ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Ποδόσφαιρο: αντίδοτο στον ψηφιακό εθισμό!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Γιώργος Αγγέλου: Ποδόσφαιρο: αντίδοτο στον ψηφιακό εθισμό!

Γιώργος Αγγέλου: Ποδόσφαιρο: αντίδοτο στον ψηφιακό εθισμό!

Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Ποδόσφαιρο: αντίδοτο στον ψηφιακό εθισμό !

Στην σημερινή εποχή , το ποδόσφαιρο και γενικότερα τα σπορ, μπορούν να παίξουν, πολύ σημαντικό ρόλο, στην προστασία των παιδιών, από πολλές αρνητικές συνέπειες του ψηφιακού εθισμού.

Σύμφωνα με πηγές από έρευνες που έχουν κάνει εμπειρογνώμονες και δημοσίευσε και η UEFA, σχεδόν το 74% των παιδιών ηλικίας 10–13 ετών, περνούν λιγότερο από μία ώρα έξω κάθε μέρα, ενώ ένας έφηβος θα αφιερώσει κατά μέσο όρο έως και 90 με 120 ημέρες το χρόνο, κοιτάζοντας μια οθόνη.

Υπολογίζεται ότι αυτό συνέβαλε στο 39% των παιδιών και των εφήβων να αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας από το 2017 και μετά, που έγιναν σχετικές έρευνες.

Το όμορφο άθλημα του ποδοσφαίρου , μπορεί να προσφέρει στα παιδιά , ένα ισχυρό αντίδοτο, από την μοναξιά, και την κοινωνική απομόνωση, που μπορεί να προκύψει από την χρήση των ψηφιακών συσκευών.

Αυτό το αντίδοτο μπορούν φυσικά να το προσφέρουν, σχεδόν όλα τα αθλήματα, όχι όμως όσο αυτό μπορεί να το πετύχει, ''ο βασιλιας των σπορ'', με τις πολυποίκιλες εναλλαγές των συναισθημάτων.

Πέρα από την σωματική δραστηριότητα και την υγεία των παιδιών, η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, μπορεί να σου δώσει σημαντικές αξίες, όπως για παράδειγμα η ομαδική συνεργασία, η συντροφικότητα η φιλία και η πειθαρχία. 

Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να σέβονται τα εμπόδια του άλλου και κυρίως να επικοινωνούν, κάτι που ασφαλώς δεν θα γίνει ποτέ , όταν έχεις όλη μέρα ''αγκαλιά'' μια ψηφιακή συσκευή, την οποία όταν την συνηθίσεις, δυσκολα την αποχωρίζεσαι. Δυστυχώς....

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση.

 Μέσω του ποδοσφαίρου, μπορούμε να μεταφέρουμε και μεις σαν προπονητές, ουσιαστικά μηνύματα σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας, τη σημασία της φυσικής άσκησης και της ανθρώπινης σύνδεσης και τη σημασία της προστασίας των παιδιών μας, από τον ψηφιακό εθισμό.

Νέο είδος εθισμού, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον ποδοσφαιρικό κόσμο, με τα computer gaming.

Είναι τέτοιος μάλιστα ο εθισμός κάποιων διεθνών ποδοσφαιριστών, που ο τζόγος, το ποτό και τα ναρκωτικά, μοιάζουν ''πολύ μικρά'', μπροστά σε αυτόν.

Ο χρόνος που κάποιοι ποδοσφαιριστές, περνούν παίζοντας τα παιχνίδια αυτά, ακόμη και ξενυχτώντας, έκαναν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να αντιληφθούν αυτόν τον νέο εθισμό, γιατί οι αθλητές τους, έβγαζαν εκτός από σωματική κόπωση και πνευματική και είναι γνωστό, ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το πρώτο πράγμα σε έναν ποδοσφαιριστή, είναι η ποιότητα στο πνεύμα και η ταχύτητα της σκέψης. 

Όλοι θυμούνται από το 2018, την ιστορία του Ουσμάν Ντεμπελέ, που η Μπαρτσελόνα τον αγόρασε τότε από την Ντόρτμουντ , έναντι πολλών εκατομμυρίων ( 100+) ευρώ, και έγινε γνωστό ευρέως , ότι ο παίκτης είχε πρόβλημα εθισμού στα video games.

Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και τότε της Μπαρτσελόνα , Ερνέστο Βαλβέρδε, ένιωθε ότι ο παίκτης , δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός τόσου μεγάλου οργανισμού, τον άφηνε συχνά εκτός αποστολής, άσχετα αν η ομάδα του, είχε δαπανήσει, πάρα πολλά χρήματα για να τον εντάξει στο δυναμικό της. 

«Αν κάποιος παίζει τα παιχνίδια αυτά, για δέκα συνεχόμενες ώρες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι επόμενο να μην τρέφεται σωστά και να μην κοιμάται όπως πρέπει και τις ώρες που πρέπει», ανέφερε ο Τζεφ Γουίτλι, πρώην ποδοσφαιριστής της Σίτι και νυν μέλος της Ένωσης παικτών της Αγγλίας (PFA/ Professional Footballers’ Association), διότι, όπως συνέχισε ο ίδιος, «Αν το κάνουν αυτό οι ποδοσφαιριστές, δεν θα έχουν την επίδοση στους αγώνες που θέλουν οι συλλογοί τους, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους τελευταίους.».

Η ιατρική κοινότητα καταγράφει εδώ και καιρό σοβαρά περιστατικά ψυχικής υγείας που έχουν πολλαπλασιαστεί με την οικονομική συμπίεση από το 2008 μέχρι σήμερα, την πανδημία και τα lockdowns. Πάρα πολλά από αυτά τα ζητήματα, αφορούν και πολλά παιδάκια κάτω των 12 ετών.

Σε ένα άρθρό που είχε δημοσιεύσει παλιότερα, η ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'', είχε δώσει κάποιους πίνακες με πολύ ενδιαφέροντες αριθμούς, που θα πρέπει όλους να μας προβληματίσουν, όλους μας που διαχειριζόμαστε ή έχουμε δικά μας μικρά παιδιά.

Οι αριθμοί

Εως και 400% μπορεί να καθυστερήσει μια πνευματική εργασία όταν κάποια οθόνη βρίσκεται δίπλα

78% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το Ίντερνετ

30% των παιδιών εκτίθενται στην οθόνη πριν από τα δύο τους χρόνια και το 60% πριν από τα 5

Πριν από τους 18 μήνες, δεν πρέπει τα βρέφη να εκτίθενται σε οθόνη σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία

70% των Ελλήνων 15χρονων δηλώνουν ότι το διάβασμα δεν συγκαταλέγεται στις αγαπημένες τους συνήθειες, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ

Πόση ώρα μπορούν να συγκεντρωθούν τα παιδιά

Έως 2 ετών: 4 – 6 λεπτά

Έως 4 ετών: 8 – 12 λεπτά

Έως 8 ετών: 15 – 25 λεπτά

Έως 10 ετών: 20 – 30 λεπτά

Έως 15 ετών: 25 – 35 λεπτά

Έως 18 ετών: 32 – 48 λεπτά

Καλή η τεχνολογία, αλλά ΄΄παν μέτρον άριστον''. Αυτό έλεγε το περίφημο ρητό του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά (7) σοφούς της αρχαιότητας.

Εθισμός μόνο στον αθλητισμό. Ας γίνει κανόνας ζωής! 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι