ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣε πλήρη λειτουργία οι αντλίες στο Μόρνο

Σε πλήρη λειτουργία οι αντλίες στο Μόρνο

Σε πλήρη λειτουργία οι αντλίες στο Μόρνο

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024

Σπύρος Πέππας

Δεν είχαμε ξαναδεί τόσο νερό στη θέση Μακρυνήσι στον Αγιο Δημήτριο. Φτάνει το νερό να ποτίσει την περιοχή αλλά και την Κωπαΐδα τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της κοινότητας Στάθης Μπεντάνας, ένα μόλις 24ωρο μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου στα γραφεία του Οργανισμού και στην είσοδο του διοικητηρίου στη Λιβαδειά.

Η λειτουργία των 4 αντλιών του Μόρνου έχει μεταγγίσει ικανές ποσότητες νερού για την εξυπηρέτηση της άρδευσης των κτημάτων ενώ επικουρικά στο αρδευτικό σύστημα της Κωπαΐδας μπαίνουν και δημοτικές αρδευτικές γεωτρήσεις των εμπλεκόμενων με το κωπαϊδικό πεδίο δήμων.

Παράλληλα στην Υλίκη (η στάθμη της οποίας βρίσκεται στα χαμηλότερα ύψη των τελευταίων ετών) ήδη λειτουργούν οι πρώτες 4 πλωτές αντλίες με την υποσχετική το αμέσως επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν επιπλέον 6 για τη σταθερή και αδιάλειπτη λειτουργία του χερσαίου αντλιοστασίου.

Σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές λόγω της λειψυδρίας και της ανομβρίας που στέγνωσαν το αρδευτικό σύστημα του κάμπου, οι πυλώνες μετάγγισης νερού στην Κωπαΐδα (Μόρνος και Υλίκη) αναμένεται να ομαλοποιήσουν την διαδικασία της άρδευσης χωρίς κινδύνους για την καλλιεργητική περίοδο.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η βεβαιότητα που εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου για τις ποσότητες νερού που στέλνονταν στο παρελθόν από τον Μόρνο. «Το νερό που βλέπουμε σήμερα στο Μακρυνήσι αποδεικνύει ότι ουδέποτε λειτούργησαν 4 αντλίες στο Μόρνο. Μία ή δύο..» τόνισε χαρακτηριστικά αδειάζοντας την προηγούμενη διοίκηση της ΠΕ Βοιωτίας.