ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΛουκάς Απόστολίδης: Ζητείται μόνιμη στέγη για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντάξια του κύρους του θεσμού

Λουκάς Απόστολίδης: Ζητείται μόνιμη στέγη για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντάξια του κύρους του θεσμού

Λουκάς Απόστολίδης: Ζητείται μόνιμη στέγη για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντάξια του κύρους του θεσμού

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο δικηγόρος και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουκάς Αποστολίδης, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους αξιωματούχους, τονίζει την ανάγκη να βρεθεί μόνιμη στέγη για το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σχολιάζει ότι η μετακίνηση του ΣτΕ από κτίριο σε κτίριο δεν τιμά το θεσμό και προτείνει την επιστροφή στο Αρσάκειο ως μόνιμη λύση. Ζητά επίσης εκσυγχρονισμό των δικαστικών υποδομών στη χώρα.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αποστολίδη:

Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ, κ. Πρόεδρε του ΣτΕ

Τιμώ και υπηρετώ τη Δικαιοσύνη αρκετές δεκαετίες. Συλλογιέμαι λεύτερα. Δεν ταιριάζει το ΣτΕ, κεντρικός θεσμός της Δημοκρατίας, κατά καιρούς να βρίσκεται σε κατάσταση αναζήτησης νέας στέγης. Δεν ταιριάζει ο θεσμός, που εξετάζει και ελέγχει τη συνταγματική νομιμότητα της έννομης τάξης της χώρας, να περιφέρεται ως ενοικιαστής. Δεν τιμά τη χώρα μας, το ΣτΕ να φιλοξενείτε για τη στέγαση του ως μετανάστης από κτίριο σε κτίριο. Δεν τιμά τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της να μην έχει βρει το ΣτΕ το δικό του χώρο. Οικοδόμημα αντίστοιχο του κύρους και της προσφοράς του. Η χωροθέτηση ενός κεντρικού θεσμού έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα στον πολίτη. Εμπνέει σεβασμό και φροντίδα της εξουσίας για το δημόσιο χώρο, την εγκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών.

Είναι ανάγκη το ΣτΕ να βρει το σπίτι του. Μία θέση αυτόνομης χωροθέτησης, όπως του ταιριάζει. Όχι ως ενοικιαστής, αλλά ως ιδιοκτήτης στο Μέγαρο του. Στους χώρους που η Δικαιοσύνη φυλάει Θερμοπύλες για τις αρχές και τις αξίες του κράτους δικαίου. Από τη Βουλή, στο Αρσάκειο και τώρα στην αγορά, γωνία Σοφοκλέους και Αιόλου. Με εγκαταστάσεις εκστρατείας και αίθουσες ακροάσεων που δεν τιμούν το κύρος του θεσμού.

Σε δύσκολους καιρούς της πατρίδας από την ίδρυση του, αποτέλεσε το προπύργιο της διαφύλαξης του κράτους δικαίου. Θεματοφύλακας των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και των σχέσεων του πολίτη με το κράτος. Οι κρίσεις του ΣτΕ και η νομολογία του στα μνημονιακά χρόνια θα διδάσκει τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για τις επόμενες γενιές. Το ΣτΕ αποτελεί το ‘αποκούμπι’ κάθε πολίτη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Εξετάζει και ελέγχει τη νομιμότητα των κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ο Α.Π, το Ελ.Συν, δικαίως έχουν εγκατασταθεί σε χώρους που ανταποκρίνονται στο κύρος του θεσμού και τις ανάγκες λειτουργίας τους. Ύψιστο χρέος της Πολιτείας να εξετάσει για μόνιμο χώρο εγκατάστασης του ΣτΕ. Είναι χρέος και απαίτηση πρωταρχικά των λειτουργών της Δικαιοσύνης να βρεθεί μόνιμος χώρος εγκατάστασης του ΣτΕ. Μάλιστα σε χώρο και σε οικοδόμημα που να ανταποκρίνεται στο κύρος των θεσμών. Επιστροφή στο Αρσάκειο σε κάποια χρόνια ως ενοικιαστές είναι λύση; Ή πάλι πρόσκαιρη κατάσταση και μετά βλέπουμε;

Η φιλοεκπαιδευτική με σοβαρές διαπραγματεύσεις μπορεί να πεισθεί να κάνει μια μεγάλη πράξη για τη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Το Αρσάκειο να γίνει μόνιμη κατοικία του ΣτΕ, χωρίς ενοικιαστες. Εξ’άλλου η Πολιτεία φροντίζει με σοβαρότητα στην ανακαίνιση του Μεγάρου. Γι’αυτό πιστεύω ο αρμόδιος υπουργός έχει πολύ δουλειά να κάνει. Το Υπουργείο συγκρότησε επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό, των ευπρεπισμό των υποδομών και των αιθουσών εκδίκασης. Ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος φρόντισε μοναδικά για τις υποδομές σε δικαστικά μέγαρα και ανθρώπινες αίθουσες.

Ευελπιστώ και προσδοκώ ότι απευθύνομαι εις «ευήκοα ώτα». Η Ανώτατη Ακυρωτική Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της διεκδικούν ένα μόνιμο χώρο, το σπίτι τους. Γενικότερα οι δικαστικές υποδομές ανά τη χώρα, στην Ευελπίδων κα, έχουν σοβαρά προβλήματα και χρήζουν ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού. Πολλά κτίρια και αίθουσες μοιάζουν εγκαταλελειμένες Το ΣτΕ όμως αποτελεί απαίτηση όλου πιστεύω του νομικού κόσμου. Να βρει μόνιμα ο θεσμός το σπίτι του, όπως του ταιριάζει. Στην αρχαία Ελλάδα ο δημόσιος χώρος και τα κτίσματα του δημοσίου ήταν υποδειγματικά για τη θέση αλλά και τη φροντίδα της Πολιτείας.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:

Προς τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης κ.Γεώργιο Φλωρίδη

Προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ κ.Παναγιώτη Πικραμμένο

Προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ.Παναγιώτη Δανιά

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α κ.Δημήτρη Βερβεσό

Λουκάς Αποστολίδης

Δικηγόρος

Πρ. Αντιπρόεδρος Βουλής