ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΠαρασκευή Ακριβάκη: «Ο ουρανός μιλά ελληνικά» στο αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας και σε ταξιδεύει στα αστέρια

Παρασκευή Ακριβάκη: «Ο ουρανός μιλά ελληνικά» στο αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας και σε ταξιδεύει στα αστέρια

Παρασκευή Ακριβάκη: «Ο ουρανός μιλά ελληνικά» στο αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας και σε ταξιδεύει στα αστέρια

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Γεια σου! Είμαι η Αστρονομούλα. Πάμε μια βόλτα με το αστρόπλοιό μου;

Έτσι ξεκινάει το συναρπαστικό βιβλίο της Λίτσας Τότσκα «Ο ουρανός μιλά ελληνικά» και μας καλεί σε μία άνευ όρων περιπέτεια έξω από τα δικά μας πλανητικά όρια.

Οι αρχαίοι Έλληνες ένωναν τις τελείες που φαντάζονταν ότι ήταν τα άστρα και σχημάτιζαν εικόνες στον ανέφελο ουρανό. Επιστράτευαν τη φαντασία τους και σκαρφίζονταν ιστορίες -χωρίς όρια και συμβιβασμούς- χρησιμοποιώντας πλάσματα της φύσης, όπως οι αρκούδες (για πρωταγωνιστές τους), μαρτυρούσαν τα πάθη και τις αδυναμίες των θεών και έβρισκαν τρόπο να ερμηνεύουν όσα η λογική δεν θα μπορούσε. Έρωτες, τσακωμοί, έχθρες, αντιζηλίες, μητρικά ένστικτα, αδελφικοί δεσμοί και όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων εντοπίζονται μέσα στις ιστορίες των αρχαίων Ελλήνων, που προσπαθούσαν να ερευνήσουν και να ερμηνεύσουν την πλάση γύρω τους. Από τον αστερισμό της μεγάλης και τις μικρής άρκτου, μέχρι τον Ωρίωνα, τον Σκορπιό, τους Διόσκουρους, τους ήρωες της αργοναυτικής εκστρατείας, τον Ηρακλή, τον ταύρο, το σμήνος των Πλειάδων και τη χρυσή βροχή των Υάδων, όλα τα παραπάνω ταξιδεύουν τη φαντασία μας και μας ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο, που ίσως δεν είχαμε προσεγγίσει ποτέ μέχρι τώρα.

Ο ουρανός, ως σύμβολο του απέραντου, του μυστηρίου και του θεϊκού, συνδέεται με το άπειρο. Όταν λέμε ότι «ο ουρανός μιλά ελληνικά», μπορούμε να φανταστούμε την ελληνική γλώσσα σαν έναν τρόπο να επικοινωνούμε με τις βαθύτερες δυνάμεις του σύμπαντος. Η ελληνική γλώσσα, με την αρχαία της παράδοση και τη σοφία που φέρει, εκφράζει την αρμονία και τη γνώση. Έτσι, μέσα από τη γλώσσα μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, καθώς οι λέξεις και οι ιδέες που κουβαλά έχουν παγκόσμια σημασία.

Η αρχαία ελληνική παράδοση έδινε ιδιαίτερη σημασία στον ουρανό. Για τους αρχαίους Έλληνες, ο ουρανός δεν ήταν απλώς ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά συνδεόταν με το θείο και το υπερφυσικό. Στην ελληνική μυθολογία, ο ουρανός θεωρούνταν κατοικία των θεών, όπως ο Όλυμπος, όπου ζούσαν οι θεοί του δωδεκάθεου.

Αυτή τη βαθιά σχέση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες με το θείο και το ουράνιο την επικοινωνούσαν με μύθους. Μέσα από τη γλώσσα και τη σκέψη τους, προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την αλήθεια και το νόημα του κόσμου. Σαν ο ουρανός να αντανακλά τις ιδέες και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις τους, διατηρώντας έτσι μια διαρκή επικοινωνία με το θείο και το άγνωστο.

Συγκεντρώνοντας τόση γνώση και σπουδή, η συγγραφέας Λίτσα Τότσκα καταφέρνει να επικοινωνήσει σε εμάς, όχι μόνο εύληπτα και κατανοητά, αλλά κυρίως συναρπαστικά όλες αυτές τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από ένα όνομα αστερισμού. Διαβάζοντας το βιβλίο της μας κάνει να θέλουμε να κοιτάξουμε ξανά τον καθαρό νυχτερινό ουρανό και να προσεγγίσουμε με τα μάτια της φαντασίας μας όλα όσα αφηγείται στις ιστορίες της.

Η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα και φαντασία, εξηγεί στα παιδιά πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες ιδέες για τους αστερισμούς. Δείχνει πώς οι αρχαίοι άνθρωποι, κοιτώντας τον ουρανό, φαντάστηκαν μορφές ηρώων και θεών στα αστέρια. Με απλές ιστορίες, τους μιλά για το πώς οι αρχαίοι προσπάθησαν να απαντήσουν σε μεγάλα ερωτήματα, όπως από πού προήλθε ο άνθρωπος, η γη και το σύμπαν. Αυτές οι μικρές ιστορίες είναι γεμάτες περιπέτειες από την ελληνική μυθολογία και αποκαλύπτουν τα μυστικά των αστερισμών και των πλανητών.

Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά είναι γεμάτη ζωντανά χρώματα και πολλές λεπτομέρειες. Με διασκεδαστικές εικόνες που κρατούν την παιδική αίσθηση, βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο της μυθολογίας και της αστρονομίας. Οι εικόνες των αστερισμών βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να τους αναγνωρίσουν στον πραγματικό ουρανό, όταν κοιτούν τα αστέρια, και να αφήσουν τη φαντασία τους να ταξιδέψει!

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν σπουδαίο οδηγό για κάθε εκπαιδευτικό και ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο για κάθε γονιό, προκείμενου να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την μυθολογία, το σύμπαν, τον αφηγηματικό λόγο και να ξεκλειδώσουν την φαντασία τους φτιάχνοντας εικόνες με το νου. Συνδυάζοντας το με τεχνολογικά μέσα, όπως προβολές στον υπολογιστή, και διακαλλιτεχνικά ερεθίσματα, όπως μουσική και πίνακες ζωγραφικής, οι μαθητές της μπορούν να προσέγγισουν ολόπλευρα την γνώση με τον πιο διασκεδαστικό και συμπεριληπτικό τρόπο μάθησης. Αυτό μπορεί να ισχύσει για όλες τις τάξεις και όλες τις ηλικίες και είναι σημαντικό να καλλιεργούμε τη φιλαναγνωσία στη σύγχρονη τάξη και την καθημερινή ζωή των παιδιών, αφού εμείς είμαστε τα πρότυπά τους.

Η μαγεία του ταξιδιού που σε παρασύρει η Λίτσα Τότσκα μέσα από το βιβλίο της δεν έχει ηλικία και φύλο. Είναι για τον άνθρωπο που βλέπει τη ζωή πολύχρωμη, που αφήνεται στα αιθεροπατήματα του νου, που βλέπει περισσότερα από αυτά που κοιτάζουν τα μάτια του, που δίνει μορφή στα όνειρα και που βρίσκει χρόνο να χαζεύει τον έναστρο ουρανό μιλώντας του στη μητρική του γλώσσα. Γιατί ο ουρανός μιλά ελληνικά στη Θήβα, αλλά και σε κάθε τόπο της γης. Φτάνει μόνο να μοιράζεστε τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας!