ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤο νερό νεράκι στη Βοιωτία - Προβλήματα στην υδροδότηση χωριών

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: Βοιωτία  Αγρότες  Λειψυδρία 

Το νερό νεράκι στη Βοιωτία - Προβλήματα στην υδροδότηση χωριών

Το νερό νεράκι στη Βοιωτία - Προβλήματα στην υδροδότηση χωριών

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024

Σπύρος Πέππας

Τα αποθέματα νερού μειώνονται δραματικά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της αφόρητης ξηρασίας και τα προβλήματα διογκώνονται στη Βοιωτία.

Πέραν της δυσκολίας διεξαγωγής της άρδευσης με τις σοβαρές συνέπειες στην παραγωγική διαδικασία, από νερό πόσιμο πλέον ξεμένουν και κοινότητες στα ορεινά της Βοιωτίας.

Χωρίς πόσιμο έμειναν δύο χωριά του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, το Υψηλάντη και το Σωληνάρι, με δυσκολία υδροδοτούνται δύο κοινότητες του Δήμου Λεβαδέων συγκεκριμένα η Αγία Αννα και η Αγία Τριάδα ενώ τα πρώτα προβλήματα εμφανίζονται στο Λιβάδι της Αράχωβας.

Ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων διαδοχικά θέτει εκτός λειτουργίας αντλητικά συστήματα που υποβοηθούν την άρδευση για να εξυπηρέτηση την απρόσκοπτη υδροδότηση των χωριών ενώ ο δήμαρχος ΔΑΑ Γιάννης Σταθάς προχώρησε σε συστάσεις για οικονομία νερού ώστε να μην παρατηρηθούν διακοπές νερού στην Αράχωβα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει 30 με 40 εκατοστά ημερησίως.

Το κλίμα καθίσταται πλέον πολεμικό και οι δήμαρχοι προσπαθούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της ασφαλούς και συνεχούς υδροδότησης των διαμερισμάτων τους και στους αγρότες δημότες τους που είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή.