ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣτην 6η Διεθνή Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "MUST-a-Lab" συμμετείχε ο Δήμος Λεβαδέων

Στην 6η Διεθνή Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "MUST-a-Lab" συμμετείχε ο Δήμος Λεβαδέων

Στην 6η Διεθνή Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "MUST-a-Lab" συμμετείχε ο Δήμος Λεβαδέων

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024

Σπύρος Πέππας

Η 6η Διεθνής Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "MUST-a-Lab" πραγματοποιήθηκε στη Γκρενόμπλ, Γαλλίας, από 4-6 Ιουνίου 2024. Το πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ μεταναστών και φορέων ένταξης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από έξι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παρουσιάστηκαν έρευνες και στρατηγικές βελτίωσης της ένταξης.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Δήμου Λεβαδέων:

Πραγματοποιήθηκε η 6η Διεθνής Συνάντηση Εταίρων στη Γκρενόμπλ, της Γαλλίας, από τις 4 – 6 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «MUlti-STakeholder Labs for migrants and stakeholders (MUST-a-Lab): Εργαστήρια πολλαπλών φορέων για μετανάστες και εμπλεκόμενους φορείς», διάρκειας τριών (3) ετών (2022-2024), με χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κύριο στόχο υλοποίησης του “MUST-a-Lab” στη Λιβαδειά αποτελεί η ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα σε μετανάστες και σε φορείς που υλοποιούν διαδικασίες ένταξης. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι φορέων και μεταναστών συμμετείχαν σε ειδικά Εργαστήρια, όπου μέσω μιας καινοτόμου συμμετοχικής μεθόδου αντάλλαξαν απόψεις και πρότειναν βελτιωμένες τοπικές στρατηγικές ένταξης.

Η Ομάδα Έργου του Δήμου Λεβαδέων συμμετείχε στην 6η Διεθνή Συνάντηση Εταίρων στην Γκρενόμπλ, της Γαλλίας, μαζί με εκπροσώπους των υπόλοιπων εταίρων της κοινοπραξίας από την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Γαλλία έχοντας ως επικεφαλής εταίρο την πόλη Μέχελεν του Βελγίου. Επιπλέον, στις 5 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Εργαστήριο Πολιτικών Ένταξης όπου απαραίτητη θεωρούνταν η συνεισφορά αιρετών, διοικητικών και μελών της διεθνούς επιτροπής αναφοράς του προγράμματος. Τον Δήμο Λεβαδέων στήριξε η κ. Διονυσία Λαμπίρη, Συντονίστρια της Ομάδας Συντονισμού του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη και του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων και ο κ. Ανδρέας Σταματάκης, Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λεβαδέων.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης παρουσιαστήκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο KdG στην Αμβέρσα του Βελγίου και το Πανεπιστήμιο της Μόντενα της Ιταλίας στο πλαίσιο αξιολόγησης των εργαστηρίων πολιτικών ένταξης. Επίσης, παρουσιάστηκε ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος σε καθέναν από τους έξι Ευρωπαϊκούς Δήμους της κοινοπραξίας, οι στόχοι, οι προκλήσεις και οι προτάσεις που προέκυψαν για τη βελτίωση των στρατηγικών ένταξης που εφαρμόζονται στην τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Δημήτρης Κ. Καραμάνης τονίζει ότι η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “MUST-a-Lab” στην πόλη μας, θα συνδράμει αξιόλογα στη χρήση μιας συμμετοχικής διαδικασίας που προωθεί ανθρώπινες αξίες όπως ο διάλογος και ο σεβασμός και δύναται να φέρει θετικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς. Ο Δήμος Λεβαδέων θα συνεχίσει μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες να έχει στο επίκεντρο τους πολίτες, την ενεργοποίησή τους και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους με σκοπό την θετική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας μας.