ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτία«Ανοίγει» σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

«Ανοίγει» σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

«Ανοίγει» σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων, το αρχαιολογικό μουσείο Θήβας λειτουργεί ξανά

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020

Γιώργος Πέππας

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, ανοίγουν όλα τα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού και καταπολέμησης του κορωνοϊού. Το αρχαιολογικό μουσείο Θήβας, που βρίσκεται ανάμεσα στα μουσεία που πλέον λειτουργούν, αποτελεί το στολίδι της Θήβας και η επιστροφή στη κανονικότητα, στην εποχή του κορωνοϊού, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να το επισκεφθούν, είτε για πρώτη φορά είτε για δεύτερη ή και τρίτη.

Πως λειτουργούν τα μουσεία

Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την ‘επανέναρξη’ των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορωνοϊό, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής.

Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.

Το μουσείο της Θήβας εμπεριέχει μια τεράστια συλλογή από εκθέματα, μεταξύ των οποίων είναι, η «Βοιωτία και μύθος», «Πρωτοελλαδικοί - Μεσοελλαδικοί χρόνοι», «Η γένεση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού», «Μυκηναϊκοί χρόνοι», «Αρχαϊκοί χρόνοι» και πολλά άλλα. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες