ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιατί στο Δίστομο και όχι στη Θήβα

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: ΑΠΕ  Δήμος ΔΑΑ  Δήμος Θηβαίων 

(copyright: PIXABAY)

Γιατί στο Δίστομο και όχι στη Θήβα

Γιατί στο Δίστομο και όχι στη Θήβα

Γράφει ο Γ.Γ.

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Γιάννης Σταθάς, δήλωσε στην ορκωμοσία για την νέα θητεία της δημοτικής αρχής, πως εξασφάλισε δωρεάν 6.000 κιλοβατώρες ετησίως μέχρι το 2030 για τους κατοίκους του Διστόμου, κατά διαπραγμάτευσή του με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, δεσμεύεται, ότι μέσω αντίστοιχης διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά δηλαδή) θα κατορθώσει να μηδενίσει για τους δημότες του τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού.

Αντίστοιχη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει καταφέρει για το σύνολο των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά…

Αντίστοιχο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί και στην περιοχή της Θήβας και μάλιστα στα όρια σχεδόν του οικισμού.

Το πλήθος των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην περιοχή, οι προβλέψεις για νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, τα φωτοβολταικά που αλλάζουν τις χρήσεις γης και η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω και πλωτών φωτοβολταικών στον Κορινθιακό, και επενδύσεις σταθμών αποθήκευσης ενέργειας, δυστυχώς γεννά μία εύλογη απορία.

Πέραν των εκ του νόμου καταβολής ανταποδοτικών ωφελημάτων από τις εταιρείες στις τοπικές κοινωνίες, που ισχύουν και στην περίπτωση του δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, τι είναι αυτό που επιτρέπει στον Γιάννη Σταθά να διαπραγματεύεται με εταιρείες κολοσσούς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά εμποδίζει ή απαγορεύει στο δήμαρχο Θηβαίων να προβεί σε μία αντίστοιχη διαπραγμάτευση;

Ήρεμα ρωτάμε…

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι