ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΑδ. Γεωργιάδης: «Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας»

Αδ. Γεωργιάδης: «Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας»

Αδ. Γεωργιάδης: «Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας»

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδης, παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους, κ. Κάτια Μακρή και κ. Αντώνη Δελλατόλα, στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM», όπου μίλησε για πάρα πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού στον Ευαγγελισμό, για το πρόβλημα διακομιδής ασθενών από τα νησιά, για τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, για τις νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία, για το ν/σ της Κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, και για το θέμα της ακρίβειας.

Για την αιφνιδιαστική επίσκεψη στον Ευαγγελισμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση του Ευαγγελισμού. Μίλησα με πάρα πολλούς ασθενείς που περίμεναν, κάποιοι περίμεναν και αρκετές ώρες. Η γενική εικόνα ήταν πολύ καλή. Και μάλιστα πολλοί έδωσαν και συγχαρητήρια για την διοίκηση του νοσοκομείου, για την ευγένεια του προσωπικού. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όταν πηγαίνουν ταυτόχρονα 300, 400, 500, 600, 1.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία είναι αδύνατο να μην υπάρχουν αναμονές. Πρέπει να σας πω ότι, εθνικό σύστημα υγείας χωρίς αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία στον πλανήτη, δεν υπάρχει. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που είδα χθες στον Ευαγγελισμό ήταν μια καλή εικόνα».

Για τις νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία, ο κ. Υπουργός σημείωσε:

«Οι προσλήψεις έχουν ξεκινήσει. Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις. Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πια δεν βρίσκουμε εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές. Εμείς κάνουμε προσλήψεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Δεν φτάνει να πει το κράτος, «θέλω να προσλάβω 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές». Πρέπει και να βρει 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο. Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας».

Για τις μισθολογικές ανισότητες των υπαλλήλων του ΕΣΥ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Υπουργός δήλωσε:

«Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί».

Για τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Με το που ήρθα υπέγραψα αμέσως την προκήρυξη για τους νέους Διοικητές και Υποδιοικητές των νοσοκομείων και για τους νέους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο διαγωνισμός τρέχει, σήμερα ξεκίνησαν οι αιτήσεις και θα ακολουθήσει η διαδικασία που προβλέπεται μέσω ΑΣΕΠ».

Για το πρόβλημα της διακομιδής ασθενών από τα νησιά, ο κ. Υπουργός σημείωσε:

«Έχω σκοπό να πάω στη Σύρο, γιατί είναι ένα νησί «κλειδί» και θέλω να δω τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη χρειάζεται να στέλνονται όλα τα περιστατικά κατευθείαν στην Αθήνα. Είμαστε σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και με το Υπουργείο Εθνικής ?μυνας για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, θέλω να επεκτείνω το πρόγραμμα που είχε γίνει πιλοτικά στα νησιά του Αιγαίου για τη μεταφορά φαρμάκων μέσω drones, γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες Υγείας».

Για τη νέα πλατφόρμα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:

«Με απόφασή μου ξεκινάει σήμερα η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων. Φτιάξαμε μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου το Υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί το απόθεμα και τη διακίνηση επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πραγματικό χρόνο για να προλαμβάνουμε τις ελλείψεις των φαρμάκων στα φαρμακεία. Αυτό το σύστημα που φτιάξαμε, και ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου γιατί τρέξανε πάρα πολύ, πιστεύω ότι θα μας δώσει για πρώτη φορά τον πλήρη έλεγχο όλων των ελλείψεων στη φαρμακευτική αγορά».

Για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Γεωργιάδης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πολιτικά έχει τις δυσκολίες του. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι δεν τις έχει. Και καλό είναι εμείς οι πολιτικοί πάντοτε να σεβόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου και να ακούμε αυτά που λέει. Όμως από την άλλη, οι πολιτικοί εκλέγονται για να παίρνουν αποφάσεις και να χαράζουν πολιτικές. Δεν σημαίνει ότι πρέπει σε κάθε πράγμα συνεχώς να κάνουν πίσω αν υπάρχει πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι στο τέλος ο κόσμος επιβραβεύει την άξια ηγεσία στο σύνολό της. Στην προκειμένη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία είχε προεκλογικά ενημερώσει ότι έχει σκοπό να λήξει αυτό το ζήτημα και ακολουθεί μετεκλογικά την εφαρμογή του προγράμματός της. Δεν είναι θέμα το οποίο θα έπρεπε να μας διχάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό κατά τη γνώμη μου».

