ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΔράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΦοΔΣΑ Στερεάς στο Δημοτικό Σχολείο Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας

ΔΗΛΕΣΙ

#TAGS: Δήλεσι  ΦοΔΣΑ  Μαθητές 

Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΦοΔΣΑ Στερεάς στο Δημοτικό Σχολείο Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας

Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΦοΔΣΑ Στερεάς στο Δημοτικό Σχολείο Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025

Σπύρος Πέππας

Με βιωματικές δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Δηλεσίου στον Δήμο Τανάγρας, στις 17 Ιανουαρίου 2025. Οι μαθητές συμμετείχαν σε παρουσιάσεις, παιχνίδια και δραστηριότητες, μαθαίνοντας για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία στόχευε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών ως «μελλοντικών πολιτών» για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταδίδοντας σημαντικά μηνύματα και στους οικείους τους.

Αναλυτικά το δελτίο του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας:

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, οι μαθητές της Α’ & Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας συμμετείχαν στις περιβαλλοντικές δράσεις (προβολή βίντεο & παρουσίασης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, κ.ά.) που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο τους από εκπροσώπους του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών και την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια οργανωμένη παρουσίαση και βίντεο (κινούμενα σχέδια) σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι μικροί μαθητές άκουσαν το περιβάλλον να τους ‘’μιλά’’ και να ζητάει βοήθεια… Οι κάδοι επίσης μιλούν και ζητούν να τους ταΐσουμε με ανακυκλώσιμα υλικά, οργανικά απόβλητα κ.ά. Έτσι οι μαθητές καλούνται να πάρουν μια απόφαση ‘’Θα βοηθήσουν τελικά το περιβάλλον να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών ή όχι;’’…

Επίσης, οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο παιχνίδι του ‘’κρυμμένου θησαυρού των σκουπιδιών’’, ανακαλύπτοντας πως τα ίδια τα ‘’σκουπίδια’’ είναι ένας ‘’κρυμμένος θησαυρός’’ καθώς με τη σωστή διαχείρισή τους μπορούν να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο (υγεία, οικονομία κ.ά.).

Επιπλέον, τα παιδιά έπαιξαν μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά κατανοώντας στην πράξη τη συμβολή της επαναχρησιμοποίησης στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα κ.ά..

Οι μαθητές μέσα από τις παραπάνω δράσεις και μέσω του βιωματικού τρόπου που προσφέρει το παιχνίδι, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη και με πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, συνειδητοποιώντας την ατομική τους ευθύνη και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις που θα ωφελούσαν το περιβάλλον.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ επιβράβευσε την προσπάθεια των μαθητών δωρίζοντάς τους χάρακες, μολύβια, γόμες, ξύστρες, τσάντες & καπέλα ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση & την κομποστοποίηση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι οι μαθητές. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν στους οικείους τους τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των μαθητών, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.