ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Ανεξάρτητη σκέψη και πρωτοβουλία

Γιώργος Αγγέλου: Ανεξάρτητη σκέψη και πρωτοβουλία

Γιώργος Αγγέλου: Ανεξάρτητη σκέψη και πρωτοβουλία

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα ΄΄Η ΣΚΥΤΑΛΗ’’ , φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο , με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Από τον Γιώργο Αγγέλου


Ανεξάρτητη σκέψη και πρωτοβουλία...

Διανύουμε μια εποχή που οι ποδοσφαιριστές και κυρίως οι νεαροί , πλέον δεν δοκιμάζουν να ντριπλάρουν, όπως γινόταν παλαιότερα στις αλάνες .

Αν μάλιστα κάποιοι από αυτούς , παίζουν σε θέσεις που χρειάζεται να έχουν ανασταλτικό ρόλο, δεν πατάνε καθόλου, την αντίπαλη περιοχή .

Αντίθετα τους προτείνουμε να τρέχουν σαν τρελοί μπρος - πίσω και πολλές φορές τους ζητάμε, να αλλάζουν συνεχώς μέσα στο παιχνίδι συστήματα και στρατηγικές, χωρίς όμως ποτέ να το έχουμε δουλέψει αυτό στην προπόνηση, προκειμένου να ξέρει ο καθένας ξεκάθαρα τους ρόλους, σε μια νέα συνθήκη που θα προκύψει.. 

Ο προπονητής όμως, πρέπει να είναι εκεί, για να πάει τα παιδιά στο επόμενο επίπεδο.

Ένας παίκτης μπορεί να μεγαλώσει μέσα στο γήπεδο, μόνο αν μεγαλώσει και ''ως άνθρωπος'' .

Αλλά φαίνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, δόθηκε περισσότερη έμφαση στα συστήματα και στο ποδόσφαιρο , ως μια γενική έννοια, παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Το αποτέλεσμα....;;; πολύ λίγος χώρος για ανάπτυξη , σχεδόν καθόλου ''ειδικοί τύποι ταλαντούχων παικτών '' και καθόλου ''ανεξάρτητη σκέψη '' .

Η επικοινωνία και η προσωπικότητα είναι τα ΄΄κλειδιά'' για την βελτίωση των παικτών, δεν είναι όμως σε καμία των περιπτώσεων, αυτονόητα .

Πρέπει να εκπαιδεύονται καθημερινά , όπως εκπαιδεύεται για παράδειγμα το δεξί και το αριστερό πόδι, ενός πιτσιρικά ποδοσφαιριστή.

Αυτές είναι δεξιότητες ζωής , που βοηθούν στην ενίσχυση της προσωπικότητας και που μπορούν μελλοντικά να κάνουν στο γήπεδο τη διαφορά.

Δυστυχώς και λόγω της επιστήμης και λόγω της τεχνολογίας και λόγω γενικότερα των τάσεων, έχουν παραμεληθεί βασικά πράγματα του ποδοσφαίρου , που όλοι νομίζουμε ότι κατακτώνται αυτόματα, αλλά κάνουμε τεράστιο σφάλμα αν το πιστεύουμε .

 Παραμελούμε την δημιουργικότητα, παραμελούμε τους βασικούς ρόλους της ατομικής θέσης και φτάνει ένα παιδί μετά την εφηβεία, να μην γνωρίζει, τι είναι μια... ''διαγώνια κάλυψη''.

Έχει δηλαδή παραμεληθεί γενικότερα , ο βασικός πυρήνας , ενός παιχνιδιού. 

Πρέπει οι παίκτες, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να κάνουν την διαφορά και να έχουν την νοοτροπία νικητή. Θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες, να έχουν στόχους και να φτιάχνουν πράγματα μόνοι τους.

Νέες έρευνες δείχνουν μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση, που έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: '' Όσο πιο δυνατό είναι το ''ΕΓΩ'' , τόσο πιο δυνατό γίνεται και το ''ΕΜΕΙΣ '' .

Ίσως αυτός είναι ο μόνος τρόπος , για να αναπτύξεις αυτοπεποίθηση και συνάμα, αποτελεσματικότητα.

Ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος έλεγε:

'' Πες το μου , αλλά μπορεί να το ξεχάσω ''.

''Δείξτο μου και μπορεί να το θυμηθώ.

''?φησε με , να το κάνω και θα μπορέσω να το κάνω''.

Τους παίκτες λοιπόν, πρέπει να τους αφήνουμε να ρισκάρουν και να εμπλέκονται στην διαδικασία της μάθησης.

Το ποδόσφαιρο την στιγμή που παίζεται , δεν έχει πανομοιότυπα σενάρια, έχει συνεχώς διαφορετικές αποφάσεις , οπότε ας αφήνουμε τους παίκτες να σκέφτονται , να παίρνουν συνέχεια ενέργειες, πρωτοβουλίες και να αποφασίζουν μόνοι τους. μέσα από τη διαμόρφωση μια προπόνησης, που θα ευνοεί το : να σκέφτονται συνεχώς.

 Μόνο έτσι θα ξαναδούμε στην πατρίδα μας, δημιουργικούς ποδοσφαιριστές, όπως την περίοδο του 2004 και πίσω, που βγήκαμε στους δρόμους...!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'