ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Ο εγκέφαλος παίζει μαζί μας!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου 

Γιώργος Αγγέλου: Ο εγκέφαλος παίζει μαζί μας!

Γιώργος Αγγέλου: Ο εγκέφαλος παίζει μαζί μας!

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.                               

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Ο εγκέφαλος παίζει μαζί μας!

Στο επαγγελματικό, στο αναπτυξιακό ακόμα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι γεγονός, ότι καθημερινά γίνεται λόγος για το παιχνίδι κατοχής, (όπως είδαμε και στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας , https://www.radiothiva.gr/content/27862/giorgos-aggeloy-katoxi-tis-mpalas-mythoi-kai-pragmatikotita-) και στην πιο μοντέρνα έκφρασή του, όλοι μιλάνε για το περίφημο ''passing game'', που πάντως υπάρχει απο πολύ παλιά. Απλά στις μέρες μας, εξελίσσεται πιο λεπτομερειακά, με το παιχνίδι τοποθέτησης ( positional play).

Και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο , αλλά και στο ερασιτεχνικό όμως , ακούς στην κερκίδα συχνά εκφράσεις, '' δεν αλλάζουν δεύτερη πάσα'', ''δεν μπορούν να δώσουν πάσα στα πέντε μέτρα'' και κάποιες άλλες γραφικές ατάκες που λέγονται, ακόμα και σε ματς που παίζουν μικρά παιδάκια στις Ακαδημίες που πάνε πιο πολύ για να απολαύσουν και να χαρούν το παιχνίδι.

Πόσο απλό όμως είναι ένας ποδοσφαιριστής να κάνει μια πάσα και πόσα πράγματα πρέπει να φιλτράρει ο εγκέφαλος , πριν αυτή γίνει;

Κι όμως.

Αυτοί που κριτικάρουν μια λάθος πάσα, δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Στην εικόνα, που πρόχειρα έφτιαξα και βλέπετε πιο πάνω, είναι χαρακτηριστικές, μερικές σκέψεις που ενδέχεται να περνούν από τον εγκέφαλό ενός ποδοσφαιριστή, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, για να γίνει σωστά, ακόμα και μια απλή μεταβίβαση.

Και δεν μιλάμε για μια πάσα, απλά που θα δώσουμε στον συμπαίκτη μας, σε μια προθέρμανση. Μία τέτοια μεταβίβαση, δεν περικλείει απόφαση και εύρεση λύσης, παρά μόνο τεχνική.

Μιλάμε για μια πάσα, μέσα στο κανονικό ματς, που πρέπει να παρθεί μια γρήγορη απόφαση , που πρέπει να δίνει συνέχεια στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και που πολλές φορές για να φτάσουμε σε τελική ενέργεια, πρέπει να είναι, συν τοις άλλοις και επιδραστική, όπως οι ''ασίστ''.

Η απόφαση λοιπόν, πρέπει να παρθεί σωστά και πολύ γρήγορα, οπότε ο εγκέφαλος πρέπει να λειτουργήσει, υπό πίεση χώρου και χρόνου.

Και σε όλα αυτά, να προσθέσουμε και την ψυχολογική κατάσταση του αθλητή, αν είναι καλή, κακή, αν έχει διάθεση , αν ξέρει να διαχειρίζεται θυμό, νεύρα,αν έχει να διαχειριστεί τραυματισμό, πίεση από το γύρω περιβάλλον, κατάσταση αγωνιστικού χώρου, κομβικό χρονικό σημείο και τόσα άλλα .

Το μυαλό , είναι πλέον το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο και πάνω σε αυτό, θα δουλεύουν όλοι στο μέλλον από τις μικρότερες κατηγορίες, από τις αναπτυξιακές ηλικίες, μέχρι τα μεγάλα ποδοσφαιρικά club.

Ti κάνει τη διαφορά σήμερα στο ποδόσφαιρο; Το ταλέντο.

Και τι εστί ταλέντο , στην σημερινή του εκδοχή ;

 Είναι η δυνατότητα να ελέγξεις και να έχεις την αντίληψη, για το τι κάνεις εσύ ποιοτικά , αλλά ταυτόχρονα να βλέπεις και να καταλαβαίνεις και το ''τι'' κάνουν οι άλλοι και ''πως και που'', κινούνται μέσα στο γήπεδο.

Έτσι λοιπόν , είναι ''ηλίου φαεινότερο'', ότι ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής, παίζει με το μυαλό του και όχι μόνο με τα πόδια του.

Ταλέντο στο σημερινό ποδόσφαιρο και σε όλα τα, δεν είναι να κάνεις επί μισή και μια ώρα ''ποδαράκια''.

Καλή η επιδεξιότητα, αλλά δεν φτάνει, για να σε πάει στο επόμενο level.

Επίσης, είναι αδύνατο, την ευφυΐα και την ταχύτητα στη σκέψη, να την αντικαταστήσεις στην προπόνηση, με το να τρέχεις χαζά και χωρίς σκέψη γύρω από το γήπεδο και μάλιστα χωρίς την καθοδήγηση προπονητή φυσικής κατάστασης (γυμναστή), που έχει διαβάσει εργοφυσιολογία, γνωρίζει λεπτομέρειες για χρόνους, διαλείμματα, καρδιακές συχνότητες, κόπωση και διάφορα άλλα, έχοντας την εξειδίκευση να τα ελέγχει, μέσα από νόρμες.

Στο επαγγελματικό επίπεδο μάλιστα, το έργο των γυμναστών, υποστηρίζεται και από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ακόμα και το τρέξιμο μέσα στο ματς , πρέπει να διακρίνεται από εξυπνάδα. Δεν χρειάζεται, να τρέχεις άσκοπα.

Ο παλιός Αργεντίνος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης και σήμερα τεχνικός Διευθυντής στο επάγγελμα, Χόρχε Βαλντάνο , λέει ότι ''η πνευματική δύναμη, είναι αυτή που σταθεροποιεί την απόδοση. Αυτή, σε κάνει πιο δυνατό''. 

Με λίγη διέγερση και υπομονή, όλοι μα όλοι, παιδιά και ενήλικες, ακόμα και τα κορίτσια στο γυναικείο ποδόσφαιρο , μπορούν να παίξουν πιο έξυπνα.

Πλέον οι παίκτες ''τσεκάρουν'' στο γήπεδο σε κλάσματα του δευτερολέπτου δεξιά και αριστερά, ΄΄σκανάρουν'', για να δημιουργήσουν χώρους και να ζητήσουν την μπάλα, προκειμένου να βγάλουν μια γρήγορη , σωστή και κυρίως επιδραστική πάσα.

Στην εποχή της ταχύτητας λοιπόν που ζούμε, ο εγκέφαλος στο ποδόσφαιρο (και όχι μόνο), παίζει μαζί μας.....!  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι