ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕρώτηση της Γιώτας Πούλου για το έργο της γέφυρας του Στενού Μόρνου

Ερώτηση της Γιώτας Πούλου για το έργο της γέφυρας του Στενού Μόρνου

Ερώτηση της Γιώτας Πούλου για το έργο της γέφυρας του Στενού Μόρνου

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024

Σπύρος Πέππας

Σε ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Υποδομών ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των μελετών για τη νέα γέφυρα του Στενού Μόρνου και αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίησή της. Το αίτημα αφορά τις παραλίμνιες κοινότητες της Λίμνης Μόρνου, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης λόγω της καθυστέρησης του έργου.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της κας Πούλου:

Σε ερώτηση που κατέθεσα μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνεται στον Υπουργό Υποδομών, επαναφέρουμε το «ξεχασμένο» ζήτημα της κατασκευής της νέας γέφυρας του Στενού Μόρνου, ζητώντας, αφενός, ενημέρωση για το εάν έχουν αποπερατωθεί οι σχετικές μελέτες του έργου και, αφετέρου, αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να υλοποιηθεί.

Είναι ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων όλων των παραλίμνιων κοινοτήτων της Λίμνης Μόρνου που όφειλε να έχει ήδη ικανοποιηθεί, δίνοντας πολύτιμη αναπτυξιακή ανάσα στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.

Οι πολίτες της περιοχής έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι, γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις της Πολιτείας και απαιτούν να λυθεί επιτέλους ένα πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες και που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους, καθώς επιβαρύνει σημαντικά την μετακίνησή τους.

Υποστηρίζουμε το αίτημά τους και ζητάμε να ξεμπλοκάρει άμεσα η κατασκευή της γέφυρας του Στενού Μόρνου.

H ερώτηση, όπως κατατέθηκε, εδώ:

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Αγνοείται η τύχη του έργου της γέφυρας του Στενού Λίμνης Μόρνου»

Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή της τεχνητής λίμνης και του υδραγωγείου Μόρνου, από το οποίο υδροδοτείται η Αττική, είχε επιπτώσεις στη συγκοινωνιακή σύνδεση των παραλίμνιων κοινοτήτων με τον κύριο οδικό άξονα της Φωκίδας, μέσω του Λιδορικίου.

Συγκεκριμένα, η λιθόκτιστη, θολωτή γέφυρα που υπήρχε για αιώνες στο σημείο Στενό του ποταμού Μόρνου, βυθίστηκε στα νερά της λίμνης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των παραλίμνιων κοινοτήτων του Δήμου Δωρίδας να αναγκάζονται εδώ και δεκαετίες να επιβαρύνονται από μια επιπλέον απόσταση άνω των 20 χιλιομέτρων, σημαντική, δεδομένης της ποιότητας του οδικού δικτύου των ορεινών περιοχών, για να μεταβούν στο Λιδορίκι, ενώ είναι εξαιρετικά δυσχερής και η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας με λεωφορείο.

Αντιμέτωποι με τον μαρασμό των κοινοτήτων τους, οι κάτοικοι της περιοχής μέσω των τοπικών τους φορέων πάγια αιτούνται την κατασκευή νέας γέφυρας του Στενού Μόρνου, περίπου στην ίδια θέση με την προηγούμενη. Εν τούτοις, και παρά τις διαχρονικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις των διαφόρων κυβερνήσεων, ένα έργο που θα έδινε μια πολύτιμη ανάσα ζωής στην τοπική κοινωνία με σχετικά μικρό κόστος δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα, μολονότι η κατασκευή του ήταν υπόσχεση -αντισταθμιστική, με αποτέλεσμα να αισθάνονται -και να είναι- αδικημένοι.

Συγκεκριμένα, τα ίχνη του εν λόγου έργου «χάνονται» σχεδόν προ 20ετίας, όταν με το υπ’ αριθμ. 1362/06-10-2005 έγγραφο, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε, σε απάντηση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης, ότι «η ανάθεση της μελέτης του θέματος έγινε από την ΕΥΔΑΠ, όπου λόγω αδυναμίας ελέγχου της μελέτης από την υπόψη εταιρία, με την απόφαση 13792/29-05-2002 μεταβιβάστηκε η εποπτεία των μελετών στη Δ/νση μελετών έργων οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού είχαν εκπονηθεί, εγκριθεί και πληρωθεί από την ΕΥΔΑΠ τα αρχικά στάδια της μελέτης. Με σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών εγκρίθηκαν οι αντίστοιχες πιστώσεις για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Μετά την πορεία εκπόνησης ελέγχου και εποπτείας των μελετών από την αρμόδια Δ/νση του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαπιστώθηκε η μη δυνατότητα πληρωμής του, επειδή η εταιρία ΕΥΔΑΠ είναι ανώνυμη εταιρία και βάσει του ν. 3212/2003 δεν είναι δυνατόν να μεταβιβάζει και να εκχωρεί μελέτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Με βάση την ως άνω διάταξη, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επέστρεψε τις μελέτες ελεγμένες από άποψη αρμοδιότητάς της, προκειμένου να λυθεί από την ΕΥΔΑΠ το συμβατικό πρόβλημα της αμοιβής των μελετών, ώστε να είναι δυνατή η προώθηση διαδικασίας κατασκευής του έργου στα πλαίσια των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του».

Επειδή, η κατασκευή της γέφυρας στο Στενό Μόρνου είναι έργο μικρής σχετικά κλίμακας, που όμως θα ανακουφίσει σημαντικά τις παραλίμνιες κοινότητες από την απομόνωση και τον οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό, ενώ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την τουριστική, αγροτοκτηνοτροφική και εν γένει οικονομική ανάπτυξη της περιοχής,

Επειδή, δεν είναι ανεκτό να υφίστανται οι πολίτες της περιοχής, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, τις μακροχρόνιες συνέπειες της έλλειψης συντονισμού μεταξύ συναρμόδιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την αποπεράτωση του έργου, ή των διοικητικών σφαλμάτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Έχει αποπερατωθεί η διαδικασία εκπόνησης των προβλεπόμενων μελετών;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία για την κατασκευή του έργου της νέας γέφυρας του Στενού Λίμνης Μόρνου που αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων όλων των παραλίμνιων κοινοτήτων και οικισμών του Δήμου Δωρίδας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Μάλαμα Κυριακή

Χρηστίδου Ραλλία