ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓια τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο της ΕΛΦΙΚΟ στο Σχηματάρι οδηγείται σε πλειστηριασμό

ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ

#TAGS: Σχηματάρι  Πλειστηριασμός 

Για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο της ΕΛΦΙΚΟ στο Σχηματάρι οδηγείται σε πλειστηριασμό

Για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο της ΕΛΦΙΚΟ στο Σχηματάρι οδηγείται σε πλειστηριασμό

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμού για την κάποτε κραταιά εταιρεία των οικογενειών Κουκουλία και Ουραηλίδη έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2023, αλλά δεν υπήρξαν προσφορές. Η δεύτερη απόπειρα, μία εβδομάδα αργότερα στις 22 Νοεμβρίου 2023, αναβλήθηκε λόγω αποχής των συμβολαιογράφων. Η τρίτη προσπάθεια έγινε στις 28 Ιουνίου, αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία.

Τώρα, το ακίνητο προγραμματίζεται να βγει σε πλειστηριασμό στις 4 Οκτωβρίου 2024, με επισπεύδουσα την doValue και με την τιμή εκκίνησης να παραμένει στα 2.369.000 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει ο πλειστηριασμός

Ο πλειστηριασμός αφορά ένα εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων στη θέση «Παληάμπελα», στο 62ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, στη Δημοτική Κοινότητα Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.

Το βαφείο – φινιριστήριο βρίσκεται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 38.643,64 τ.μ., η οποία προέρχεται από τη συνένωση 17 όμορων αγροτεμαχίων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κύριες βιομηχανικές αίθουσες, γραφεία, υπόστεγα αποθήκευσης και βιολογικό καθαρισμό. Η έκταση είναι περιφραγμένη κατά τμήματα, με εξαίρεση μια περιοχή 2.419 τ.μ., η οποία χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, τοπικά έχουν χρησιμοποιηθεί ανομοιογενή υλικά, δίνοντας την αίσθηση των ασταθών επεμβάσεων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Η κατασκευή είναι ολοκληρωμένη και λειτουργική, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει αντικείμενα και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής.

Ο βιολογικός καθαρισμός βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά και είναι ανενεργός.

Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ., ενώ οι επιφάνειες των ορόφων ανέρχονται σε 2.830 τ.μ. Περίπου 400 τ.μ. είναι οι χώροι γραφείων. Τα κτίρια κατασκευάστηκαν με μια σειρά αδειών από το 1969 έως το 2006 και είναι συμβατικής κατασκευής.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για αρκετό καιρό, ενώ η ποιότητα συντήρησης των κτιρίων είναι μέτρια. Όπως σημειώνεται, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και φέρει σημάδια εγκατάλειψης.

Η άνοδος και η πτώση της ΕΛΦΙΚΟ

Η ΕΛΦΙΚΟ, με πορεία μισού αιώνα, υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον τομέα των φινιριστηρίων και της επεξεργασίας υφασμάτων. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 αρχικά ως «Αφοί Κουκουλία Α.Ε.Ε.» και δύο χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή και επεξεργασία βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, ενώ το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων, εξελισσόμενη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ελληνικού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας.

Για πολλά χρόνια ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη συνέχεια, η οικογένεια Ουραηλίδη, μέσω της ΛΑΝΑΚΑΜ, εισήλθε μετοχικά στην επιχείρηση. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας παρέμειναν σε χαμηλούς τόνους, ακόμη και κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999, δεν επιδίωξαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν και η ΕΛΦΙΚΟ τότε είχε μεγάλη κερδοφορία.

Η εταιρεία δεν προχώρησε σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις, ούτε σε επέκταση σε άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις, κυρίως στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους με τη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας (Σ.Η.Θ.), και στράφηκαν προς την παραγωγή επώνυμου ενδύματος.

Από το 2009 και μετά, η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ακολουθώντας τη γενικότερη κρίση της χώρας και του κλάδου ένδυσης. Στις αρχές του 2010, οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΕΛΦΙΚΟ από τον όμιλο Λαυρεντιάδη οδήγησαν σε ράλι την τιμή της μετοχής της, αλλά η απογοήτευση των προσδοκιών αποτέλεσε την αρχή του τέλους. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αναζήτησαν άλλους επενδυτές.

Το 2012 η μετοχή της ΕΛΦΙΚΟ διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Μαΐου 2013, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη διάλυση και εκκαθάριση της εταιρείας.