Για την παρέμβαση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Έχει δικαίωμα η Εκκλησία να εκφράζει τη γνώμη της; Προφανώς και ναι. Δεύτερον, είναι λογικό η Εκκλησία να είναι πιο συντηρητική σε τέτοιου είδους ζητήματα; Προφανώς και ναι. Η Εκκλησία υπερασπίζεται τη χριστιανική ηθική. Δεν επιβάλλουμε εμείς κάτι στην Εκκλησία, ούτε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι κυβερνήσεις όμως δεν νομοθετούν για ένα υποσύνολο της κοινωνίας, νομοθετούν για το σύνολο της κοινωνίας. Είναι λίγο διαφορετικός ο ρόλος. ?λλος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας, σεβαστός απολύτως, άλλος είναι ο ρόλος των Κυβερνήσεων».

Για τη στάση της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο εν λόγω νομοσχέδιο, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε:

«Νομίζω πως ήταν μια κατάκτηση για τη Νέα Δημοκρατία ότι σε ένα ζήτημα που τόσο εύκολα μπορεί να διχάσει, μπορέσαμε να κάνουμε συζήτηση με όλους τους Βουλευτές, να μιλήσουν όλοι και να πουν γιατί αντιδρούν. Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για το πολιτικό μας σύστημα ότι μπορούμε να συζητάμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω ότι στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα δείχνει την πλήρη σύμπνοια που υπάρχει μέσα στη Νέα Δημοκρατία, δεν θα είναι κάτι τραγικό».

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε:

«Όπως βλέπετε το θέμα αυτό τέμνει οριζόντια τα κόμματα. Υπάρχουν αντιδράσεις και εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ και εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πολύ σθεναρή αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, υπάρχει η υπεράσπιση από τη Νέα Αριστερά, υπάρχει σθεναρή αντίδραση από τα κόμματα της άκρας δεξιάς του Κοινοβουλίου. Όλα αυτά είναι περίπου αναμενόμενα για εμένα. Επί της ουσίας, σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι στη Βουλή θα υπάρχει ένα μεγάλο consensus».

Για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Ο πόλεμος κατά της ακρίβειας δεν είναι εύκολος. Επειδή έχω κάνει αυτή τη δουλειά δεν θέλω να ακουστώ ότι ασκώ κριτική στον διάδοχό μου γιατί ξέρω ότι αυτό είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Επίσης δεν σας κρύβω ότι τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι πολύ ανησυχητικά. Πάρα πολλά πλοία επιλέγουν να μην πηγαίνουν από την Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να κάνουν ένα μεγάλο κύκλο γύρω από την Αφρική. ?ρα, να προσθέτουν στα έξοδά τους πολλές μέρες ναύλων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχει και ένα δεύτερο κόστος μεγαλύτερο του πρώτου. Με το να κάνουν τα πλοία μεγαλύτερες διαδρομές χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η διαθεσιμότητα των πλοίων».

«Η Ελλάδα το 2023 έκλεισε με πληθωρισμό πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στον πληθωρισμό τροφίμων. Το τι έχει γίνει ειδικά αυτό το μήνα και έχουμε ανέβει υψηλότερα, δεν το γνωρίζω. Όπως βλέπετε και πρόστιμα μπαίνουν συνέχεια, και έλεγχοι γίνονται συνέχεια. Η ΔΙΜΕΑ δεν έχει αφήσει κανένα σε χλωρό κλαρί. Ο κύριος Σκρέκας έχει ξεπεράσει και εμένα πια σε πρόστιμα, έχει βάλει πάρα πολλά. Δεν νομίζω ότι βλέπει κανείς μία Κυβέρνηση που αδιαφορεί για αυτό το ζήτημα».

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι