ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΑλλοπρόσαλλα μηνύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Αλλοπρόσαλλα μηνύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αλλοπρόσαλλα μηνύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γράφει ο Γιώργος Πέππας, Πολιτικός Επιστήμονας και δημοσιογράφος

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα παρακολουθούσα με έντονο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως επί το πλείστων από δυτικές φιλο-Ουκρανικές πηγές, αφού πολλά Ρωσικά ΜΜΕ έχουν μπλοκαριστεί στην ελεύθερη Δύση, όμως από ένα σημείο και μετά η κατάσταση φαινόταν αλλοπρόσαλλή.

Από την μια άκουγε κανείς, σχεδόν σε καθημερινή φάση, πως η Ρωσία χάνει εκατοντάδες ή χιλιάδες στρατιώτες κάθε μέρα, πως ηττείται σε κάθε μέτωπο, πως υπάρχει εσωτερική πολιτική αναταραχή και ανά πάσα στιγμή θα υπάρξει ένα coup d'état, άλλες φορές ακούγαμε στα ΜΜΕ ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει καρκίνο σε τελικό στάδιο, ή κάποια άλλη ασθένεια και λίαν συντόμως θα πεθάνει, πως η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της ρουκέτες, και εν ολίγοις, πως όλα πάνε στραβά και ανάποδα για τους Ρώσους, και όλα εκπληκτικά για τους Ουκρανούς. Τοιουτοτρόπως, θα περίμενε κανείς πως από στιγμή σε στιγμή η Ρωσία θα παραδοθεί, αφού βασανίζεται από χίλια μύρια προβλήματα, στρατιωτικής και πολιτικής φύσης, θα διασπαστεί σε πολλαπλά, μικρά, κρατίδια, όπως θέλουν και λένε διαρκώς οι Αμερικανοί, και ο πόλεμος θα τελειώσει.

Όμως, ο ένας μήνας φέρνει τον άλλον, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ζωντανός, παρά τις «προβλέψεις», και δεν υπάρχει στον ορίζοντα τέλος για αυτόν τον πόλεμο, τουλάχιστον θετικό για τους Ουκρανούς, καθώς μια ενδεχόμενα νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ίσως να έχει ως απότοκο την παύση της οικονομικής/στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Παρόλα αυτά, ακούγεται συχνά πυκνά πως από την μια η Ρωσία χάνει τον πόλεμο, απέναντι σε μια οικονομικά αδύναμη και διεφθαρμένη χώρα, αλλά παράλληλα πως αν δεν αυξηθεί η δυτική στήριξη προς τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι όχι μόνο θα κατακτήσουν όλη την Ουκρανία, αλλά σύντομα θα βρίσκονται στο Παρίσι. Βέβαια, απορεί κανείς, πως γίνεται μια χώρα που, υποτίθεται, βρίσκεται στα όρια της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής καταστροφής, να μπορέσει όχι μόνο να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, τον οποίο «χάνει», αλλά παράλληλα να επιτεθεί στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, την πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας, και να την κατατροπώσει, εφόσον δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι σε μια μονάχα χώρα; Την άποψη αυτή εξέφρασε προ ολίγων ημερών ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Μιτ Ρόμνεϊ, υποστηρίζοντας πως αν δεν συνεχίσουν οι Αμερικανοί να στηρίζουν την Ουκρανία, η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, και εξ ορισμού σε όλο το ΝΑΤΟ.

Μονάχα ειδικοί σε θέματα πολέμου αλλά και πολιτικοί φαίνεται να μπορούν να εξηγήσουν πως δύναται η Ρωσία από την μια πλευρά να είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, αλλά από την άλλη να αποτελεί ύψιστη απειλή για την Ευρώπη, και πως αν δεν την σταματήσουν στην Ουκρανία θα καταφέρει αυτό που δεν μπόρεσε η ΕΣΣΔ, να κατακτήσει δηλαδή όλη την Ευρώπη. Έχουμε χορτάσει από αλλοπρόσαλλα μηνύματα. Είτε η Ρωσία είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη, που μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε όλη την ισχύ και την δύναμη του ΝΑΤΟ, είτε είναι μια περιφερειακή δύναμη στα πρόθυρα της καταστροφής, που έχει γίνει παρίας του πλανήτη, παρά το γεγονός πως συνεχίζει να έχει εμπορικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι