ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΟ Δήμος Θηβαίων δεν θεωρείται τουριστική περιοχή

ΘΗΒΑ

#TAGS: Δήμος Θηβαίων 

Ο Δήμος Θηβαίων δεν θεωρείται τουριστική περιοχή

Ο Δήμος Θηβαίων δεν θεωρείται τουριστική περιοχή

Ένας δήμος με τεράστια ιστορία και πολιτισμό παραγκωνίζεται

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Γιώργος Πέππας

Θα περίμενε κανείς πως ένας Δήμος με την ιστορία και την ομορφιά του Δήμου Θηβαίων θα αποτελούσε πόλο έλξης για τον τουρισμό. Η ιστορία μονάχα της Θήβας, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, θα ήταν αρκετή για να θελγήσει τουρίστες από κάθε πλευρά του πλανήτη. Η μάχη των Πλαταιών, η ηγεμονίας της πόλης επί Επαμεινώνδα και Πελοπίδα, η καταστροφή της πόλης από τον Μέγα Αλέξανδρο, τα έργα του Αισχύλου και του Σοφοκλή, αποδεικνύουν την ιστορία και την κληρονομίας της πόλης. Όμως ο Δήμος Θηβαίων εμπεριέχει και παραλίες, την μυθολογία της περιοχής, τα αρχαία μνημεία και πάρα πολλά ακόμη.

Το Μουσείο της Θήβας αποτελεί το στολίδι του Δήμου Θηβαίων, ίσως και της Βοιωτίας. Παρόλα αυτά ο Δήμος Θηβαίων δεν θεωρείται τουριστική περιοχή, γεγονός το οποίο προκαλεί έκπληξη αλλά και εκνευρισμό, όταν αντιληφθεί κανείς πως για δεκαετίες δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα προγράμματα της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο έχει ζημιωθεί η πόλη της Θήβας αλλά και εν γένει ο Δήμος από το γεγονός αυτό.

Μια πόλη και ένας Δήμος, η ιστορία και η μυθολογία του οποίου γίνονται το επίκεντρο συζητήσεων παγκοσμίως, παραμένει περιθώριο, την ίδια στιγμή που άλλοι Δήμοι, όπως ο Δήμος Λεβαδέων και ο Δήμος Αράχωβας, του νομού Βοιωτίας θεωρούνται ως τουριστικές περιοχές.

Τόσο στο Προεδρικό Διάταγμα 899/1976, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Α, Αρθρο 322, όσο και στο Προεδρικό Διάταγμα 664/1977, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Α, Αρθρο 222, χαρακτηρίζονται οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, με τον Δήμο Θηβαίων να είναι απών.

Ακόμη, τα καταστήματα του Δήμου Θηβαίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις Κυριακές, σε αντίθεση με τις τουριστικές περιοχές, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΝΟΜΟΣ 4177/2013 (ΦΕΚ Α' 173), άρθρο 16 παρ. 2:

«2. Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.».

*** Η παρ.2 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 49 παρ.2 Ν.4472/2017,ΦΕΚ Α 74/19.5.2017.

Η ανάπτυξη του Δήμου Θηβαίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό και το πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτής της ανάπτυξης, θα πρέπει να είναι ο χαρακτηρισμός αυτού του Δήμου ως τουριστική περιοχή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει χρήση των προγραμμάτων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώστε επιτέλους τόσο η ιστορία όσο και ο πολιτισμός αλλά και η ομορφιά αυτού του Δήμου και αυτής της πόλης να αποκτήσουν το κύρος και την αναγνώριση που αξίζουν. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες