ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώτα Πούλου: Χωρίς μόνιμη εργασία αλλά και χωρίς επίδομα ανεργίας οι αναπληρωτές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία!

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: Γιώτα Πούλου 

Γιώτα Πούλου: Χωρίς μόνιμη εργασία αλλά και χωρίς επίδομα ανεργίας οι αναπληρωτές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία!

Γιώτα Πούλου: Χωρίς μόνιμη εργασία αλλά και χωρίς επίδομα ανεργίας οι αναπληρωτές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία!

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025

Γιώργος Πέππας

Η βουλευτής Γιώτα Πούλου κατήγγειλε την εργασιακή επισφάλεια που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς και το νέο εμπόδιο για τη λήψη επιδόματος ανεργίας λόγω αύξησης των απαιτούμενων ενσήμων από 125 σε 175. Σε ερώτησή της στη Βουλή, ζήτησε μέτρα για τη στήριξη των εκπαιδευτικών και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της κας Πούλου:

Οι χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που ήδη εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας καλύπτοντας τα κενά που έχει δημιουργήσει στα σχολεία η πολιτική συρρίκνωσης της δημόσιας παιδείας που ασκεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντιμετωπίζουν τώρα και το πρόβλημα της αύξησης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 125 σε 175, για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που δρομολογεί η κα Κεραμέως! Το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να τα εξασφαλίσουν αφού προσλαμβάνονται τον Δεκέμβριο, αφήνει αδιάφορους την υπουργό και την κυβέρνηση.

Τα ίδια ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να παρέχουν αδήλωτη εργασία και πιέζονται να επιστρέφουν μέρος των αποδοχών τους «στο χέρι» του εργοδότη, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα για το επίδομα ανεργίας.

Με Ερώτηση που κατέθεσα σήμερα στη Βουλή και συνυπογράφουν οι πέντε Ανεξάρτητοι Βουλευτές μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, απαιτούμε από την αρμόδια Υπουργό Εργασίας να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα για το επίδομα ανεργίας και να αντιμετωπίσει το γενικότερο ζήτημα της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας στους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, ώστε να μην αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας εργαζόμενοι σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

H Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Καίριο πλήγμα για αναπληρωτές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς η αύξηση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας»

Η πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες εκπαιδευτικών, να αυξήσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 125 σε 175, αποκλείει από το δικαίωμα αυτό χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα, ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καθώς και εργαζόμενους σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Πέρα από τους χαμηλούς μισθούς, το αυξημένο κόστος ζωής, τη στεγαστική κρίση και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε δραστική μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τις οικογένειές τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης της δημόσιας παιδείας που αποτελεί πάγια στρατηγική της Κυβέρνησης, αρκετές χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, ενώ η Κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψή τους και επιπλέον προσπαθεί να περιορίσει το κόστος της εργασίας τους στο ελάχιστο.

Είναι ενδεικτικό ότι το σχολικό έτος 2023-2024, οι προσλήψεις αναπληρωτών ανήλθαν σε 50.309, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου των εκπαιδευτικών, ενώ για το διδακτικό έτος 2024-2025, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει προβεί σε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ως εξής: 23 Αυγούστου 2024: 14.641, 30 Αυγούστου 2024: 8.553, 4 Νοεμβρίου 2024: 400, 20 Νοεμβρίου 2024: 337, 3 Δεκεμβρίου 2024: 2.450, 2 Ιανουαρίου 2025 : 616, συνολικά 26.997.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που ήδη εργάζονται με ελαστικές συμβάσεις και υπό καθεστώς εργασιακής επισφάλειας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η συγκέντρωση των 175 ενσήμων μέσα σε μία σχολική χρονιά καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη για όσους προσλαμβάνονται μετά τον Δεκέμβριο.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, συχνά υποφέρουν από εκτεταμένη αδήλωτη εργασία και πιέζονται να επιστρέφουν μέρος των αποδοχών τους «στο χέρι» του εργοδότη, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα για το επίδομα ανεργίας.

Η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων αναμένεται να επιδεινώσει αυτές τις πρακτικές, στερώντας από ακόμα περισσότερους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα λήψης επιδόματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επειδή, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Επειδή, οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, εργάζονται πολλές φορές υπό καθεστώς εκμετάλλευσης.

Επειδή, η αύξηση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για το επίδομα ανεργίας στερεί από χιλιάδες εκπαιδευτικούς το δικαίωμα οικονομικής υποστήριξης κατά τους μήνες που δεν εργάζονται, οδηγώντας τους σε οικονομική εξαθλίωση.

Επειδή οι αλλαγές αυτές εντείνουν την επισφάλεια και δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει ρύθμιση για την αύξηση των ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 125 σε 175, ιδίως λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών εργασίας των

εκπαιδευτικών;

2. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι σε θέση να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα για το επίδομα ανεργίας;

3. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το γενικότερο ζήτημα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, ώστε να μην αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας εργαζόμενοι σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Μάλαμα Κυριακή

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία