ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑνομβρία και κόστος παραγωγής «πνίγουν» τους αγρότες

ΘΗΒΑ

#TAGS: Αγρότες 

Ανομβρία και κόστος παραγωγής «πνίγουν» τους αγρότες

Ανομβρία και κόστος παραγωγής «πνίγουν» τους αγρότες

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο επίτιμος πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου της Θήβας παρεμβαίνει στις εξελίξεις στο αγροτικό ζήτημα, όπως αυτό διαμορφώνεται, με τη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων λόγω της νέας ΚΑΠ, των καθυστερήσεων πληρωμών και αποζημιώσεων, της ακρίβειας και του υπέρογκου ενεργειακού κόστους που "πνίγει" την αγροτική παραγωγή.

Αφορμή στάθηκε η επιστροφή ΦΠΑ για το πετρέλαιο την οποία χαρακτήρισε ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και της καλλιεργειάς τους.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο φόβο και τη συσσώρευση προβλημάτων που καθηλώνουν, όπως είπε τους αγρότες και αποδυναμώνουν τον αγώνα των διεκδικησεών τους.

Ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο, είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου και η ευρωπαϊκή πρόβλεψη ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων στον πρωτογενή τομέα, με τρόπο αντίστοιχο της στήριξης της Ουκρανίας.

Τέλος εξέφρασε φόβους για νέα μείωση της αγροτικής παραγωγής με αφορμή στην παρατεταμένη ανομβρία την που ταλανίζει τη χώρα και το νομό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι αγρότες της Βοιωτίας καλούνται να αρδεύσουν και τις καλλιέργειες των σιτηρών που παρά την ανθεκτικότητά τους στην ξηρασία απαιτείται υγρασία για την βέλτιστη ανάπτυξή τους.

 Ο Δημήτρης Σικαράς κρούει το κώδωνα του κινδύνου για νέα επιπλέον μείωση της αγροτικής παραγωγής που θα στοιχίσει στην χώρα και στους καταναλωτές.

 Η ακρίβεια, το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, οι καθυστερήσεις πληρωμών και αποζημιώσεων καθώς και η μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια.