ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Τα tablet στους πάγκους!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Γιώργος Αγγέλου: Τα tablet στους πάγκους!

Γιώργος Αγγέλου: Τα tablet στους πάγκους!

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Τα tablet στους πάγκους....!  

Πολλοί απλοί φίλαθλοι, παρακολουθώντας ματς στην τηλεόραση, βλέπουν στους πάγκους να πηγαινοέρχονται άνθρωποι με tablet και να επεξεργάζονται, διάφορα στοιχεία.

Θα δούμε λοιπόν, όσο πιο περιεκτικά είναι εφικτό, κάποια ζητήματα που παρακολουθούν οι εξειδικευμένοι ''ποδοσφαιρικοί αναλυτές''.

Πλέον στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η απλή - στιγμιαία παρατήρηση με το ''γυμνό μάτι'', μπορεί να οδηγήσει τις ιδέες, το πλάνο και το κοουτσάρισμα του προπονητή σε λάθος συμπεράσματα.

Ένας αναλυτής, χρειάζεται να έχει πολλές και ξεχωριστές ικανότητες.

Πρέπει να γνωρίζει θέματα ποδοσφαιρικού fitness, τεχνικής, τακτικής, πρέπει να χειρίζεται εξειδικευμένα προγράμματα, πρέπει να ξέρει μαθηματικά, στατιστική και παράλληλα να έχει την ικανότητα να αναλύει ποιοτικά αυτά τα στατιστικά στοιχεία, προκειμένου εκείνα να βοηθούν, για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο προπονητής, παίρνει εκτός από πλήρη ενημέρωση μέσω της ανάλυσης, στοιχεία για να δουλέψει στην προπόνηση, παίρνει επίσης και live στοιχεία στον πάγκο, προκειμένου να ελέγχει το πλάνο και την στρατηγική του, όπως και των αντιπάλων.

Υπάρχει ανάλυση αντιπάλου, ανάλυση της ομάδας μας, ανάλυση για την προπόνηση που έκανες, ατομική ανάλυση ενός παίκτη η αντιπάλου και ανάλυση τακτικής, όσον αφορά τη φιλοσοφία που έχεις επιλέξει.

Υπάρχει ανάλυση πριν, μετά και κατά την διάρκειά του ματς, υπάρχει πλήρης στατιστική ανάλυση ενός αγώνα και τελευταία δίνεται όλο και περισσότερη έμφαση, στην ανάλυση των στατικών φάσεων και σε επιθετική, αλλά και αμυντική λειτουργία.

Υπάρχει ακόμα ανάλυση και στατιστικά , για τη λειτουργία του τερματοφύλακα, τις ενέργειές του με τα χέρια, τα πόδια, την διαχείριση στις εξόδους και τις τοποθετήσεις του στο χτισιμο του παιχνιδιού.

Επίσης, μέσω των ειδικών γιλέκων gps, γίνεται ανάλυση σε θέματα φυσικής κατάστασης, που την επεξεργάζονται ο fitness specialist (γυμναστής) και ο εργοφυσιολόγος.

Στην συνέχεια, λένε την άποψή τους στον προπονητή και συμφωνούν από κοινού, για τον τρόπο δουλειάς και τις εντάσεις, που θα δουλέψει η ομάδα, αναλογα με το καλεντάρι και την συχνότητα των αγώνων.   

Εν τω μεταξύ, η ανάλυση της τακτικής, περικλείει μια τεράστια γκάμα θεμάτων.

Είναι ξεχωριστή για διαφορετικές ζώνες του γηπέδου, σε φάση άμυνας, φάση επίθεσης, αμυντική και επιθετική μετάβαση.

Aλλα στοιχεία στο αμυντικό τρίτο, άλλα στο μεσαίο τρίτο, άλλα στο επιθετικό τρίτο.  

Ο αναλυτής πρέπει να είναι πολύ καταρτισμένος και οργανωμένος στη δουλειά του.

Πρέπει να γνωρίζει πως να χειρίζεται τα εργαλεία του, όπως: κάμερες, κινητά, drones, εξειδικευμένο σύστημα καμερών περιμετρικά του γηπέδου, εξειδικευμένο σύστημα παρακολούθησης και ανάλυσης προπόνησης στο προπονητικό κέντρο, από διάφορες γωνίες και ύψη και εξυπακούεται ότι κατέχει άπταιστα τα ειδικά προγράμματα ανάλυσης, που τα χειρίζεται μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

Μετά από όλα αυτά και τον έξυπνο χειρισμό των δεδομένων, έρχεται η καταγραφή, η αξιολόγηση και η εξήγηση στον προπονητή, ο οποίος φιλτράρει αυτά που κρίνει αυτός ότι είναι χρήσιμα και κρίσιμα, για να τα παρουσιάσει στους ποδοσφαιριστές του. 

Οι αναλυτές εργάζονται πάντα βάσει του πλάνου της ομάδας, εβδομαδιαίου, μηνιαίου, παιχνίδια Τετάρτη -Κυριακή κλπ. Στο υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, η ανάλυση είναι μια καθημερινή ρουτίνα.

