ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Το EURO που ξεκινάει και οι λεπτομέρειες!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Γιώργος Αγγέλου: Το EURO που ξεκινάει και οι λεπτομέρειες!

Γιώργος Αγγέλου: Το EURO που ξεκινάει και οι λεπτομέρειες!

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

Ξεκινάει λοιπόν σήμερα το EURO 2024 και όταν ακούμε για αυτό , η μνήμη μας , πάει 20 χρόνια πίσω , που για όλους όσους το ζήσαμε, μας φαίνεται σαν χθές . Και φυσικά μιλάμε για την κατακτηση του από την Εθνική Ελλάδας, στα γήπεδα της διοργανώτριας τότε Πορτογαλίας.

Ένα θαύμα, που δυστυχώς εμείς, δεν ''χτίσαμε'' πάνω σε αυτό.

Το αντίθετο : σαν κλασικοι Έλληνες επαναπαυθήκαμε, δεν οργανώσαμε τιποτα και αντί να κοιτάξουμε μπροστά, γυρίσαμε προς τα πίσω!

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ξεκινάει σήμερα, δεν πρόκειται από αυτήν εδώ τη στήλη, να σταθούμε σε φαβορί, τακτικές, συστήματα και προβλέψεις, απλά θα πρέπει να επισημάνουμε δύο-τρία πραγματάκια, που συνιστούν ιδιαιτερότητες για τη διοργάνωση και θα παίξουν το ρόλο τους. 

Βασικότερο όλων, ότι βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πιθανόν να μην βγάλουν στο γήπεδο τις τεράστιες ικανότητες που έχουν.

Αν πάρουμε για παράδειγμα, το σκληρό πρωτάθλημα της Premier League, που έχει πάρα πολλά ματς, που έχει το Κύπελλο Αγγλίας, το παλιό League up και αν σε αυτό προσθέσουμε και όλα τα Ευρωπαϊκά ματς, τότε καταλαβαίνουμε απόλυτα το πόσο επιβαρυμένοι θα είναι αρκετοί ποδοσφαιριστές, ειδικά αυτοί που στις ομάδες τους θεωρούνται ''παίκτες κορμού'' και οι προπονητές τους δεν τους αλλάζουν, ούτε όταν κάνουν rotation.

Ήδη σε όλο αυτό, υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη , μια αλλαγή, όσον αφορά τις αποστολές των ομάδων. Αυτή αλλαγή είναι, ότι οι ομάδες θα εμφανίζονται στο γήπεδο, με 26 ποδοσφαιριστές .

Πρόκειται για ένα αίτημα των προπονητών οι οποίοι ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές στα γήπεδα της Γερμανίας, λόγω του βεβαρημένου όπως προαναφέραμε προγράμματος που χρειάζεται να ακολουθούν οι παίκτες κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Το συγκεκριμένο αίτημα, εγκρίθηκε από την UEFA . 

Η απόφαση αυτή, αναμένεται να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους προπονητές του Euro και να τους δώσει επιπλέον επιλογές, καθώς στο παρελθόν πολλές φορές αναγκάζονταν να «κόβουν» παίκτες πρώτης γραμμής. 

Βέβαια η τεχνολογία , έχει κάνει ''επανάσταση'' σε θέματα αποκατάστασης , ενώ κάθε ομάδα διαθέτει ψυχολόγους και εξειδικευμένους αθλητικούς διατροφολόγους , που κάπως ισορροπούν τα προβλήματα από τα συνεχή παιχνίδια.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον ουδέτερο θεατή και τον τηλεθεατή, είναι το θέαμα.

 Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους, πως όσο καλοι προπονητές και αν υπάρχουν, όσο καλοι παίκτες και να παίζουν, από όποια ομάδα και πρωτάθλημα και αν προέρχονται, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλέπουμε καθημερινά σπουδαίο ποδόσφαιρο.

Θα υπάρξουν αναλαμπές και θα υπάρξουν σίγουρα και παιχνίδια πολύ μέτρια.

 Και είναι λογικό, από τη στιγμή που οι Εθνικές Ομάδες μαζεύονται στις προπονήσεις για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει η καθημερινή τριβή.

 Αυτό έχει επίπτωση στη ''μη λεκτική επικοινωνία'' και την ομοιογένεια, γιατί όλοι προέρχονται από διαφορετικές ομάδες, από διαφορετικά πρωταθλήματα και απο διαφορετικές κουλτούρες. 

''Μη λεκτική επικοινωνία'', σημαίνει ο παίκτης για παράδειγμα που έχει την μπάλα, να διαβάσει σε ''χρόνο μηδέν'' μια κίνηση ενός συμπαίκτη του, όπως και ο συμπαίκτης πρέπει να ξέρει πως και που θα κινηθεί στο χώρο, βάσει της γλώσσας του σώματος και των δύο!

Αυτό σε μια καθημερινότητα συλλόγου είναι πιο εύκολο να υπάρξει, από ότι σε μια Εθνική Ομάδα.  

Και είναι λογικό, γιατί βγαίνει κυρίως από τις καθημερινές προπονήσεις όλων μαζί και γίνεται πιο ορατό, σε βάθος χρόνου.

Βέβαια την περίοδο που διανύουμε στην Ευρώπη, υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές και η υψηλού επιπέδου αντιληπτική τους ικανότητα, μετριάζει τα παραπάνω.

Ένα παράδειγμα για το πόσο ρόλο παίζει η ομοιογένεια, είχαμε λίγα χρόνια πριν, που όλοι θυμόμαστε τις επιβλητικές εμφανίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις της Εθνικής Ισπανίας, που είχε όμως σαν βάση, την τότε Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, με τουλάχιστον 6-7 παίκτες στην 11άδα της Εθνικής και μάλιστα με εξαιρετική ποιότητα.

Αυτό αποδεικνύει, το πόσο σημαντικό είναι σε μια ομάδα, αυτό που αναφέραμε πιο πανω σαν ''μη λεκτική επικοινωνία''.  

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα λοιπόν του 2024, ξεκινάει σήμερα στα υπερσύγχρονα γηπεδα της Γερμανίας.

Ας το απολαύσουμε! 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'