ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Η εστίαση της «προσοχής» στο ποδόσφαιρο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Γιώργος Αγγέλου: Η εστίαση της «προσοχής» στο ποδόσφαιρο

Γιώργος Αγγέλου: Η εστίαση της «προσοχής» στο ποδόσφαιρο

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ...

Απο τον Γιώργο Αγγέλου  


Η εστίαση της «προσοχής» στο ποδόσφαιρο

Γίνεται λόγος συχνά στο ποδόσφαιρο, για φυσική κατάσταση, τακτική, συστήματα, στρατηγική και είναι λογικό να αναφέρονται πολλοί σε τέτοια θέματα, όταν κάνουν ποδοσφαιρικές αναλύσεις.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες γενικότερα στα ομαδικά αθλήματα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά δεν γίνονται αντιληπτά , από τον αγνό φίλαθλο, που δεν μπορεί να διανοηθεί, πόσο κομβικά είναι, στον ανταγωνιστικό αθλητισμό. 

Ένα από αυτά είναι η «ΠΡΟΣΟΧΗ».

Οι ποδοσφαιριστές, χρειάζονται επαρκείς δεξιότητες προσοχής, στην ταυτόχρονη εκτέλεση, διαφορετικών δεξιοτήτων, προκειμένου να ενεργούν πετυχημένα, σε σύνθετες καταστάσεις.

Για παράδειγμα οι παίκτες σε μια ομάδα, πρέπει να μεταφέρουν την μπάλα για να κάνουν την επιθετική τους ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως πρέπει να προσέξουν, αν την χάσουν, που θα την χάσουν και πως θα προσέξουν να οργανωθούν άμεσα αμυντικά και με βάση τη ''εκείνη τη στιγμή'' σκέψη τους. Πρέπει όμως αυτή η σκέψη ταυτόχρονα, να είναι συνυφασμένη και με το αρχικό πλάνο οδηγιών του προπονητή.

Μιά μικρή οδηγία από τους προπονητές, μπορεί να καθοδηγήσει την εστίαση της προσοχής με τέτοιο τρόπο, ώστε σημαντικά γεγονότα μιας κατάστασης (πχ ένας μη προστατευόμενος αμυντικά συμπαίκτης), να μην γίνονται αντιληπτά και συνεπώς να μην μπορούν να συμπεριληφθούν στην διαδικασία λήψης μιας απόφασης.

Ένα άλλο παράδειγμα, στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο κυρίως, είναι στο 1 εναντίον 1, όπου ο αμυντικός πρέπει σε μια τέτοια κατάσταση, να χαμηλώνει το σώμα να παρακολουθεί την μπάλα και μόνο την μπάλα και όχι τις διάφορες κινήσεις ή τυχόν προσποιήσεις του επιτιθέμενου, οπότε η αύξηση της προσοχής, είναι επιβεβλημένη.

Εδώ βέβαια, μπαίνει και ο όρος ''ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ'', που αφορά την διατήρηση της προσοχής, σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα και για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο στοιχείο, που υπάρχει στο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, είναι τα συνεχόμενα παιχνίδια Τετάρτη -Σάββατο ή Τετάρτη - Κυριακή ή Πέμπτη-Κυριακή, για αρκετές εβδομάδες, κάτι που διεγείρει τον υψηλό δείκτη προσοχής των ποδοσφαιριστών και την πλήρη συγκέντρωση στο οποιοδήποτε τακτικό πλάνο.

Όταν οι ομάδες παίζουν αγώνα, κάθε δύο-τρεις μέρες, όλοι πιστεύουν, ότι η κόπωση είναι σωματική.

Δεν είναι μόνο σωματική. Είναι πολύ περισσότερο ''πνευματική'', γι΄αυτό αν το rotation του προπονητή είναι πολύ μικρό, η ομάδα συνήθως δεν βγάζει ιδέες, στο δημιουργικό κομμάτι.

Από την άλλη βέβαια ένα μεγάλο rotation, μπορεί να φέρει ανομοιογένεια και μειωμένη συνοχή στην 11άδα και εδώ βλέπουμε καθαρά πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του προπονητή, στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, όσο μαεστρία και αν διαθέτει αυτός, στη διαχείριση του roster.

Στην ποδοσφαιρική προπόνηση, σε καταστάσεις στις οποίες υπάρχει μεταβλητότητα, χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή εστίαση της προσοχής, για να βγει εις πέρας, ένα ποιοτικό ασκησιολόγιο.

Η προσοχή, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη και την δημιουργικότητα, μπορούν να εκπαιδευτούν, γιατί αυτό επιβάλλει η σύγχρονη έκδοση του αθλήματος

Και βέβαια η φύση του σημερινού ποδοσφαίρου, επιβάλλει την εστίαση της προσοχής, σε διαφορετικά και με συνεχόμενες εναλλαγές ερεθίσματα, που συμβαίνουν μέσα στο γήπεδο, υπό πίεση χώρου και χρόνου.

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, αλλάζει καθημερινά και πλέον πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση και σημασία σε τομείς, που λίγα χρόνια πριν δεν περνούσε ποτέ από το μυαλό μας, ότι επηρεάζουν το παιχνίδι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι