ΑρχικήΑθλητικάΤαχύτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Ταχύτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Ταχύτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Γράφει ο Γιώργος Αγγέλου

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Ταχύτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του απλού φιλάθλου, ο όρος ''ταχύτητα'',να θυμίζει κάτι από απρίντερ, έναν δηλαδή απλά γοργοπόδαρο παίκτη, χωρίς κανένας να κατανοεί πραγματικά, τι σημαίνει ''ποδοσφαιρική ταχύτητα''.

Με τη λογική που σκεφτόμαστε όλοι, κάθε παιδί με μεγάλη ικανότητα στο σπριντ, θα έπρεπε να το εντασουμε από μικρό σε elite ομάδες αναπτυξιακών ηλικιών, με τη σιγουριά ότι θα γίνει διάσημος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αν αναλογιστούμε ότι η ταχύτητα στο σημερινό ποδόσφαιρο, είναι σημείο αναφοράς.

Όμως, σε ένα σπριντ αγώνα ταχύτητας, ποτέ δεν παρεμβαίνει κάποιος να το διακόψει, σε αντίθεση με το αγώνα ποδοσφαίρου. Εκεί λοιπόν, ένας και δύο και τρεις αντίπαλοι, θα προσπαθήσουν με το πρέσινγκ , να παρεμποδίσουν την οποιαδήποτε ενέργεια, οπότε την αμέσως επόμενη πρέπει να την σκεφτείς άμεσα, σε κλάσματα του δευτερολέπτου. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, όπως επιφανειακά τα αντιλαμβανόμαστε, όσον αφορά το θέμα της ταχύτητας.

Η ταχύτητα στο ποδόσφαιρο υπαγορεύεται, από τον ρυθμό στην κυκλοφορία της μπάλας.

Στο άθλημα αυτό, δεν υπάρχουν οι περίφημοι ''σπρίντερ'' και μόνο σπρίντερ.

Παραδόξως, από έρευνες που έχουν γίνει, έχει βρεθεί ότι οι παικτες που σουτάρουν ευθύβολα με γρήγορη κίνηση στην εστία και μάλιστα σκοράρουν, είναι οι πιο πολλοι από αυτούς : αργοί.

Αυτοί που μιλούν για καθαρή ταχύτητα στο ποδόσφαιρο, εννοώντας την δρομική ταχύτητα, είναι αυτοί που έχουν αντιληφθεί πολύ λίγα πράγματα, από τα ''μυστήρια'' του παιχνιδιού.

''Περπατάς -τρέχεις- αυξάνεις ταχύτητα - φρενάρεις - κάνεις άλμα - πας και ξαναγυρνάς''.

Αυτά πρέπει να τα κάνεις όλα σε γρήγορο χρόνο και με τη σκέψη σου να δουλεύει διαρκώς, για να βρει λύσεις.

Αυτό είναι ουσιαστικά, η πολύπλοκη διαδικασία της ταχύτητας στο ποδόσφαιρο, με μια πολύ περιεκτική ερμηνεία.

Στη σύγχρονη έκδοση του αγαπημένου μας αθλήματος, η ταχύτητα, είναι πολύ σημαντική, σε αυτό δεν χωράει αμφιβολία.

Αυτό όμως που είναι το σημαντικότερο από όλα, είναι η ταχύτητα σκέψης, πρόβλεψης και απόφασης.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, η ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να ενεργούν γρήγορα, παίζει καθοριστικό ρόλο, στο πόσο χαρισματικούς τους θεωρούν οι άλλοι. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) και τα άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychological Science».

Η ικανότητα να παίζεις γρήγορα, να κινείσαι γρήγορα και να σκέφτεσαι γρήγορα είναι κορυφαία ικανότητα, στο σύγχρονο παιχνίδι. Ο στόχος πρέπει να είναι να παίζεις συνεχώς σκεπτόμενος γρήγορα, σε υψηλή ένταση, με και χωρίς μπάλα.

Μιλάμε δηλαδή καθαρά, για νοητική ταχύτητα.

Εννοείται βέβαια, ότι αν ένας ποδοσφαιριστής έχει υψηλές ποδοσφαιρικές ικανότητες και τις συνδυάζει με την έμφυτη φυσική ταχύτητα, είναι ό, τι καλύτερο, για να έχει μια πολύ καλή ποδοσφαιρική διαδρομή στο πέρασμα των χρόνων, αν δουλέψει πάνω σε αυτές τις παραμέτρους και τις εξελίξει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι