ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑυστηρές ποινές σε 11 κρατούμενες του Ελαιώνα Θήβας

Αυστηρές ποινές σε 11 κρατούμενες του Ελαιώνα Θήβας

Αυστηρές ποινές σε 11 κρατούμενες του Ελαιώνα Θήβας

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο Εισαγγελέας επέβαλε ποινές σε 11 κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θήβας, σε συνέχεια της εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2020, ως του θανάτου κρατούμενης συνδυαστικά με το αίτημα των φυλακισμένων για αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω του κορωνοϊού.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, σε ανακοίνωση της, επισημαίνει πως «Μέσα από μια συνοπτική και απαράδεκτη πειθαρχική διαδικασία χθες (14/5/’20) 11 κρατούμενες από τις πτέρυγες Γ΄και Δ΄ δικάστηκαν για την εξέγερση της 9ης Απρίλη του 2020 που έγινε μετά το θάνατο της Αζιζέ Ντεμίρογλου στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα.

Στη χθεσινή δίκη που ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά για κάθε κρατούμενη ο εισαγγελέας της φυλακής Τριανταφύλλου σε ρόλο προανακριτικού υπαλλήλου ζητούσε επίμονα από τις κρατούμενες να δώσουν ονόματα άλλων συγκρατουμένων τους προκειμένου να ‘‘ελαφρύνουν την θέση τους’’. Καμία δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη για το κατηγορητήριο, καθώς γίνονταν ερωτήσεις που δεν αφορούσαν μόνο την κατηγορία του ‘‘εμπρησμού’’.

Ο εισαγγελέας χωρίς να ακολουθήσει καμία αποδεικτική διαδικασία (κάποιες κρατούμενες αποδέχτηκαν από την αρχή ότι έκαψαν ένα στρώμα ενώ άλλες αρνήθηκαν τις κατηγορίες), τις καταδίκασε όλες συλλήβδην σε 1 χρόνο στέρηση ημερομισθίων ενώ επέβαλε 12 πόντους και πειθαρχική μεταγωγή. Η καταδίκη τους δεν αφορούσε στο αν διέπραξαν ή όχι τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν αφού κανένα στοιχείο δεν παρουσιάστηκε στην διαδικασία, αλλά αφορούσε στην άρνησή τους να καταδώσουν τις συγκρατούμενές τους.

Η δίκη αυτή διεξήχθη πέρα από κάθε νομότυπη διαδικασία ενώ η καταδίκη λόγω άρνησης κατάδοσης δεν έχει προηγούμενο. Τα αίτια που οδήγησαν στην εξέγερση στις φυλακές Ελαιώνα, ο θάνατος της Ντεμίρογλου, ο θάνατος 1μιση μήνα πριν της Γ. Τριανταφύλλου, ο εμπαιγμός του υπουργείου προς τις/τους κρατούμενους που δεν πραγματοποίησε την αποσυμφόρηση την οποία είχε εξαγγείλει δεν είχαν καμία θέση στη δίκη- παρωδία.

Τα εγκλήματα που διαπράττουν οι υπηρεσίες των φυλακών όπως είναι ο θάνατος της Αζιζέ, μένουν ατιμώρητα ενώ οι κρατούμενες τιμωρούνται με απαράδεκτα υψηλές ποινές, χωρίς κανένα περιθώριο διεξαγωγής μιας στοιχειωδώς νόμιμης δικαστικής διαδικασίας, γιατί αντιδρούν στην προοπτική να μετατραπεί η ποινή τους σε θανατική καταδίκη, να πεθάνουν στην φυλακή.

Με την πειθαρχική αυτή διαδικασία το συμβούλιο των φυλακών Ελαιώνα (εισαγγελέας Τριανταφύλλου, διευθυντής Μακρής Γεώργιος, προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας Β. Καρακατσάνη) δεν απάλλαξε απλώς τον εαυτό του από το θάνατο της Ντεμίρογλου και της Τριανταφύλλου, από την βίαιη εισβολή των ΜΑΤ και τον ξυλοδαρμό κρατουμένων το βράδυ της 9/4, αλλά νομιμοποίησε αυτά τα εγκλήματα, νομιμοποίησε τους θανάτους των κρατουμένων στις φυλακές και άφησε μια ιδιαίτερα αρνητική παρακαταθήκη για τον τρόπο και τους όρους που διεξάγονται οι πειθαρχικές δίκες τις φυλακές.»

Οι κρατούμενες έχουν προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απόφασης.