότι, πολλές Ακαδημίες, προσφέρουν υψηλή τεχνική ποιότητα, θέλει όμως στην εκπαίδευση σε όλες ανα τον πλανήτη, να αφήσουν τους παίκτες πιο ελεύθερους και πιο δημιουργικούς στο παιχνίδι τους, με αρκετές πρωτοβουλίες στην ατομική ενέργεια, ειδικά κοντά στην αντίπαλη περιοχή και όχι να παίζουν με προσχεδιασμένα combinations μετά από τυποποιημένα passing games περιορισμένων επαφών.

4)Θεωρεί ότι στην ποδοσφαιρική προπόνηση, πρέπει να ξαναμπουν έντονα οι μονομαχίες. Αυτό το υποστηρίζει, λέγοντας ότι τα παλαιότερα γήπεδα, δεν είχαν καλούς αγωνιστικούς χώρους όπως τώρα και οι μονομαχίες σε αυτά τα γήπεδα ευνοούνταν, ενώ τώρα στα πιο βελτιωμένα γήπεδα, έχει επικρατήσει σε όλες τις γραμμές του γηπέδου το ποδόσφαιρο ζώνης, αλλά ο Αλσατός τεχνικός θέλει περισσότερα ''ένας εναντίον ενός’’ σε κάθε γραμμή του γηπέδου, όπως στο παρελθόν.

5)O Βενγκερ θα προτείνει τις συνεντεύξεις τύπου των διαιτητών μετά τα ματς, για να επεξηγούνται κάποια πράγματα πάνω στους κανονισμούς που θα πρέπει να γνωρίζουμε όταν γίνονται αμφισβητούμενες φάσεις. Επειδή αυτό θα είναι πιθανόν χρονοβόρο και θα γεννάει συνεχώς ερωτήματα , ο Αλσατός τεχνικός σκέφτεται πως μπορεί να το εισάγει, πιο πρακτικά και συνοπτικά. Τώρα βέβαια με την λεπτομέρεια του VAR αυτή η σκέψη , έχει μένει μόνο σαν σκέψη και δεν ξέρουμε αν ο Αλσατός θα επιδιώξει να την εφαρμοσει.

6)Όσον αφορά την άποψη του Βενγκέρ για το τι σημαίνει καλός προπονητής , ειδικά στις αναπτυξιακές ηλικίες, καλός προπονητής είναι κάποιος που έχει ξεκάθαρη αντίληψη για το τι θέλει και τι αγαπά στο παιχνίδι, και είναι ικανός να το εκφράσει με κατανοητό τρόπο.

Είναι επίσης κάποιος, που του αρέσει να βοηθάει τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι οι προπονητές πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο, από το να βγαίνουν και να κανουν μια προπόνηση.

Προσπαθούν πραγματικά να καταλάβουν, ποιος είναι πραγματικά ένας παίκτης και να βρουν το κλειδί, για να τον βοηθήσουν.

Όλοι οι παίκτες έχουν διαφορετικά προβλήματα και έχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε να τα λύσουν. Γι' αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του να είσαι προπονητής, έχεις την ευκαιρία να είσαι σε θέση να επηρεάζεις τις ζωές των ανθρώπων. 

Μερικές φορές διαβάζουμε συνεντεύξεις όπου ρωτούν τον παίκτη, «Ποιος ήταν ο προπονητής που σε επηρέασε περισσότερο;» και πάντα περιμένουμε την απάντηση , να είναι αυτοί οι προπονητές στη Λίβερπουλ, στη Ρεάλ ή στην Μπάγερν. Αντίθετα όμως οι παίκτες λένε, «Α, είναι ένας τύπος που γνώρισα όταν ήμουν 15 ή 16 ετών, είναι ο προπονητής που μου έδωσε κάτι , που ήταν πολύ σημαντικό». Αυτό δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι προπονητές σε αυτό το επίπεδο.

7)Ο Βενγκέρ θέλει πάνω στο πλάνο του, να βάλει πολύ μεγάλη ποιότητα και στο γυναικείο ποδόσφαιρο παγκόσμια και ήδη αυτό αρχίζει να γίνεται ορατό παντού, σε κάθε χώρα.

Είναι λοιπόν γεγονός, ότι η FIFA, επένδυσε σε έναν πραγματικό καθηγητή του ποδοσφαιρου, την βελτίωση του αθλήματος . Είναι σίγουρο ότι σε βάθος χρόνου ο Αλσατός , θα δώσει πολλά καινούργια και μοντέρνα πράγματα   που θα είναι όμως συνδεδεμένα και συνδυασμένα με κάποια ωραία στοιχεία, από το παρελθόν.

Είναι πολύ δύσκολο, μα πάρα πολύ δύσκολο , να φτιάξεις ένα παγκόσμιο πλάνο, για να αυξηθεί η παραγωγή παικτών με ποιότητα. Φανταστείτε τι σχεδιασμός χρειάζεται , πόσα εξειδικευμένα άτομα πρέπει να εμπλακούν και φανταστείτε ότι κάθε χώρα έχει μια διαφορετική κουλτούρα, δομή και οργάνωση , οπότε το να οργανώσεις κάτι τέτοιο, είναι πραγματικά κάτι που θέλει συστηματική δουλειά, σχέδιο και ενέργεια ''νύχτα-μέρα''.

Το μόνο σίγουρο όμως , είναι ότι τα κλειδιά η FIFA τα έδωσε, σε έναν πραγματικό καθηγητή ποδοσφαίρου, με γνώσεις για την σύγχρονη προπόνηση, την εκπαίδευση, την ψυχολογία , την οικονομία, το man management και σε έναν άνθρωπο που είχε αποδείξει εμπρακτα όταν καθόταν στους πάγκους, ότι ''το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ΄όλα, θέαμα.       

Γιώργος Αγγέλου

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι