ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΗ ριζοσπαστική αριστερά και το γαλάζιο χάος στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ριζοσπαστική αριστερά και το γαλάζιο χάος στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ριζοσπαστική αριστερά και το γαλάζιο χάος στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Γράφει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός- Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών - Πέμπτη 12/12/2024

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι, από τη στιγμή που όσα συνέβησαν στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν απασχόλησαν ουσιαστικά τα μέλη του, η πορεία του σε όλα τα επίπεδα θα είχε ως αποτέλεσμα αυτά που βίωνε από το 2023 ως σήμερα: Μία εσωστρεφή και πτωτική διαδρομή τόσο γιατί στήριξε με τη λειτουργία του πρόσωπα, πολιτικές και συμπεριφορές που ζημίωσαν την αριστερά, όσο και γιατί δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να αναδείξει το κυβερνητικό του έργο.

Ειπώθηκε πρόσφατα ότι κάτι τέτοιο προαπαιτεί την επιστροφή όλου του «στο μαντρί του 2019». Τέτοια δυνατότητα δεν φαίνεται να υπάρχει. Πόσο μάλλον όταν τα πρώτα σημάδια της εσωστρέφειας ήδη άρχισαν να εμφανίζονται, από την πρώτη Κεντρική Επιτροπή του σημερινού σχήματος. Επί μέρους προσπάθειες δεν απαντούν στο πρόβλημα. Πρόκειται για προσωπικού χαρακτήρα συμπεριφορές, που δεν μπορούν να κρύψουν την υποβόσκουσα κρίση.

Έχοντας την ευθύνη της κυβερνητικής διαχείρισης στον αγροτικό χώρο δώσαμε οι συνεργάτες μου κι εγώ μια μεγάλη μάχη, ιδιαίτερα για την αξιολόγηση και διαχείριση των δεδομένων της περιόδου 2015-2018. Μία πληροφόρηση για τον τρόπο που δουλέψαμε και για τα αποτελέσματα θα είναι χρήσιμη και για ένα άλλο λόγο, γιατί θα αναδειχτεί και το πολιτικό ενδιαφέρον που έδωσε στον αγροτικό χώρο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Θα σταθώ όμως στο κυρίαρχο πρόβλημα του χώρου στα δύο πρώτα χρόνια 2015 και 2016, όταν οι αγρότες βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, έχοντας ως βασικότερο αίτημα τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Αναλάβαμε το Γενάρη του 2015 το βαρύ φορτίο της εξόδου της χώρας από την κρίση. Ειδικά στον αγροτικό τομέα τα αποτελέσματα της προσέγγισής μας αποτυπώθηκαν τόσο με την αύξηση του αγροτικού ΑΕΠ, όσο και της απασχόλησης, με πιο σημαντική παρέμβαση εκείνης της περιόδου, την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος, που απασχολεί και σήμερα τους αγρότες, δηλαδή την κακή διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Τι κάναμε εμείς; Βάλαμε τάξη στις πληρωμές. Παραλάβαμε 1,3 δις πρόστιμα κι άλλα τόσα καταλογισμούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας της κακής διαχείρισης που έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., στους βοσκοτόπους. Τα μειώσαμε σημαντικά, χωρίς να επιβαρύνουμε τον αγρότη ούτε με ένα ευρώ. Αντίθετα όχι μόνο πετύχαμε την επιστροφή 450 εκατ. ευρώ από αυτά, αλλά και δρομολογήσαμε την επιστροφή στο σύνολό τους. Οι συνολικές πληρωμές που κάναμε τις χρονιές 2016 και 2017 αποτέλεσαν ορόσημο, αφού ξεπέρασαν τα 2,5 δις ευρώ και συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναστολή των κινητοποιήσεων.

Προστατεύσαμε τις κοινοτικές ενισχύσεις τόσο με την θέσπιση του ακατάσχετου των κοινοτικών ενισχύσεων, όσο και με την αποφυγή της πλήρους εξωτερικής σύγκλισής, όπως πίεζαν οι νεώτερες χώρες. Κάναμε χρήση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, άμεσα και αποτελεσματικά, για να υπηρετούν στοχευμένες πολιτικές ανά προϊόν και κλάδο. Διασφαλίσαμε τις πληρωμές των ενισχύσεων της ζωικής παραγωγής με τη θεσμοθέτηση των βοσκήσιμων γαιών, με στόχο όχι μόνο να καλυφθούν οι απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, αλλά και να αποκτήσει ο κάθε κτηνοτρόφος το δικό του λιβάδι.

Δυστυχώς σήμερα η πολλαπλά εκτεθειμένη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν γνωρίζει πόσοι τελικά ασχολούνται με τη διαχείριση των ενισχύσεων και πόσοι έχουν αλλάξει από το 2019 μέχρι σήμερα. Φαίνεται ότι χάθηκαν στο μέτρημα.

Τα χειρότερο όμως όλων είναι οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Υπήρξαν απώλειες σε πολλά προγράμματα με αποτέλεσμα να χαθούν οι επιδοτήσεις για το πρώτο έτος εφαρμογής, το 2024. Τέτοιες περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε βασικές δράσεις, με χαρακτηριστικότερες αυτές της βιολογικής γεωργίας, των ελαιώνων της ?μφισσας των σπάνιων φυλών και άλλες. Είναι όλες αυτές που οι Διοικούντες τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις μετέφεραν από το 2024 στο 2025. Βέβαια όλη αυτή η λειτουργία έφερε όχι μόνο καθυστέρηση αλλά και αδυναμία κάλυψης του 2025.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω έχουν αναδειχθεί τόσο από την ηγεσία της Νέας Αριστεράς όσο και από στελέχη του χώρου μας. Εμείς αναδεικνύουμε τα προβλήματα. Στην Κυβέρνηση δε μπορούν να τα μετρήσουν ακόμη.