ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων μίλησε στο «radiothiva» για την δέσμευση των λογαριασμών πολιτών του Δήμου

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ

#TAGS: Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων  Γιώργος Αραπίτσας 

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων μίλησε στο «radiothiva» για την δέσμευση των λογαριασμών πολιτών του Δήμου

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων μίλησε στο «radiothiva» για την δέσμευση των λογαριασμών πολιτών του Δήμου

Έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στον Δήμο - Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μεγαλοοφειλέτες

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργος Αραπίτσας, παραχώρησε συνέντευξη στο «Ράδιο Θήβα 97,5», στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης», στον δημοσιογράφο, κ. Γ. Πέππα, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της δέσμευσης των λογαριασμών 640 πολιτών του Δήμου.

Ο κ. Αραπίτσας σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, ενώ έκανε γνωστό πως η υπογραφή την εντολής για την δέσμευση των λογαριασμών δεν έγινε στις 28 Δεκεμβρίου αλλά στις 21 Δεκεμβρίου 2023, αναφέροντας πως η προϊσταμένη του τμήματος Εσόδων, έστειλε προς τις 4 συστημικές τράπεζες 21/12/2023 δέσμευση λογαριασμών για οφειλές πάνω από 500 ευρώ, και άρχισε λίγο πριν και μετά τα Χριστούγεννα να τίθεται σε ισχύ από τις τράπεζες. Ο κ. Αραπίτσας γνωστοποίησε πως ενημερώθηκε για το πρόβλημα αυτό στις 2 Ιανουαρίου 2024, αργά το απόγευμα.

Ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί νωρίτερα, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί μέσα στη διάρκεια των εορτών, με το γιορτινό τραπέζι, με τον ΕΝΦΙΑ, και με τόσα έξοδα, στο κάτω κάτω για αυτό υπήρχε και η φιλοσοφία να αλλάξουν τα τέλη κυκλοφορίας να τα πάρουν από τέλη Δεκεμβρίου και να τα πάνε τέλη Φεβρουαρίου». Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν ήταν κατάλληλη η χρονική στιγμή της δέσμευσης των λογαριασμών, και θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η τότε Δημοτική Αρχή, συμπληρώνοντας πως κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2022, στις 5 Δεκεμβρίου, όπως είδε στα στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες, και αφορούσε περισσότερα ΑΦΜ τότε. Τότε όμως είχε γίνει σταδιακά αυτή η δέσμευση και όχι απότομα. «Αυτό γίνεται από την Οικονομική Υπηρεσία για να μην γίνει παραγραφή».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Αραπίτσας επεσήμανε ότι η άρση της δέσμευσης είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. «Ήταν άστοχη η ημερομηνία, αν ήθελε να εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, το τμήμα εσόδων, θα μπορούσε να το κάνει πολύ νωρίτερα, για να υπάρχει και χρόνος αντίδρασης, είτε στη πλευρά των ρυθμίσεων, είτε της άρσης των δεσμεύσεων.» Στη συνέχεια έκανε γνωστό ο κ. Δήμαρχος πως οι μεγάλες οφειλές στον Δήμο δεν αφορούν την ύδρευση, αλλά πολλά αφορούν μισθώματα ακινήτων, σημειώνοντας πως υπάρχουν κάποιοι «στρατηγικοί μπαταχτσήδες», οι οποίοι το κάνουν και κατά κόρον, «μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα όμως που έγινε, του βάλαμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, και πήραμε και ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά έχουν προβλήματα επιβίωσης. ?ρα εδώ θα μπορούσε να δείξει μια ευαισθησία η Οικονομική Υπηρεσία και να μην εφαρμόσει την γλώσσα των αριθμών και του νόμου έτσι όπως το θεωρούν στην Οικονομική Υπηρεσία.» Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Αραπίτσας έκανε γνωστό πως υπάρχουν οφειλές που είναι από πριν 5 ή ακόμη και πριν 10 χρόνια.

Στη συνέχεια, ο κ. Αραπίτσας έκανε γνωστό πως σε επικοινωνία που είχε με τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα, ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει άρση της δέσμευσης, είναι από 3 έως και 8 εργάσιμες ημέρες, σημειώνοντας πως όταν κάποιος κάνει ρύθμιση για τις οφειλές του η Οικονομική Υπηρεσία στέλνει τόσο σε email όσο και σε έντυπη μορφή την άρση, στέλνονται και υπάλληλοι με κατάσταση στα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Περαιτέρω, ο κ. Δήμαρχος έκανε έναν διαχωρισμό, τονίζοντας πως από την μια πλευρά υπάρχουν άτομα που όντως έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο πρ. Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γ. Ντασιώτης, γνώριζε στις 21 Δεκεμβρίου για τη δέσμευση αυτή, ο κ. Αραπίτσας ξεκαθάρισε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του ο κ. Ντασιώτης δεν γνώριζε και στη συνέχεια επεσήμανε ότι σύμφωνα με νόμο του 2022, για να μην υποστεί υπόλογος η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, έπραξε τα δέοντα, σημειώνοντας όμως ότι θα έπρεπε να γνωρίζει την δέσμευση αυτή η τότε Δημοτική Αρχή, καθώς η Δημοτική Αρχή, γνωρίζει, καθώς είναι μικρή η περιοχή, ποιος πολίτης έχει πρόβλημα, ποιος κάνει χημειοθεραπείες, ποιος κάνει αιμοκάθαρση, και θα πρέπει να υπάρχει μια ευαισθησία πάνω σε αυτό.

Στη συνέχεια ο κ. Αραπίτσας ανέφερε πως διαπίστωσε ότι υπάρχουν οφειλές στο Δήμο πολλών χιλιάδων και δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να βάλω στην ίδια κατηγορία αυτόν που χρωστάει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με κάποιον που χρωστάει 501 ευρώ, γιατί η δέσμευση είναι πάνω από 500 ευρώ.» αλλά γνωστοποίησε και πως ο νόμος προβλέπει την δέσμευση για οφειλές πάνω των 50 ευρώ, συμπληρώνοντας πως το θέμα είναι ότι υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα, και σε αυτά θα πρέπει να είναι αρωγός ο Δήμος. «Αυτό που έχω διαπιστώσει εγώ επί σειρά ετών στο Δήμο, αυτοί που χρωστάνε τα μικροποσά είναι και οι πιο συνεπής. Συνεπέστατη η γιαγιούλα η οποία εργάζεται, κάνει, ράνει, πληρώνει το νερό, πληρώνει τις υποχρεώσεις της, εδώ που υπάρχει το πρόβλημα είναι στους μεγαλοοφειλέτες, εδώ είναι το πρόβλημα στους Δήμους.»