Αρχές της εβδομάδας, γίνονται αναλύσεις του παιχνιδιού της ομάδας μας, και προβάλλονται στους παίκτες πολύ λίγα εισαγωγικά -γενικά πράγματα στο video, για τον αντίπαλο.

Τις επόμενες μέρες οι παίκτες βλέπουν κομμάτια της επιθετικής λειτουργίας του αντιπάλου, κομμάτια της αμυντικής , με τον προπονητή να δίνει τις σκέψεις του, για προτερήματα και αδυναμίες που διέγνωσε για αυτούς.

Καθώς προχωράει η εβδομάδα, μπαίνει η ανάλυση σε λεπτομερή στοιχεία του αντιπάλου και σε ατομικά στοιχεία και κινήσεις κάποιων παικτών του, με επαναλαμβανόμενα τακτικά μοτίβα που μελετώνται αναλόγως ,για το τι θέλει ο προπονητής να επικοινωνήσει στους παίκτες του. 

Στο τέλος της εβδομάδας προβάλλονται οι λειτουργίες - κομπίνες, στις στατικές φάσεις του αντιπάλου, ο τρόπος που αμύνονται σε αυτές( man to man, ζώνη ή μικτές άμυνες), ενώ οι αναλυτές ενημερώνουν τον προπονητή τερματοφυλάκων για τους τρόπους εκτέλεσης των αντιπάλων από τον άξονα, από τα πλάγια, από κοντά, από μεγαλύτερες αποστάσεις και δίνονται βέβαια και στοιχεία εκτέλεσης των απ΄ευθείας φάουλ και φυσικά των εκτελέσεων των πέναλτι.

Στις μεγάλες ομάδες και διοργανώσεις υπάρχει ανάλυση στο ξενοδοχείο, παραμονές ματς, υπάρχουν και κάποια λιτά στοιχεία, που δίνονται για ανατροφοδότηση στους παίκτες πριν την προθέρμανση, ενώ στο ημίχρονο του ματς, προβάλλονται και κάποιες εικόνες, που έχουν εντοπιστεί εκείνη τη στιγμή και παρουσιάζονται στον προπονητή.

Αν παρατηρήσουμε στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, θα δούμε, ότι με το που τελειώνει το ημίχρονο, οι προπονητές φεύγουν με πολύ γοργό περπάτημα, για τα αποδυτήρια, προκειμένου να τους πουν οι αναλυτές τι έχουν εντοπίσει, ή στοιχεία που τους έχει ζητήσει πριν το ματς ο προπονητής, για να εστιάσουν.

Ο προπονητής σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να πάρει γρήγορες αποφάσεις, να κάνει τις διορθώσεις του και να δώσει τις νέες κατευθύνσεις στους ποδοσφαιριστές του, για να βγουν να παίξουν το 2ο ημίχρονο. 

Ό,τι δείχνουν οι αναλυτές σε αυτή την προκειμένη στιγμή στους προπονητές, συνοψίζονται όλα σε 2-3 λεπτά το πολύ!

Να σημειωθεί ότι κάθε video ανάλυσης που παρουσιάζεται στους ποδοσφαιριστές , μέσα στην εβδομάδα, δεν ξεπερνάει τα 5-6 λεπτά τη φορά και πάντα περιέχει πολύ απλές και στοχευμένες πληροφορίες.

Αν η ανάλυση και οι πληροφορίες πλατιάζουν σε χρόνο, η ψυχολογία λέει, ότι ο αθλητής θα τα μπερδέψει στο κεφάλι του, θα διασπαστεί η προσοχή του και δεν θα έχει διαύγεια για να παίξει καλά, ούτε στο ματς, αλλά ούτε και στην προπόνηση.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο μεγάλος είναι ο όγκος της δουλειάς των αναλυτών.

Η δουλειά που πρέπει να κάνουν είναι πολύ επίπονη και σκληρή, προκειμένου να φιλτράρουν αυτά που είναι κομβικά για τον προπονητή και την ομάδα και να συνδυαστούν με το οποιοδήποτε ''μοντέλο παιχνιδιού'', αυτή πρεσβεύει. 

Η διαχείριση, είναι πολύ δύσκολη και απαιτητική, γιατί πρέπει να παρουσιάσεις την πραγματική διάσταση, πρέπει να έχεις εντοπίσει χρήσιμα και εύστοχα πράγματα, πρέπει να προβλέπεις για κάποια άλλα και πρέπει να δώσεις στον προπονητή, ποιοτική ανατροφοδότηση, βοηθώντας τον, ουσιαστικά.

Από κει και πέρα είναι θέμα προπονητή, πως θα ''διαβάσει'' τα στοιχεία και πως θα τα αξιοποιήσει με πολύ γρήγορες αποφάσεις που θα πάρει και μάλιστα έχοντας πάντα στο μυαλό του, ότι πρέπει σε αυτό το ''διάβασμα'', να μειώσει όσο είναι εφικτό, την πιθανότητα λάθους.

Και το να κάνει λάθη στις εκτιμήσεις του ένας προπονητής, είναι απόλυτα λογικό, γιατί το άθλημα του ποδοσφαίρου, σε κάθε του δευτερόλεπτο, είναι απρόβλεπτο και καμία ενέργεια και κίνηση, δεν είναι ίδια με την προηγούμενη!   

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι