ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Αραπίτσας: Τι στο καλό φταίει;

Γιώργος Αραπίτσας: Τι στο καλό φταίει;

Γιώργος Αραπίτσας: Τι στο καλό φταίει;

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργος Αραπίτσας, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στον βανδαλισμό του χορταριού στους Κήπου Αλιάρτου, θέτοντας στην ανάρτησή του ερωτήματα γύρω από το ποιος φταίει για αυτές τις συμπεριφορές, και ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτών:

«Ο εμβληματικος χώρος των κήπων μας με το παραδοσιακό πράσινο χορτάρι, καθαρό, φρεσκοποτισμένο και κουρεμένο. Πραγματικά είναι χάρμα ιδέσθαι και μπαίνει μέσα αυτοκίνητο και κάνει κυκλάκια, σπινιαρίσματα και φρεναρίσματα. Δεν ξέρω ποιος φταίει περισσότερο και ποιοι ειναι οι ηθικοί αυτουργοί.Σε μια κοινωνία που οι νέοι δέρνονται και μαχαιρώνονται στις αυλές των Σχολείων, τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα διακυνδινεύοντας την ζωή τους, των ανηλίκων συνεπιβατών τους, χωρίς δίπλωμα φυσικά και με το αυτοκίνητο του μπαμπά, μουσική διαπασών, για να γίνουν αντιληπτοί από τον περίγυρο. Συνένοχοι αρκετοί. Εκ φύσεως κανένα παιδί δεν γεννιέται βίαιο. Οικογένεια, παρέες, ΜΜΕ, Σχολείο, Προσωπικότητα των νέων; Όλοι έχουμε ευθύνη. Αναρωτιέμαι τι διδαξαμε σαν εκπαιδευτικοί, ποιος ο ρόλος του γονιού,τι κάνει ο γείτονας; Θεωρώ σχεδόν δεδομένο ότι οι οικογένειες των παραβατών είναι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο απούσες. Η καταστολή σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι πρέπει να είναι χαμηλά στην ιεραρχία αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα όρια που πρέπει να έχουν τα παιδιά σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Φταίει η έλλειψη στόχων, κινήτρων και προσδοκιών για προσωπική, εκπαιδευτική ή επαγγελματική ανέλιξη των νέων μας; Είναι πάντως ένα στοιχείο που συνθέτει το προφίλ των ανήλικων παραβατών και οφείλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτή την καίρια πτυχή του θέματος.»