ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Κατοχή της μπάλας - Μύθοι και πραγματικότητα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου 

Γιώργος Αγγέλου: Κατοχή της μπάλας - Μύθοι και πραγματικότητα

Γιώργος Αγγέλου: Κατοχή της μπάλας - Μύθοι και πραγματικότητα

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ» φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου. 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Κατοχή της μπάλας: μύθοι και πραγματικότητα

Η ανάλυση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με πολλές επιστημονικές πλατφόρμες, να υποστηρίζουν την ανάλυση σε πολλά στοιχεία.

Παραμένει όμως πολλές φορες, ειδικά στα τηλεοπτικά δίκτυα, η υπερβολή με τα ποσοστά κατοχής της μπάλας και το ‘’υποτίθεται’’ ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Επίσης, για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα ένα από τα μεγάλα ματς που βλέπει τηλεοπτικά, νομίζω ότι δεν τον ενδιαφέρει να δει την καταγραφή από γκολ, κάρτες, κερδισμένα κορνερ, κερδισμένα φάουλ, αριθμό τελικών ενεργειών κλπ.

Βέβαια υπάρχει η εξέλιξη σε αυτό και πλέον καποιες πλατφόρμες, που δεν έχουν μπει ακόμα στην τηλεόραση, καταγράφουν τα πάντα. Πάσες, τάκλινγκ, απομακρύνσεις, κλεψίματα, σέντρες, μπλοκ σε σουτ, ντρίμπλες, επαφές που ξεκίνησαν νέα κατοχή, λανθασμένα κοντρόλ που οδηγούν σε απώλεια κατοχής. Όλες οι ενέργειες είναι διαθέσιμες, μαζί με τον παίκτη που τις έκανε, το χώρο και τον χρόνο που έλαβαν μέρος.

 Το 2014 κάποιοι ασημοι Γερμανοι ποδοσφαιριστές ο Stefan Reinartz και Jens Hegeler, μετά το τέλος της καριέρας τους, έφτιαξαν μια πλατφόρμα με την ονομασία ‘’PACKING’’ η οποία μετρούσε: πως η κατοχή της μπάλας ή το passing game όπως συνηθίζεται να λέγεται, ''που'' είναι πιο ωφέλιμο στο ματς.

Πόσο χώρο δηλαδή και ποιους αμυντικούς διαπερνούν οι πάσες και είναι επιδραστικές και όχι το ανιαρό - παράλληλο γύρισμα της μπάλας.

 Έψαξαν δηλαδή να βρουν τα σημεία που πραγματικά πρέπει να μιλάμε για κατοχή της μπάλας και όχι να ανεβάζουμε δηθεν τα ποσοστά της, παίζοντας από τον ένα στόπερ στον άλλον. Σημασία στο τελικό αποτέλεσμα έχει η κατοχή της μπάλας, αλλά όταν αυτή αναπτύσσεται και τελειώνει στη δημιουργία των φάσεων. Εκεί φαίνεται και αν μια ομάδα έχει καλό επιθετικό σχέδιο.

Είναι λοιπόν γεγονός, ότι η στατιστική απεικόνιση που μας παρουσιάζεται στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και σε άλλα μέσα,δεν έχουν καμία μα καμία συσχέτιση με το τελικό αποτέλεσμα. Γυρίζει μια ομάδα την μπάλα 100 φορές πίσω στον τερματοφυλακα της και αυτό προσμετράται ως κατοχή.

 ?λλο όμως κατοχή μπάλας, άλλο κυκλοφορία μπάλας, άλλο διατήρηση μπάλας σκόπιμη σε έναν χώρο, για να πάμε να μεταφέρουμε το παιχνίδι αλλού μετακινώντας τον αντίπαλο. 

Σημασία έχει το, ''που'' παίζεις την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές, πόσους αντίπαλους παίκτες παρακάμπτεις και σε ποιους χώρους παίρνεις την μπάλα με καλή πρώτη επαφή, για να δώσεις συνέχεια στο παιχνίδι σου. 

Στο σύγχρονο σκάουτινγκ των νεαρών παικτών, για να αναγνωρίσεις ένα ταλέντο, που μπορεί να προχωρήσει μελλοντικά, η ποιότητα της 1ης επαφής με την ταυτόχρονη κίνηση στο χώρο, είναι μια εξαιρετικά κομβική ενέργεια, για να αναγνωρίσεις την ποιότητα σε ένα νεαρό παιδί, όσο καλά και αν είναι τα υπόλοιπα του στοιχεία.

Ας ελπίσουμε λοιπόν στο άμεσο μέλλον, να έρθουν και στην τηλεόραση, οι πλατφόρμες που θα μας δώσουν μια καλύτερη κατανόηση του παιχνιδιού, από το να μας παρουσιάζονται στα στατιστικά τα κορνερ, οι κάρτες, η αόριστη κατοχή της μπάλας, τα σουτ και τόσα άλλα, που δεν έχουν σχέση με το τελικό αποτέλεσμα και γενικότερα με το πως αντιλαμβανόμαστε το παιχνίδι.

 Είναι επιβεβλημένο να γίνει, για να μπορέσει ο απλός φίλαθλος να αποκτήσει τακτική παιδεία και να εξηγήσει καλύτερα το ποδόσφαιρο.

Αν και στο συγκεκριμένο άθλημα, δεν εξηγούνται όλα....Ίσως γι΄αυτό όμως, να είναι και ο ΄΄βασιλιάς των σπορ΄΄.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B’ 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι