ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΚαταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας για την συνεχή υποστελέχωση των Νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς

Καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας για την συνεχή υποστελέχωση των Νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς

Καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας για την συνεχή υποστελέχωση των Νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς, περιγράφοντας συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας και ανεπαρκούς εξυπηρέτησης των ασθενών. Σοβαρά κενά σε ειδικότητες και ελλείψεις σε προσωπικό θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ η Ένωση καλεί σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 20ης Νοεμβρίου, διεκδικώντας βελτιώσεις σε συνθήκες εργασίας και υπηρεσίες υγείας.

Αναλυτικά η καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας:

Η κατάσταση των δύο Νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας χαρακτηρίζεται από τη σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη υποστελέχωσή τους. Το επικίνδυνο είναι πως παγιώνεται μία κατάσταση οριακής καθημερινής λειτουργίας και εφημέρευσης, μια κατάσταση επισφαλούς λειτουργίας. Χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται μέτρα ή να γίνονται προσπάθειες από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και της 5ης ΥΠΕ για να επιλυθούν.

Η Παθολογική κλινική του Γ.Ν. Θήβας λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα με ένα μόνο παθολόγο. Παράλληλα, δεν γίνονται εισαγωγές στην Παθολογική κλινική κατά το διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται ή να διακομίζονται σε γειτονικά νοσοκομεία ή σε νοσοκομεία της Αθήνας, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο στους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία που επιφορτίζονται με επιπλέον περιστατικά. Ενώ για τους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, τις ημέρες που δεν εφημερεύει ο μοναδικός παθολόγος, υπεύθυνοι είναι γιατροί άλλων ειδικοτήτων του Νοσοκομείου καθώς και οι ειδικευόμενοι παθολογίας, που “μοιράζουν “τρέχοντας το χρόνο τους μεταξύ Παθολογικής κλινικής και Επειγόντων.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Θήβας, οι 2 από τις 4 θέσεις παραμένουν κενές, ενώ στις εκάστοτε προκηρύξεις προκηρύσσεται μονάχα η μία εξ αυτών. Έτσι, τόσο το πρωινό ωράριο όσο και η εφημερία καλύπτεται με έναν ειδικευόμενο παθολογίας και έναν ειδικευμένο γιατρό, η ειδικότητα του οποίου πιθανά να είναι αρκετά εξειδικευμένη, π.χ. να καλείται κάποιος ορθοπεδικός να διαχειριστεί και παθολογικά περιστατικά. Προφανώς όταν παραστεί ανάγκη να συνοδευτεί βαρέως πάσχον περιστατικό στη διακομιδή του, το Τ.Ε.Π. θα παραμείνει με 1 γιατρό, ο οποίος θα έχει στην ευθύνη του ακόμα και 80 περιστατικά που κατά μέσο όρο προσέρχονται ημερησίως στα Επείγοντα.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Λιβαδειάς. Ενώ και το Χειρουργικό Τμήμα του Γ.Ν.Λιβαδειάς λειτουργεί με δύο μονάχα γιατρούς, εν αναμονή να προσληφθεί και ένας τρίτος συνάδελφος. Προφανώς, επιμερίζεται μεγάλος όγκος δουλειάς στους υπάρχοντες γιατρούς, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών, των τακτικών και επειγόντων χειρουργείων, της εξέτασης των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στο Τ.Ε.Π., ορισμένα εκ των οποίων είναι δυνητικά θανατηφόρα, όπως τροχαία, πτώσεις από ύψος, κ.π.ά. Παρόμοια λειτουργεί και το Χειρουργικό Τμήμα του Γ.Ν. Θήβας, με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει για όλες τις ημέρες του μήνα χειρουργός στο νοσοκομείο.

Συνεχίζεται, εδώ και λίγους μήνες, να καλύπτεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λιβαδειάς από μία μόνο ιατρό, ενώ το Τμήμα διαθέτει 4 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις. Η Διοίκηση επέλεξε να καλύψει το κενό μέσω πρόσληψης με “μπλοκ” γιατρού άλλης ειδικότητας (γενικού ιατρού) για κάλυψη ορισμένων εφημεριών. Το αποτέλεσμα είναι η μοναδική δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης σε ολόκληρο το νομό, που εξυπηρετεί 30 αιμοκαθαιρούμενους ημερησίως, τακτικά κι επείγοντα περιστατικά, να αφήνεται κυριολεκτικά σε τραγική λειτουργία, αφήνοντας τους ασθενείς έρμαιο στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στο Ακτινολογικό του Γ.Ν. Λιβαδειάς, όπου εδώ κι λίγο καιρό δεν υπάρχει κανένας γιατρός να γνωματεύει τις αξονικές τομογραφίες, δημιουργώντας πολλές δυσλειτουργίες για τους νοσηλευόμενους και τους ασθενείς που προσέρχονται στα Επείγοντα.

Μόνο ως κοροϊδία μπορούμε να εκλάβουμε το ότι, παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις δια στόματος Υπουργού, ακόμα δεν έχουν ενταχθεί οι γιατροί των Γ.Ν. Λιβαδειάς και Γ.Ν. Θήβας σε τροποποιημένη ΚΥΑ για να λαμβάνουν το επίδομα του άγονου, όπως καταβάλλεται στους συναδέλφους των Κ.Υ. Η υπομονή όλων μας εξαντλείται.

Τέλος καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις από τα Κ.Υ. του νομού, και ειδικά από το Κ.Υ. Α          λιάρτου, για να καλυφθούν κενά εφημεριών ακόμα και στη Σκόπελο και τη Σκύρο. Με μετακινήσεις και ψευτομπαλώματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα Νοσοκομεία ούτε τα Κ.Υ., ενώ είναι απάνθρωπο και για τους ίδιους του γιατρούς, που περιφέρονται με μια βαλίτσα στο χέρι.

Η πολιτική που ακολουθείται διαδοχικά από τη μία κυβέρνηση μετά την άλλη, είναι αυτή που μας έχει οδηγήσει σε αυτή τη δραματική λειτουργία. Η πολιτική, δηλαδή, που προωθεί την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο την εμπορευματική και ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των δομών υγείας. Είναι αδύνατον να μην σκεφτούμε πως μεθοδεύεται, βήμα το βήμα, η σταδιακή υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού, ώστε να έρθει σαν ώριμο φρούτο ενδεχόμενη συγχώνευσή τους, χωρίς αντιδράσεις από τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό του νομού.

Δίνουμε ραντεβού στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη και στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Εκεί θα λάβουν την απάντησή μας απέναντι στους σχεδιασμούς τους, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς αλλά και δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας. Η υγεία πρέπει να είναι κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό, δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μαλλές Αν.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ρενδούμη Ν.