ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΠροτάσεις της «Στερεά.Υπεροχής», για τη δακοκτονία

Προτάσεις της «Στερεά.Υπεροχής», για τη δακοκτονία

Προτάσεις της «Στερεά.Υπεροχής», για τη δακοκτονία

Οκτώ προτάσεις από τη «Στερεά Υπεροχής»

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Γιώργος Πέππας

Την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με θέμα "Υλοποίηση Προγράμματος Δακοκτονίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας."

Στην εν λόγ τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο περιφερειάρχης, οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης και υπηρεσιακά στελέχη.

Στη συζήτηση, ύστερα από σχετική εισήγηση της υπηρεσίας, δόθηκαν απαντήσεις, για την εξέλιξη του έργου, για τους άγονους διαγωνισμούς και για τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η περιφερειακή παράταξη «Στερεά... Υπεροχής», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, κατέθεσε προτάσεις, στην κατεύθυνση δομικών αλλαγών του συστήματος, στην προστασία της αγροτικής παραγωγής, στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικές παγίδες, με απευθείας μεταφορά δεδομένων, ψεκαστικά droons και τοποθέτηση GPS στα αυτοκινούμενα ψεκαστικά.

"Προτείναμε την άμεση ενίσχυση, με επιστημονικό προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών,

την εκπαίδευση του εργατοτεχνικού προσωπικού, την αξιοποίηση του έμπειρου τοπικού δυναμικού και φυσικά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για περισσότερους ψεκασμούς.

Τέλος καταθέσαμε την πρόταση για συνεργασία με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, -του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου-, και τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών, με δυνατότητα παρεμβάσεων, όταν εντοπίζονται προβλήματα και κρίνεται απαραίτητο."

Οκτώ προτάσεις από τη «Στερεά Υπεροχής»

ΟΙ προτάσεις και οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάσουν:

  • Στην Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του κανονισμού της δακοκτονίας του 1953. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να ενσωματώσει νέες μεθόδους, για την καταπολέμηση του εντόμου. Να επανδρωθεί στην περιφέρειά μας ένα τμήμα άμεσης υποστήριξης με ένα πρωτόκολλο εφαρμογής δακοκτονίας, που θα προβλέπει όλους τους κανόνες εφαρμογής από επιστημονικής,διοικητικής και πρακτικής άποψης.
  • Πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης της κυκλοφορίας του εντόμου όλο το χρόνο και πρακτικές δοκιμές αξιολόγησης της δραστηριότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων, σε συνεργασία με το ινστιτούτου φυτοπροστασίας Βόλου,την Γεωπονική Βόλου ή Αθηνών, έτσι ώστε τα δεδομένα του προγράμματος, να χρησιμοποιηθούν για το πρωτόκολλο εφαρμογής. Επίσης είναι γνωστό οτι ελάχιστα είναι τα γεωργικά φάρμακα (εντομοκτόνα), που έχουν έγκριση για την καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται εθισμός ή άλλες προσβολές (acari), ή ακόμα να έχουμε ανθεκτικότητα στον δάκο.
  • Να αυξηθεί το κονδύλι, που αφορά στην δακοκτονία από το ΥΠΑΑΤ, να γίνεται εγκαίρως και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου, από την περιφέρειά μας. Επειδή είναι γνωστός ο τρόπος "είσπραξης", 2% υπέρ δακοκτονίας, στο τιμολόγιο πώλησης του παραγωγού, που πηγαίνει στο κρατικό κουμπαρά, να επιλεχθεί άλλος τρόπος όπως μέσω ΟΣΔΕ, για δικαιότερη καταβολή ποσού.
  • Έγκαιρη πρόσληψη απαιτούμενου προσωπικού, μόνιμων γεωπόνων, τομεαρχών και εποχικού προσωπικού.
  • Έγκαιρες διαδικασίες προκήρυξης, για την πρόσληψη εργατοτεχνικών παγιδοθέτες δακοπληθυσμών, για δολωματικούς ψεκασμούς, όπως και έγκαιρη διάθεση εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων .
  • Δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών και με δυνατότητα παρεμβάσεων όταν εντοπίζονται προβλήματα.
  • Οι επαναλαμβανόμενες ετήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες δρουν ανασταλτικά στην έγκαιρη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, έτσι όπως σήμερα λειτουργεί. Θεωρείται καλύτερη μια απόφαση για διετή η τριετή διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και βέβαια όχι απευθείας αναθέσεις.
  •  Αλλαγή του τρόπου οριοθέτησης των περιοχών δακοκτονίας. Στην τοποθέτηση των παγίδων παρακολούθησης των ακμαίων του δάκου, να γίνεται αυστηρά στις θέσεις που υποδεικνύουν οι υπεύθυνοι γεωπόνοι.Να αποστέλλουν ψηφιακά δεδομένα ώστε να δίνουν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των συλλήψεων και να λειτουργούν. Να τοποθετηθούν τηλεμετρικοί σταθμοί, για συλλογή δεδομένων, φυτοπροστατευτικά, μετεωρολογικά, εκτάκτων καιρικών φαινομένων,ανάλυσης εδάφους,φυλλοδιαγνωστικής.