ΑρχικήΣυνεντεύξειςΝίκος Λύγγος: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα μείνουν δύο Μητροπολιτικά Πρωτοδικεία ως έχουν»

Νίκος Λύγγος: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα μείνουν δύο Μητροπολιτικά Πρωτοδικεία ως έχουν»

Νίκος Λύγγος: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα μείνουν δύο Μητροπολιτικά Πρωτοδικεία ως έχουν»

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Βοιωτίας, κ. Νίκος Λύγγος, παραχώρησε συνέντευξη στο «Ράδιο Θήβα 97,5», στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης», με τον κ. Γιώργο Πέππα, αναφορικά με τα Πρωτοδικεία στη Βοιωτία.

Ο κ. Λύγγος ανέφερε αρχικά πως το Πρωτοδικείο της Θήβας ιδρύθηκε το 1833, αλλά 1834 μετεγκαθιστάθηκε στη Χαλκίδα, και επανιδρύθηκε στη Θήβα το 1936 μετά από αγώνες, «σαν αυτούς τους αγώνες που θα κάνουμε και κάνουμε όλη αυτή τη διάρκεια». Ο κ. Λύγγος σημείωσε πως το Πρωτοδικείο δεν κλείνει, θα συγχωνευτεί, θα υπάρχει στη Θήβα περιφερειακό Πρωτοδικείο που θα λειτουργεί σχεδόν στο σύνολο των λειτουργιών που δουλεύει σήμερα και θα έχει η Θήβα και την μεταβατική έδρα του Εφετείου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Μ. Βορίδης, στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ στη Λιβαδειά.

Ακόμη, ο κ. Λύγγος υπογράμμισε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο Δήμος, ο κ. Κτιστάκης, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας, έκαναν ό,τι μπορούσαν και ό,τι έπρεπε να κάνουν, όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήρθε, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι ευθύνη του κ. Κτιστάκη, ούτε του κ. Αναστασίου, ούτε της κ. Μανάρα. Στη συνέχεια τόνισε πως οι κινήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας ήταν πολύ σημαντικές, αναφέροντας πως η μεταβατική έδρα του Εφετείου «είναι κατά κύριο λόγο μια επιτυχία της κ. Σωσώς Μανάρα-Μαυράκη, η οποία μαζί με όλο το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, έκαναν ό,τι έπρεπε για να δείξουν ότι το Πρωτοδικείο της Θήβας μπορεί και έπρεπε να είναι το Μητροπολιτικό.»

Στη συνέχεια ο κ. Λύγγος τόνισε ότι «φοβόμαστε τις συγχωνεύσεις» και έναν «ξαφνικό θάνατο από μια μελλοντική κυβέρνηση η οποία θα κρίνει ότι το Πρωτοδικείο της Θήβας δεν πρέπει να δουλεύει». Παράλληλα σημείωσε ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαρρεύσει, δεν θα κλείσει το Πρωτοδικείο, συμπληρώνοντας όμως ότι «ο αγώνας πρέπει να γίνει και πρέπει να πούμε εδωπέρα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, μια πρόταση εισήγησης στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να αλλάξει, υπάρχει χρόνο και υπάρχουν όλα αυτά τα μέσα τα οποία θα διαθέσει και το συλλαλητήριο το αυριανό και τα στοιχεία που θα επαναεισάγουμε στους αρμόδιους Υπουργούς και στο Πρωθυπουργικό γραφείο για να κοιτάξουν το μέλλον της Βοιωτίας, που έχει μάθει να συνυπάρχουμε σαν Βοιωτοί και να αναπτυσσόμαστε με δύο Πρωτοδικεία, με δύο Νοσοκομεία, με δύο Αστυνομικά Τμήματα μεγάλα, γιατί το μοντέλο της Βοιωτίας είναι των επαρχιών, Λιβαδειάς και Θήβας. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα μείνουν δύο Μητροπολιτικά Πρωτοδικεία ως έχουν.»

Ακόμη, ο κ. Λύγγος επεσήμανε ότι δεν μπορούν να απαντηθούν ακόμη τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου της Θήβας, καθώς το αρμόδιο νομοσχέδιο δεν έχει βγει ακόμα σε διαβούλευση.