ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΕρώτηση του Γιάννη Σαρακιώτη στη Βουλή για τις 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, οι οποίες βρίσκονται εκτός της αναγκαίας κρατικής αρωγής από το 2021

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση του Γιάννη Σαρακιώτη στη Βουλή για τις 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, οι οποίες βρίσκονται εκτός της αναγκαίας κρατικής αρωγής από το 2021

Ερώτηση του Γιάννη Σαρακιώτη στη Βουλή για τις 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, οι οποίες βρίσκονται εκτός της αναγκαίας κρατικής αρωγής από το 2021

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο βουλευτής Φθιώτιδας και συντονιστής τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης, έθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, οι οποίες παραμένουν χωρίς κρατική αρωγή από το 2021. Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων από την πυρκαγιά του 2021, επισημαίνοντας τις οικονομικές δυσκολίες της περιοχής.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Σαρακιώτη:

«Αφού υποσχέθηκαν αποζημιώσεις στους 120 πληγέντες ελαιοκαλλιεργητές της Μαλεσίνας, τώρα δηλώνουν… αναρμόδιοι!»

Μέσω επίκαιρης ερώτησης, επανέφερε στη Βουλή το θέμα με τις 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, οι οποίες βρίσκονται εκτός της αναγκαίας κρατικής αρωγής από το 2021, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως επεσήμανε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης: «Στις 6 Αυγούστου 2021, στην περιοχή της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία κατέκαψε εκατοντάδες ελαιόδεντρα. Αφού έγινε η καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες για την αποψίλωση και την επανέναρξη της δραστηριότητας και έλαβαν χώρα υποσχέσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες. Έχουμε φθάσει στο 2024 και 120 οικογένειες που είχαν πληγεί από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία έχει πληγεί οικονομικά και εξαιτίας του κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ, αλλά και εξαιτίας της ακαρπίας της ελιάς πέρυσι. Οι εν λόγω συμπολίτες μας αναμένουν την αποζημίωσή τους, καθώς υπήρχαν υποσχέσεις και από τους κυβερνητικούς Βουλευτές της Φθιώτιδας. Τί θα γίνει με αυτές τις 120 οικογένειες και την αποζημίωσή τους για τη ζημιά, που υπέστησαν από την πυρκαγιά του 2021;»

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις δηλώνοντας «αναρμόδιος» για το συγκεκριμένο ζήτημα και επικαλέστηκε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αναφέροντας επίσης ότι αρμόδια είναι η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής. Στις εν λόγω αιτιάσεις του Υφυπουργού, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απάντησε τονίζοντας ότι: «Ο κ. Αυγενάκης, μέχρι πρότινος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε αναφέρει για παρεμφερές ζήτημα ότι “πριν συμπληρωθούν 8 μήνες, δίνονται προκαταβολές για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023”! Ο κ. Αυγενάκης μπορεί να πανηγυρίζει ότι δίνονται χρήματα σε αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές, αλλά την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι δεν είναι αρμόδιο! Είτε θα πανηγυρίζει άλλο Υπουργείο είτε την ευθύνη θα την αναλάβει και αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν μια περιοχή, η οποία έχει πληγεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, να εγκαταλείπεται στην τύχη της. Έκλεισε η ΛΑΡΚΟ, στην οποία εργαζόταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής. Επίσης, πέρασε μια περίοδος, κατά την οποία δεν είχαμε παραγωγή ελιάς που συνιστά μονοκαλλιέργεια στην περιοχή. ʼρα, έχει πληγεί ουσιαστικά και καίρια το εισόδημα 120 οικογενειών. Το Υπουργείο σας σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες; Ένταξη σε De Minimis, π.χ. Ονομάστε τις όπως θέλετε! Το ζήτημα είναι αν έχετε τη βούληση να προχωρήσετε και να δώσετε λύση».