ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕορτή Αγίων Αποστόλων-Αγίων Πάντων- Αγίων Αναργύρων στη Βοιωτία

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: Εκκλησία 

Εορτή Αγίων Αποστόλων-Αγίων Πάντων- Αγίων Αναργύρων στη Βοιωτία

Εορτή Αγίων Αποστόλων-Αγίων Πάντων- Αγίων Αναργύρων στη Βοιωτία

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, κ. Γεώργιος, τέλεσε, την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2024, παραμονή της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τον Εσπερινό στον ιστορικό Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Λεύκτρων, με τη συμμετοχή πολλών πιστών της περιοχής. Ο Μητροπολίτης, κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον ύμνο: “Τὰ κατὰ πόλιν δεσμὰ καὶ τὰς θλίψεις σου, τὶς διηγήσεται, ἔνδοξε Ἀπόστολε Παῦλε; ἢ τὶς παραστήσει τοὺς ἀγῶνας καὶ τοὺς κόπους σου, οὓς ἐκοπίασας ἐν τῷ Εὐαγγελίῳ τοῦ Χριστοῦ, ἵνα πάντας κερδήσῃς, καὶ Χριστῷ προσαγάγῃς τὴν Ἐκκλησίαν…” και περιέγραψε τον αγώνα, τις δοκιμασίες, τους διωγμούς και τις θυσίες του Αποστόλου Παύλου, ώστε να φέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο και να απομακρύνει την Ευρώπη από την ειδωλολατρεία.

Το πρωί της επόμενη ημέρας, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Κοντίτο) Θηβών, πλαισιούμενος από ιερείς, τους άρχοντες και πλήθος πιστών, αλλά και πολλά παιδιά, στα οποία ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε δύναμη και καλή πρόοδο. Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Εκκλησία και την ανθρωπότητα. Επίσης, επαίνεσε τον νέο Εφημέριο της Ενορίας π. Ιωάννη Πρέντζα, ευχήθηκε στους επιτρόπους, τους άρχοντες και τους πιστούς να έχουν ενότητα και συνεργασία για το κοινό καλό και γνήσια σχέση με τον Θεό.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στην Πνύκα, προς τιμήν του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επιστρέφοντας από την Πνύκα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα Οινόφυτα και στο ανοιχτό Θέατρο, όπου στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Αναργύρεια”, που διοργάνωσε ο Δήμος Τανάγρας, πραγματοποιήθηκε βραδιά παραδοσιακών χορών αφιερωμένη στον τροβαδούρο της θρακιώτικης μουσικής μακαριστό Χρόνη Αηδονίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα Χορευτικά τμήματα παιδιών και ενηλίκων του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, το Χορευτικό ενηλίκων του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος παραδοσιακών χορών “Ο Μόλυβος”, σε μια υπέροχη εκδήλωση που καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρισταμένους. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε τα πολιτιστικά βραβεία στους υπευθύνους των χορευτικών τμημάτων.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Δήμο Τανάγρας, τον Δήμαρχο κ. Β. Περγάλια και τους συνεργάτες του, που διοργάνωσαν για μια ακόμη χρονιά τα Αναργύρεια, τα χορευτικά τμήματα, καθώς και την υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού κ. Σοφία Λιάπη- Ράπτη, Διευθύντρια του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, με τους συνεργάτες της. Επίσης, με αφορμή την συμμετοχή του Συλλόγου “Ο Μόλυβος”, αναφέρθηκε στους δεσμούς της Τοπικής Εκκλησίας με το νησί της Λέσβου, αφού από το νησί καταγόταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρός Νικόδημος Ζαλούμης, ο οποίος διηκόνησε για πολλά χρόνια στη Μητρόπολή.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, εορτή των 12 Αποστόλων και των Αγίων Πάντων, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων ?σπρων Σπιτιών, με τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων. Μετά τη Θ.Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Πάντων και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και να έχουν πλούσιες τις ευλογίες των Αγίων Πάντων στη ζωή τους.

Το εσπέρας της Κυριακής, παραμονή της εορτής των Αγίων Αναργύρων, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Οινοφύτων, όπου συμμετείχαν πάρα πολλοί πιστοί. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά κι οι Αγιοι Ανάργυροι να πρεσβεύουν στον Θεό για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων και εξέφρασε το σεβασμό και την αγάπη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, αφού τα Οινόφυτα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Το πρωί της Δευτέρας 1η Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων Λεβαδείας, που βρίσκεται στην Κρύα.