ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕ.Κ.Θ.: «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι η ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος»

ΘΗΒΑ

#TAGS: ΕΚΘ 

Ε.Κ.Θ.: «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι η ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος»

Ε.Κ.Θ.: «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι η ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος»

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το Εργατικό Κέντρο Θήβας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, σημειώνοντας πως «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα ορισμένων γυναικών να παλέψουν για αυτές αλλά και για κάθε γυναίκα του μέλλοντος». Το Ε.Κ.Θ. έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καθιέρωση της ημέρας, ενώ επεσήμανε τις διεκδικήσεις συγκεκριμένων μέτρων που, μεταξύ άλλων, «Θα στηρίζουν την εργασία και την μητρότητα και θα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ανεργία στις γυναίκες.»

Αναλυτικότερα, το Ε.Κ.Θ. ανέφερε:

«Η 8η Μάρτη ξημερώνει μια πολύ σημαντική μέρα. Ξημερώνει μια μέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών σε μια κοινωνία που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους & ειδικότερα τις γυναίκες μέσα από την πίεση για την αύξηση της παραγωγής και όχι μόνο.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα ορισμένων γυναικών να παλέψουν για αυτές αλλά και για κάθε γυναίκα του μέλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος την 8η Μάρτη κάθε έτους καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα αυτή για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια ημέρα κινητοποιήσεων Παγκοσμίως, για την υποστήριξη της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, επιδιώκοντας να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για θέματα προάσπισης της αξιοπρέπειας των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

114 χρόνια από την καθιέρωση της 8η Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει. Οι αγώνες των εργατριών για δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινα ωράρια εργασίας τον προηγούμενο αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων και άνεργων γυναικών.

Η επίθεση στα δικαιώματά μας και ιδιαίτερα των γυναικών ρίχνει βαριά τη σκιά της με χιλιάδες απολυμένες, γενίκευση της ευελιξίας, της εντατικοποίησης, της τηλεργασίας, επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής υγείας των γυναικών, γιατί ο εργάσιμος χρόνος γίνεται λάστιχο και ο πραγματικά ελεύθερος χρόνος εξαφανίζεται ενώ με την νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα προκειμένου να δουλεύουμε 10ωρα κατά απαίτηση των εργοδοτών, με αύξηση των υπερωριών και επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, να "αμειβόμαστε" με ρεπό και άδειες όποτε και αν αυτοί αποφασίσουν και με επιβάρυνση της υγείας μας, αφού δεν θα προλαβαίνουμε να παίρνουμε ανάσα από τη δουλειά.

Για αυτό το Γυναικείο Κίνημα ,παράλληλα με το Συνδικαλιστικό , διεκδικεί την ανατροπή αυτών των πολιτικών έτσι, ώστε με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων να αντιμετωπιστεί η τραγική πλέον κατάσταση όχι μόνο των Γυναικών αλλά ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας.

Διεκδικούμε συγκεκριμένα μέτρα που :

Θα στηρίζουν την εργασία και την μητρότητα.

Θα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ανεργία στις γυναίκες.

Θα εξασφαλίζουν την επαγγελματική εξέλιξη, με βάση τα προσόντα που έχει σήμερα η γυναίκα.

Θα αναβαθμίζουν το κοινωνικό κράτος και τις παροχές προς την οικογένεια.

Θα προωθούν την αλλαγή των πολιτιστικών προτύπων, ώστε να αναδεικνύουν τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα σε όλους τους τομείς.

Με πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι η ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος και μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να ενταθεί η πάλη μας για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι