ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓια να μην πεθάνει η λογική

Για να μην πεθάνει η λογική

Για να μην πεθάνει η λογική

Του Σωτηρίου Καραμαγκιώλη, Δικηγόρου Θηβών

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΤΟ ΔΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ  ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΘΗΒΑΙΟΥΣ.

Η σοβαρότητα της καταστάσεως και οι δύσκολες ώρες, ημέρες και μήνες που διανύουμε, επιβάλλουν νηφαλιότητα, ορθολογισμό, ειλικρίνεια και σοβαρότητα.

Σε καμία περίπτωση τα επιχειρήματα και τα στοιχεία, που επικαλούμεθα για την ενίσχυση της θέσεώς μας προς υπεράσπιση του Πρωτοδικείου Θηβών δεν αναμειγνύονται με κίβδηλη ερμηνεία πραγματικών δεδομένων και μετατροπή της αδιαψεύστου πραγματικότητος σε φαντασιακή κατάσταση, σε εικονική δηλαδή πραγματικότητα. Δυστυχώς στην κακής εμπνεύσεως αυτής διελκυνστίδα, κάποιοι αρέσκονται ή λόγω απελπισίας και ελλείψεως στιβαρών επιχειρημάτων διολισθαίνουν σε παρακμιακές ατραπούς. Είναι συνήθης βέβαια και αναπαράγεται κατά κόρον στις κομματικές θερμοκοιτίδες, με “σπουδή στον κυβισμό” της ανοησίας και τη υπνώσεως του ψηφολογούντος και ψοφολογούντος εν τέλει ακροατηρίου, ώστε να περιτυλιχθεί η εξαθλιωμένη βιωματική πραγματικότητα με χρυσόχαρτα, ασημόχαρτα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πεταλουδίτσες πράσινες, κίτρινες και κόκκινες βεβαίως βεβαίως. Το ίδιο φαινόμενο απαντάται και απλώνεται, ακόμη και σήμερα, την εποχή των μνημονιακών παγετώνων και της παντελούς ελλείψεως ηγετικού πολιτικού λόγου, διεθνώς και παγκοσμίως, στον νυν και αεί βασιλεύοντα, εκούσιο ή ακούσιο, αλυσιτελή και ατελέσφορο συνδικαλισμό. Και μάλιστα, κάποιοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, ακόμη και αν γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολύ εύκολα διαπιστώνεται η αναξιοπιστία τους, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Βεβαίως είναι δεδομένο και αυταπόδεικτο ότι η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδος, η ηγεμονεύουσα πόλη και η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του θέματος της Ελλάδος, έχει τέτοιο συντριπτικό ιστορικό βάρος και αξία, ώστε οι όψιμοι πολέμιοι, θιασώτες της στρεβλώσεως της ιστορικής πραγματικότητος, ασθμαίνουν και εξαντλούνται με τη διατύπωση και μόνον των αποσυντεθημένων ισχυρισμών τους.

Εμείς από την άλλη πλευρά, οι φυσικοί διάδοχοι και μεταδαλαμπεδευτές αυτού του μεγαλείου, δεν είναι ανάγκη να πέσουμε σε ταπεινά επίπεδα, όπου το μεγαλείο γίνεται μιζέρια και κακομοιριά.

Οφείλουμε όμως έναντι της ιστορικής συνέχειας, η οποία διαρκώς καταγράφεται, αλλά και για λόγους σεβασμού προς τους αγώνες των προγόνων και προκατόχων ημών σε αυτά τα χώματα, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο παράσυρσης σε ολισθηρούς κατηφόρους, ακόμη και για τους πολεμίους του μεγαλείου μας.

Οι συμπολίτες μας αλλά και οι απόγονοί μας απαιτούν από εμάς σοβαρότητα, ευθυκρισία, εντιμότητα και καθαρότητα σκέψεως.

Το παρόν κείμενο λοιπόν στόχο έχει να ενημερώσει, να επιχειρηματολογήσει και να καταστήσει σαφές σε κάθε κατεύθυνση, από την Ηρώδου του Αττικού μέχρι τις εσχατιές του Ελληνισμού ότι «ουκ ελάττω παραδώσω (παραδώσομεν)»!!!

Τον αγώνα για το Πρωτοδικείο Θηβών, τον πλαισίωσαν όλοι οι πολίτες και οι φορείς των Δήμων Θήβας και Τανάγρας μεθ’ όλων των κοινοτήτων τους, και οι πολίτες των δημοτικών ενοτήτων Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού, Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου και Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλίας. Η συνολική δηλαδή περιοχή τοπικής αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου ανερχόμενοι σε 60.000 περίπου κατοίκους με βάση την απογραφή του 2021.

Βεβαίως όταν αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου ή την πόλη σου, είναι θεμιτό ακόμη και ψέματα να πεις ή απατηλά μέσα να χρησιμοποιήσεις. Αν όμως γίνεις αντιληπτός ή αγνοείς επιδεικτικά την πραγματικότητα, τότε όχι μόνον περιθωριοποιείται η άποψή σου, αλλά προκαλείς ανεπανόρθωτη βλάβη στους συμπολίτες σου και ζημιώνεις τον αγώνα και την αγωνία αυτών.

Με αδελφικά και αγνά αισθήματα προς εσάς που απευθύνομαι, και με απόλυτη δημοσιοποιημένη μυστικότητα, σας προκαλώ και παρακαλώ να αντισταθείται στις Σειρήνες της ιστορικής παραπληροφόρησης, που σουλατσαρουν στο διαδίκτυο. Εμβόλιο για την παραπληροφόρηση δεν υπάρχει. Αντιμετωπίζεται όμως με το αντιβιοτικό της επιδεικτικής και εκούσιας αδιαφορίας. Σε περιπτώσεις επιδείνωσης ή επιμονής των συμπτωμάτων ίσως απαιτηθεί ρητή, βροντώδης και συντριπτική, ρητή αποστόμωση των μικροβίων.

Κατά συνέπεια λοιπόν, δεν υπάρχει ανάγκη να τονίσει κανένας ότι:

1)Ότι δεν νοείται και είναι πέραν πάσης λογικής, το μοναδικό Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο - εφόσον με πρωτοβουλία άλλων, είναι αλυσιτελής πλέον η επιμονή μας για διατήρηση της υπαρχούσης καταστάσεως ως εξαιρέσεως - να βρίσκεται σε άλλη πόλη, εκτός της ιστορικής πρωτεύουσα του θέματος της Ελλάδος.

2)Αν ανοίξει η Εφετειακή συζήτηση, τότε αναθεωρείται η λειτουργία αυτών και ο τοπικός σχεδιασμός τους, εκτός και αν χρησιμοποιήσουμε πάλι τα μικροκομματικά κριτήρια του προπερασμένου αιώνα.

3)Δυστυχώς, οι Δήμoιαποτελούνται από τοπικές ενότητες και όπως εξηγήσαμε από την αρχή, με βάση τα δεδομένα της απογραφής του 2021, η αλήθεια είναι στον παρακάτω πίνακα:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επίσης αγαπητοί μου συνοδοιπόροι δεν απαραίτητο να τονίσετε τα οφθαλμοφανή!!!!

Ότι δηλαδή τα κριτήρια που τίθενται, εκτός της ανυπάρκτου πλέον πρωτεύουσας νομού ως θεσμό, είναι τα εξής:

Α) Λειτουργία Φυλακών: Στην περιοχή αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Θηβών λειτουργεί η μεγαλύτερη γυναικεία φυλακή της χώρας και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών στον Ελαιώνα.

Β) Λειτουργία ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων (hotspot) και μεγάλου πλήθους οικονομικών μεταναστών, νομίμων και παρανόμων.

Γ) Ένας καταυλισμός ΡΟΜΑ με τα γνωστά ζητήματα παραβατικότητος. Σκεφθείτε για παράδειγμα, πόσοι αστυνομικοί θα πρέπει να συνοδεύσουν δύο συλληφθέντες ΡΟΜΑ για να απολογηθούν στον Ανακριτή, που θα εδρεύει στο Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο, εκτός Θηβών, ο μη γένοιτο!! (η μισή αστυνομική δύναμη των Θηβών).

Δ) Ένα υπερσύγχρονο και υπερεπαρκές κτίριο, ιδιοκτησίας του ΤΑΧΔΙΚ, χωρίς ανάγκη μισθώσεως επιπλέον κτιρίων, όπου άνετα μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο το Πρωτοδικείο αλλά και υπηρεσίες άλλων Δικαστηρίων. Διοτι η ύπαρξη 6+2 αιθουσών, μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονη λειτουργία 8 Δικαστικών σχηματισμών. Και ως γνωστόν το 8 είναι μεγαλύτερο του 3!!!!!

Ε) Είναι άλλο να ισχυρίζεσαι ότι η ύπαρξη των εργοστασίων του ομίλου Μυτιληναίος είναι η μόνη βιομηχανική μονάδα της περιοχής και άλλο να λαμβάνεις υπ’ όψιν ότι στην περιοχή αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Θηβών βρίσκονται 2 βιομηχανικές ζώνες, από τις πιο μεγάλες της χώρας, των Οινοφύτων και της Θίσβης, μαζί με το εξαγωγικό λιμάνι της ΒΙΠΕ Θίσβης.

Δ) ?λλο είναι να υποστηρίζεις ότι το Εργατικό δυναμικό της περιοχής ανέρχεται σε 7.000 εργαζομένους και άλλο να λαμβάνεις υπ’ όψιν ότι το εργατικό δυναμικό της περιοχής αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Θηβών ανερχεται από 50.000 έως 80.000 εργαζομένους.

Ε) Φυσικά δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να αποδείξεις ότι ο παρακάτω πίνακας αποδίδει ποιο είναι το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που η ίδια υπηρεσία στέλνει:

Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς:

Πρωτοδικείο: 278......Εισαγγελία: 897 

Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Θηβών:

Πρωτοδικείου 1012......Εισαγγελία 2.427

Όταν η αναλογία ξεπερνά το πενταπλάσιο ή το τριπλάσιο τότε δε χρειάζεται καμία ειδικότερη ερμηνεία.

Όλα αυτά τα γράφω γιατί ο ερευνητής του μέλλοντος θα ενδιαφερθεί να διερευνήσει τα αίτια, τα επιχειρήματα και τα δεδομένα των πολιτικών επιλογών του παρόντος, όπως εμείς διερευνούμε τα δεδομένα των τότε παρελθουσών επιλογών.

Βεβαίως είναι εξοργιστικό να ισχυρίζεται κανείς ότι για παράδειγμα ότι άλλαξε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας και ότι η εδρα της Μητρόπολης Θηβών μεταφέρθηκε στη Λιβαδειά (;;)!!!

Είναι βέβαιο ότι και οι πολίτες της Θήβας και αυτοί της Λιβαδειάς και όλους του νομού, δικαιούνται ακώλυτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Δε μπορεί όμως στην αγωνία αυτή να επιστρατεύεται η κιβδηλεία και η εικονική πραγματικότητα.

Όπως προείπα, το μεγαλείο δεν εξαρτάται από την επίκληση της πρωτεύουσας.

Αυτό υπάρχει μόνον εάν υπερέχεις πραγματικά και σου το δηλώνουν κυρίως οι αριθμοί.

Αυτή την ανεξίτηλη ιστορική αλήθεια δε μπορεί ούτε τα δημαγωγικά επιχειρήματα του 19ου αιώνα που έδωσαν το προβάδισμα σε μία πόλη, τα ίδια να επιστρατεύονται και στον 21 ο αιώνα.

Οπότε συνοδοιποροι στους αγώνες για τη διατήρηση του μεγαλείου της πόλης και της περιοχής μας, της θρυλομάνας Θήβας και των ένδοξων κατοίκων της ανά τους αιώνες, δώστε και στον υπόλοιπο κόσμο τη λάμψη σας, μέσα από τους σύγχρονους αγώνες για την αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας.

Μην αφήσετε τη λογική να πεθάνει… Μην υποκύπτετε στον αποπροσανατολισμό που εντέχνως σπέρνουν κάποιοι.... Ίσως αυτοί θερίσουν τις θύελλες της ιστορικής αδικίας που επιδιώκουν...

Έπεται συνέχεια....